Τραγούδια της Γης

Λίγα λόγια αναφορικά με τον τρόπο που παράγονται, για το πως ταξιδεύουν και φθάνουν ως εμάς οι ήχοι από το μακρινό διαστήμα -εκείνοι, που εμείς, εδώ στον πλανήτη μας, ονομάσαμε Τα Τραγούδια της Γης.

Kλικάροντας στην εικόνα μπορείτε να ακούσετε μια απο τις συνθέσεις του Αντώνη Παλάσκα, με Τραγούδια της Γης.

Η μουσική ως γνωστόν είναι τέχνη αρχαία, λογικά από τις αρχαιότερες ( η αρχαιότερη είναι άλλη) και μπορεί να παραχθεί μ’ ένα εκατομμύριο τρόπους. Βασικά, ό,τι παράγει ήχο, μπορεί να παράξει και κάποιο είδος μουσικής. Έτσι δεν ακούγεται τόσο περίεργο το γεγονός οτι υπάρχουν συνθέσεις με πρώτη ύλη (νότες σα να λέμε) ήχους που προέρχονται απο τον πλανήτη μας, καθώς επίσης και πως οι ήχοι αυτοί ονομάζονται Τραγούδια της γης. Τα τραγούδια της γης, είναι αυτό που λέμε μουσική πολυταξιδεμένη, μιας και συχνά ξεκινάει από το μακρινό διάστημα και φτάνει μέχρι τα γήινα αυτιά μας. Πρόκειται για τη μουσική των σωματιδίων, των αστέρων νετρονίων, των καταιγίδων και των αστραπών ( και πιθανότατα κι άλλων που αγνοώ). Είναι με άλλα λόγια, το δώρο του σύμπαντος στον άνθρωπο. Για να μιλήσω όμως και λίγο πιο συγκεκριμένα θα επιχειρήσω να δώσω μια απλή περιγραφή του φαινομένου, ξεκαθαρίζοντας πρώτα πως: ουδεμία σχέση έχω με αστροφυσική, ή αστρονομία, ή ο,τιδήποτε παρόμοιο ή σχετικό.

Στο ζουμί τώρα. ‘Εχει παρατηρηθεί, πως κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων ορισμένα σωματίδια (που προέρχονται από αυτές), εισχωρούν στην μαγνητόσφαιρα αλληλεπιδρώντας έτσι με το μαγνητικό πεδίο της γης, και παράγοντας ραδιομαγνητικά κύματα (σαν αυτά του ραδιοφώνου). Τα ραδιοκύματα, τώρα, καταγράφονται από δορυφόρους και στη συνέχεια με τις απαραίτητες διαδικασίες μετατρέπονται σε ακουστικά κύματα, που είναι ικανά να ακουστούν από το ανθρώπινο αυτί.  Κάπως έτσι μπορούμε να ξέρουμε πως: άλλοι ήχοι μοιάζουν με σφυρίγματά ή τιτιβίσματα πουλιών (όπως αυτοί του νότιου και βορείου σέλαος), ή ραδιοφώνου που κάπου χάνεται το σήμα του, ενώ άλλοι με ήχους πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής. Πόσο κουλ. Για να είμαι ειλικρινής, οι ήχοι αυτοί μου έφεραν από την αρχή στο μυαλό μελωδίες των Tangerine Dream. Οι ήχοι του διαστήματος όμως δε έχουν μείνει απλές νότες πάνω σε ένα διαστημικό πεντάγραμμό, στην Ελλάδα έχουν γίνει κανονικές συνθέσεις από τον Αντώνη Παλάσκα (Στέρεο Νόβα), με ήχους που συλλέχθηκαν και μετατράπηκαν από την Αναστασία Φιόρη Μεταλληνού. Άντε και καλή ακρόαση.

Advertisements

12 thoughts on “Τραγούδια της Γης

  1. H σύνθεση, μαζί με το βίνετο, μου ακούγεται/φαίνεται trippy, χωρίς το βίντεο δυσκολεύομαι, το ομολογώ.

    υγ: με τους tangerine dream τι παίχτηκε;

    • Τα γνωστά μου θέματα.. Στην αρχή είχα γράψει tagnerine dreams, μετά μου το διόρθωσε ο white diesel, μετά εγώ έβγαλα το s ,ε επειδή κλασικά το άλλο δεν το παρατήρησα, ε και την τελευταία φορά που το έγραψε έγινα πιο παρατηρητική και έβαλα και τα γράμματα στη σειρά τους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s