Ιστορίες ανεπίκαιρες

Πώς τα πασχαλινά μεθεόρτια είναι ικανά να αποκαλύψουν καλλιτεχνικές ψυχώσεις- ή ο δικός μου Mayakovsky.

vladimir-myakovsky-portrait-book

 Πριν 15 μέρες ακριβώς ξεκίνησα να γράφω ένα κείμενο για τον Mayakovsky. Ένεκα ογδοντατεσάρων ετών από το θάνατό του άδραξα της ευκαιρίας και κατέβασα όλες τις εγκυκλοπαίδειες (ναι, wikipedia και άλλα τέτοια εννοώ), ξεσκόνισα όλες τις ποιητικές συλλογές και όλες τις σημειώσεις που κρατώ από δω και από κει, από αυτές που σπάνια τελικά χρησιμεύουν σε κάτι ως αναφορές ή ως αναμνήσεις. Παρ’όλα αυτά, το σχέδιο Mayakovsky δεν προχώρησε ποτέ. Μια το ένα, μια το άλλο, ο καιρός πέρασε και το θέμα δεν ήταν πια στα επίκαιρα. Αποφεύγοντας εορταστικά και πασχαλινά αφιερώματα, αποφάσισα να μην πω τίποτα και να αφιερωθώ σε διονυσιακές γιορτές, ιδιαίτερα θρησκευτικές μα διόλου χριστιανικές.

Αφού πέρασαν οι χρονιάρες μέρες και φάγαμε και ήπιαμε και χορέψαμε, οι ρυθμοί γύρισαν στο γνωστό τέμπο και οι σκέψεις αυλακώθηκαν πάλι στις γνωστές διαδρομές. Έτσι επέστρεψε η ιδέα για το κείμενο περί Mayakovsky και ας υπήρχαν θέματα άλλα, πιο φλέγοντα. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτήθηκα μα γιατί τέτοιο κόλλημα πια, σώνει και καλά να αφιερώσω τρεις ή παραπάνω σειρές στο σοβιετικό αυτό καλλιτέχνη. Ποια ανάγκη και ποια λύτρωση οδηγούν τις βουλές μας;

Και τότε πρόσεξα ότι εδώ γράδω ως lion tamer και ότι το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το Untitled από Mecano. Mayakovsky και τα δύο.  She must be a lion tamer, a girl from the zoo. Ναι, θα μπορούσε. Eπίσης, ένας φίλος που ετοιμάζεται για Ρωσία μόνιμα, μου έστειλε φωτογραφίες από το πιο όμορφο μετρό που έχω δει ποτέ. Σταθμός Mayakovsky. Ψηφιδωτές οροφές και ανατριχίλα. Διαβάζοντας τη βιογραφία του, κοινά πολλά (δυστυχώς;) δεν εντόπισα. Εντόπισα, όμως, μια συνεχή σύνδεση με το έργο και τα οράματά του.

ψηφιδωτό στη στάση Mayakovsky στο μετρό της Μόσχας

ψηφιδωτό στη στάση Mayakovsky στο μετρό της Μόσχας

Ένα όνομα, ένα τραγούδι, κάποιες φωτογραφίες. Ταυτότητα, κουλτούρα και ταξίδια. Κύκλος αέναος, αναμνησεις και αφηγήσεις σε χρόνο Αόριστο χτυπούν απορειδοποιήτα και σε παρασέρνουν στους λάθος δρόμους που στο τέλος γίνονται σωστοί. Ή το αντίστροφο.

*το κείμενο είναι αφιερωμένο στους χουσουμιώτες που μου δίνουν πάντα εικόνες, στιγμές και έμπνευση.

Advertisements

3 thoughts on “Ιστορίες ανεπίκαιρες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s