Λογοτεχνικά Σφηνάκια #11

Σερβίρουμε μικρά αποσπάσματα από βιβλία που μας άρεσαν για να πάρετε μια γεύση και να σας ανοίξουμε την όρεξη να τα καταναλώσετε ολόκληρα. Θα δοκιμάσετε διαφορετικά ποτά, εγγυόμαστε όμως ότι μπορείτε να τα ανακατέψετε χωρίς δυσάρεστες επιπλοκές.

 

Asger Jorn/ Le canard inquiétant

Asger Jorn/ Le canard inquiétant

Δε γεύτηκα τίποτα, γιατί δεν είχα εντός μου τίποτα. Τη ζωή, αντίθετ΄από τη τροφή, μόνον ο χορτάτος τη χορταίνει. Αυτός που βούτηξε ως τα ρουθούνια μέσα στο βουρκωμένο αγιασμό των πόθων της. Αυτός, που γέρος πια, σκυμένος στο φως του λυχναριού, με το λιγοστό το λάδι, κοιτάει να ταξινομήσει τα συντρίμμια, τα κουρέλια, τ’ατίμητα σκουπίδια, που ξέσυρε μαζί της η ψυχή κ’ η θύμιση ως το χείλος του τάφου. Και γώ, ήμουν γυμνός από ερείπια, άδειος από καταστροφές, με γλώσσα κολημένη στο στεγνό, τον πεινασμένο ουρανίσκο.

Μ.Καραγάτσης/ Το Χαμένο νησί/ Εκδόσεις Εστία

 

Σαν να μου φαίνεται ότι μπήκαμε κιόλας στην Πορτογαλία, για φαντάσου, μια τεράστια λακούβα, θα μπορούσε να μου στραβώσει τις ζάντες, να σπάσει κανέναν άξονα. Ούτε λακούβα ήταν, ούτε τεράστια, αλλά οι  λέξεις, έτσι τις φτιάξαμε εμείς, έχουν αυτό το καλό, βοηθούν, και μόνο που τις λέμε με υπερβολή ανακουφίζουν αμέσως τη τρομάρα και τα πάθη, και γιατί, διότι τα εκδραματίζουν. 

Ζοζέ Σαραμάγκου/ Η πέτρινη Σχεδία/ Εκδόσεις Καστανιώτη

 

Δε γίνεται μάταια λόγος για τη «γυμνή» αθλιότητα. Το πιο ολέθριο στην έκθεσή της, που άρχισε να γίνεται έθιμο κάτω από το νόμο της ανάγκης, έστω και αν δεν φανερώνει παρά ένα χιλιοστό από όσα μένουν κρυμμένα, δεν είναι ο οίκτος ή η εξίσου φοβερή συναίσθηση της προσωπικής αναισθησίας του θεατή, αλλά η ντροπή του. Είναι αδύνατο να ζεις σε μια γερμανική μεγαλούπολη, όπου η πείνα εξαναγκάζει τους πιο εξαθλιωμένους να ζουν από τα χαρτονομίσματα με τα οποία προσπαθούν οι περαστικοί να σκεπάσουν μια γύμνια που τους πληγώνει.

Walter Benjamin/ Ο Μονόδρομος/ Εκδόσεις Άγρα

Advertisements

One thought on “Λογοτεχνικά Σφηνάκια #11

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s