Εταιρίες ρούχων, κάντε επιτέλους τη ζωή μας ευκολότερη

Νομίζω ότι είναι ώρα για τις εταιρίες ρουχισμού να καταλάβουν ένα μικρό, απλό πράγμα: Έχουμε 2014. Έχουμε 21ο αιώνα. Υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Υπάρχουν έρευνες. Και η ζωή όλων μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερη αν κάνουν ένα πολύ μικρό πραγματάκι.

Πατήστε την εικόνα να ακουσετε λίγο παντέρα, γιατί μου βγήκε λίγο κοριτσίστικο το ποστ.

Πατήστε την εικόνα να ακουσετε λίγο παντέρα, γιατί μου βγήκε λίγο κοριτσίστικο το ποστ.

Ένα κοινό έχουμε όλοι οι άνθρωποι, κι αν δεν είναι αυτό πραγματικά δεν ξέρω ποιο είναι. Φοράμε ρούχα. Και όταν κρυώνουμε φοράμε περισσότερα για να μην κρυώνουμε. Και όταν αυτό είναι δυνατό, πριν βγούμε από το σπίτι ακούμε τον καιρό, κοιτάμε έξω από το παράθυρο, κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση του αν βάλαμε αρκετά ρούχα, βγαίνουμε στο μπαλκόνι για να τσεκάρουμε θερμοκρασία, ξαναμπαίνουμε μέσα, κάνουμε διάφορες αλλαγές, κι ελπίζοντας ότι πετύχαμε την πιο βολική ενδυμασία βγαίνουμε να κάνουμε ό,τι πια έχουμε να κάνουμε. Είναι μια διαδικασία που έχουμε δεδομένη μεν, αλλά η επιτυχία της μπορεί να ξεφύγει από τα χέρια μέχρι και των πιο ικανών.

Αν όμως θέλαμε να κάνουμε όλο αυτό λίγο πιο ορθολογικό, τι θα μπορούσαμε να προτείνουμε; Η απάντηση μπορεί και να είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι αρχικά φαίνεται.

Τα ρούχα που αγοράζουμε (και δεν ράβουμε πιθανά οι ίδιοι) έχουν ετικέτες. Γράφουν πάνω τη σύνθεση του υφάσματος. Το μέγεθος. Τη θερμοκρασία που πρέπει να πλυθούν στο πλυντήριο. Σιδέρωσε/μην σιδερώσεις. Πολύ συχνά κάτι στα κινέζικα. Κι άλλα πολλά που αγνοώ επιδεικτικά και τα πετάω στο πλυντήριο στο απλό πρόγραμμα. Θα μπορούσαν όμως να έχουν και κάτι ακόμα: Έναν αριθμό που να μας λέει πόσους βαθμούς Κελσίου προσθέτει στην προστασία του σώματός μας από το κρύο. Ένα τι σερτ λόγου χάρη θα μπορούσε να έχει στην ετικέτα του ένα 2. Ένα παλτό δε, θα μπορούσε να έχει ένα 20.

Και πώς θα λειτουργούσε αυτό; Έστω ότι ο καθένας μας ξέρει ότι μια συγκεκριμένη θερμοκρασία είναι άνετη για να βγει έξω, για παράδειγμα λέω γω τώρα 36,6. Κι έστω ότι βλέπουμε στο θερμόμετρο ότι έξω έχει 19 βαθμούς. Βάζουμε ένα τι σερτ (2 βαθμοί), μια ζακέτα (7 βαθμοί) κι ένα ελαφρύ μπουφάν (9 βαθμοί). Υπολογίζουμε με άλλα λόγια, να φορέσουμε ρούχα που να μας δίνουν 18 βαθμούς ζέστης, προκειμένου να φτάσουμε στο άνετο 37. Ενεργούμε ανάλογα και για τα πόδια. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, εκτός του να βάζουμε περισσότερους πόντους, αυξομειώνουμε τοπικά και με γάντια, κασκόλ, σκουφιά. Πόσο δύσκολο είναι αυτό σαν λογική;

Από πλευράς των βιομηχανιών ρουχισμού, εκτός από την αρχική έρευνα για να ορίσουν καλά τους βαθμούς αυτούς, η οποία μου φαίνεται μηδαμινή, το κόστος στην ουσία θα είναι πολύ λίγο ακόμα μελάνι στην ετικέτα. Πρακτικά όμως αυτό θα σημαίνει την ποσοτικοποίηση μιας καθημερινής διαδικασίας που είναι ο βασικός λόγος για κρυολογήματα, φταρνίσματα στη μούρη του κόσμου, σχόλια τύπου «πού πας μωρή έτσι στο καταχείμωνο» και άλλα πολλά καθημερινά φαινόμενα που κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο δύσκολη. Και σε κλίματα λίγο πιο σκληρά από το δικό μας σκεφτείτε πόσο πιο καλά θα προετοιμαστεί ο βορειοευρωπαίος για τους -15 βαθμούς που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Θα περιμένω υπομονετικά μέχρι οι βιομηχανίες να λάβουν τα μέτρα τους. Και μέχρι τότε, θα μπαινοβγαίνω ρομποτικά από το σπίτι μου μέχρι να βγάλω τα άχρηστα στρώματα ρουχισμού που έχω βάλει σχεδόν εντελώς στην τύχη.

7 σκέψεις σχετικά με το “Εταιρίες ρούχων, κάντε επιτέλους τη ζωή μας ευκολότερη

  1. Γι αυτό όλα σου τα μπλουζάκια είναι τόσο στενά, τα πλένεις όλα στο ίδιο πρόγραμμα.
    Έχεις απόλυτο δίκιο θα πρεπε να αναγράφονται βαθμοί κελσίου. Θα ήθελα επίσης να καταγγείλω από αυτό εδώ το βήμα, ότι τα περισσότερα σήματα είναι ακαταλαβιστικά, κι οτι και τα σίδερα έχουν εξίσου ακαταλαβιστικα σήματα -σημάδια (δεν είναι τελείως άσχετο όπως φαίνεται.). Ευχαριστώ.

  2. αλλη μια νότα αλλοτρίωσης στο σύγχρονο πολιτισμό: οι εταιρείες ρουχισμου σε κατάντησαν ενα empty shell μηχανικών κινήσεων

  3. Με ξετρελαίνει αυτή η ιδέα. Θα ήθελα επίσης να υπήρχε και σε βερσιόν για μωρά, γιατί μια ζακέτα μπορεί ξερωγω να δίνει +3 σε έναν ενήλικα και +1 ή +5 σε ένα μωρό. Ακόμα δεν έχω καταλάβει #Ελληνίδαμάνα

  4. Ναι αλλα οταν κανεις layering ο αερας που παγιδευεται λειτουργει μονωτικα οποτε δεν μπορει να σου δωσει ακριβη θερμοκρασια. Και για να αποφυγει πιθανες μηνυσεις θα δινει του τυπου +/- 5 βαθμοι δηλ. παλι αχρηστο πρακτικα. Εγω προτεινω να βγει το smartjacket που θα ρυθμιζει την θερμοκρασια αναλογα με το περιβαλλον. Επισης αφου θα ειναι ενεργειακο καλο θα ηταν να λειτουργει και σαν power bank για το κινητο γιατι φτανει πια το αστειο με τους φορτιστες.

    • Ωραια παρατηρηση Ελενα, αλλα μπορει να ρυθμιστει και αυτο, να προσθετονται δηλαδή ποντοι ανάλογα με τον αριθμο ρουχων που φορας για να υπολογιστει και το layering. Επισης ποιες μηνυσεις, ενδεικτικοι θα ειναι οι αριθμοι, μην τους τρομαζεις και δεν το κανουν στο τελος. Οσο για το smartjacket, μια χαρα ιδεα, αλλά εντελώς άλλη ιστορία, κι επίσης έχω την υποψία ότι θα μοιάζει με ρούχο από το back to the future 2 και ποιος το βάζει τώρα αυτό το πράμα.

  5. Αγαπητέ Johnny,

    Αν βγεις απ’ το σπίτι με λιγότερα ρούχα και κρυώνεις, βάλε Pantera στο mp3, κάνε λίγο headbanging και όλα θα μπουν στη θέση τους.

    Αν πάλι φοράς πάρα πολλά και ζεσταίνεσαι, βάλε Pantera στο mp3, κάνε πιο λίγο/αργό headbanging και όλα θα μπουν στη θέση τους.

    Ούτως ή άλλως, έχεις τον μαγικό τρόπο να συνδέεις τους Pantera με οτιδήποτε. Αν δε, βάλεις και την μπάντα του Δήμου να παίξει το Walk για την Πρωτοχρονιά, εγώ σε ξαναψηφίζω από τώρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s