True Detective: αριστούργημα ή έτσι κι έτσι;

Αλλοι το θεώρησαν τηλεοπτικό διαμάντι και γράφουν στους τοίχους ατάκες του ντετέκτιβ Ραστ, άλλοι το βρήκαν αργό και δήθεν και τίποτα ιδιαίτερο, άλλοι ξενέρωσαν με το φινάλε και τέλος πάντων, έπειτα από καιρό, ήταν μια σειρά που μας έκανε να κουβεντιάσουμε για ώρες. Οι συντάκτες των Νέων του Βελγίου καταθέτουν τις απόψεις τους.

Νωρίτερα είχαμε μπουρδολογήσει μαντεύοντας τι θα γίνει στο τελευταίο επεισόδιο (με φοβερή επιτυχία).

Ακολουθούν σημαντικά SPOILER για την πρώτη σεζόν του True Detective.

Jorn Hammerrat

Ποιο θα ήταν το ιδανικό φινάλε: O Ραστ και ο Μάρτι αλληλοπυροβολούνται από λάθος μεταξύ τους -σαν κυνηγητικό ατύχημα. Το τέρας τους θάβει ζωντανούς και αιμόφυρτους στη φωλιά του. Ο εφιάλτης συνεχίζεται για πάντα εκεί στο Νότο.

Ενστάσεις, απορίες: Όλα ΟΚ, μια χαρά, αλλά αυτό που ο Ραστ στην τελευταία σκηνή ενδύεται τον μανδύα του λυτρωμένου καταραμένου με έκανε να νιώθω ότι στο True Detective 2 το υπόλοιπο καστ θα είναι από το Seventh Heaven -και αυτός χαρούμενος και χαρωπός. Ένσταση! Ένσταση!

Καλύτερη στιγμή: Το εξάλεπτο μονόπλανο: το καλύτερο άηχο πιστολίδι που έχω δει ποτέ.

Ραστ ή Μάρτι: Ράστ γαμώ το κέρατο.

Τελικά πόσο ωραίο ήταν το True Detective; 7,5

Jimmy Glass

Ποιο θα ήταν το ιδανικό φινάλε: Ο Ραστ και ο Μάρτι μένουν αγκαλιασμένοι στη φωλιά του/ της Καρκόσα, κοιτάνε τον ουρανό, βλέπουν τα πυροτεχνήματα (;) και ακούνε την αστυνομία που τους ψάχνει· κανείς δεν τους βρίσκει. Υποκύπτουν στα τραύματά τους και κανείς ποτέ δεν μαθαίνει τι απέγιναν. Θυσιάζονται έτσι στον βωμό της παγανιστικής τρέλας και η μυθολογία της Λουιζιάνα συνεχίζεται.

Ενστάσεις, απορίες: Ήθελα λίγο καλύτερο δέσιμο όλης της ιστορίας, όχι τίποτα πολύπλοκο. Μερικές απαντήσεις όμως. Και κάτι καλύτερο ρε παιδιά από το ότι έπειτα από 17 χρόνια το έγκλημα ουσιαστικά λύνεται επειδή ο Μάρτι είδε έναν πράσινο τοίχο και άναψε λαμπίτσα πάνω από το κεφάλι του. Επίσης τραγικό μπρόμανς στο φινάλε.

Καλύτερη στιγμή: Μονόλογος Ραστ στο τέλος του τρίτου επεισοδίου: «…και όπως συμβαίνει συνήθως στα όνειρα, στο τέλος εμφανίζεται ένα τέρας». Με την παράλληλη εμφάνιση του «τέρατος».

Ραστ ή Μάρτι: Μάρτι. Λέμε ναι στα καλά παιδιά με αδιέξοδα.

Τελικά πόσο ωραίο ήταν το True Detective; 8,5

Johnny Plunders

Ποιο θα ήταν το ιδανικό φινάλε: Τα οράματα του Ραστ, που κανονικά θα έπρεπε να εμφανίζονται λίγο περισσότερο κι όχι μόνο στο δεύτερο και στο τελευταίο επεισόδιο, κορυφώνονται στη σκηνή με τη μάχη στην σπηλιά, με αποτέλεσμα ο Ραστ να νιώθει ότι όντως παλεύει με κάτι το υπερφυσικό, έναν αιώνιο κίτρινο βασιλιά με σάρκες να κρέμονται από το πηγούνι του. Έτσι και η occult ατμόσφαιρα θα γιγαντωνόταν και η μάχη περί καλού και κακού που αναφέρεται στην τελευταία σκηνή θα δικαιολογούνταν λίγο καλύτερα.

Ενστάσεις και απορίες: Το τελευταίο επεισόδιο ήταν 5-6 λεπτά μικρότερο από τα άλλα, ενώ έπρεπε να είναι μισή ώρα μεγαλύτερο. Θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος για το χρωματισμό του χαρακτήρα του Childress (που αν και βιαστικός ήταν πετυχημένος για μένα έτσι κι αλλιώς), θα μπορούσε η έρευνα να φανεί πιο καλά από το απλό «είναι αυτός που βάφει», θα μπορούσε η παρουσίαση της Carcossa να μην ήταν περιληπτική.

Καλύτερη στιγμή: Η ατάκα του Childress πίσω από τις πόρτες: Can you smell the flowers now Mrs. Billy? Από τα πιο άρρωστα πράματα που έχει δείξει ποτέ η τηλεόραση.

Ραστ ή Μάρτι: Ραστ, γιατί πρέπει να βλέπουμε τόσο και περισσότερο περίπλοκους χαρακτήρες στις σειρές. Lisa Tragnetti

Τελικά πόσο ωραίο ήταν το True Detective; 8

Lion Tamer

Ποιο θα ήταν το ιδανικό φινάλε: Τέλος δε ξέρω… Πίεσα τόσο πολύ τον εαυτό μου να αποδεχτεί ότι δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική που το ενσωμάτωσα και δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο καλύτερο. Σίγουρα, πάντως, θα άλλαζα το μόνοιασμα Μάρτι και Ραστ. Εντάξει, να του πάει τσιγάρα, να μείνει στο προσκέφαλό του αλλά όχι και τέτοια ξαφνική αποδοχή. Είπαμε, το σκοτάδι είναι αέναο, η ζωή κύκλος, οι πρωταγωνιστές γεμάτοι προβολές και ματαιώσεις αλλά δεν έφτασαν 50 χρονών για να αλλάξουν ιδεολογίες και πιστεύω προς χάριν ομαλών (μεταξύ τους) σχέσεων.

Ενστάσεις και απορίες: Ένσταση, επαναλαμβάνω: το μόνοιασμα Ραστ-Μάρτι. Απορία: Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, ο Μάρτι σκέφτηκε ότι τα αφτιά του τέρατος ήταν πράσινα από μπογιά σπιτιού κτλ, συνδυάζοντας τους πράσινους τοίχους;

Καλύτερη στιγμή: Συμφωνώ με τον Jorn πιο πάνω.

Ραστ ή Μάρτι: Ραστ. Τραγική, αλύτρωτη (εδώ διαφωνώ με τον Jorn) φιγούρα. Αμπελοφιλοσοφία που βγάζει πολύ καλό οίνο.

Τελικά πόσο ωραίο ήταν το True Detective; Αδυνατώ/ αρνούμαι/ διαφωνώ να δώσω βαθμολογία.

To μπαράκι του Ραστ

Τολμηρό ντεκολτέ

Ποιο θα ήταν το ιδανικό φινάλε: Δεν υπάρχει ιδανικότερο φινάλε για το True Detective απ’ το φινάλε του True Detective. Γιατί επιτέλους αυτός που ονομάζουμε serial-killer παρουσιάζεται όπως πράγματι είναι: όχι ευφυέστατος, αξεπέραστος και φιλότεχνος (!) α λα στυλ Χάνιμπαλ, αλλά κάποιος που τον ευνοούν οι συγκυρίες και οι συνθήκες. Στη ζωή πάντα είναι άνθρακες ο θησαυρός.

Ενστάσεις, απορίες: Καμία ένσταση, μία απορία: πόσα δολάρια χρειάζομαι για να κεράσω όλο το Βέλγιο στο μπαράκι του Ραστ;

Καλύτερη στιγμή: Ραστ: «Ελπίζω η γριά να έχει άδικο, κι ο θάνατος να είναι το τέλος».

Ράστι ή Μάρτι: Ράστι. Δε θα τό ’βλεπα για κανέναν Μάρτι.

Τελικά πόσο ωραίο ήταν το True Detective; 10/10. Γιατί τι άλλο συμπυκνώνει Καμύ, Νίτσε και τον αμερικανικό νότο του Φώκνερ; Τίποτ’ άλλο – και δεν τρολλάρω.

Nube Diaz

Ποιο θα ήταν το ιδανικό φινάλε: Ένα φινάλε που σε αφήνει να κοιτάς το ταβάνι για κάμποση ώρα μετά τους τίτλους τέλους. Ένα φινάλε ισάξιο με το τέλος του τρίτου επεισοδίου.

Ενστάσεις, απορίες: Να ξεπεράσω την πράσινη μπογιά, να ξεπεράσω και το μόνοιασμα της οικογένειας του Μάρτι στο νοσοκομείο, αλλά αυτή την ξαφνική αισιοδοξία του Ραστ σε συνδυασμό με το bonding των πρωταγωνιστών δεν μπορώ. Δεν το είχαμε ανάγκη αυτό το happy ending, ρε Pizzolato. Μας είχες για τέτοιους;

Καλύτερη στιγμή: Ο μονόλογος του Ραστ στο τέλος του τρίτου επεισοδίου.

Ραστ ή Μάρτι: Ραστ δαγκωτό – αρκεί να μη μιλάει για ακρογιαλιές και αστέρια.

Τελικά πόσο ωραίο ήταν το True Detective; 8

Whitediesel

Ποιο θα ήταν το ιδανικό φινάλε: Οι ντετέκτιβς εντοπίζουν την Carcosa (αλλά όχι το μπούλη βασιλιά), την επισκέπτονται και περνάνε όλο το επεισόδιο μέσα της. Το μέρος αρχίζει να επηρεάζει αμέσως την κρίση τους. Ο Μαρτι βλέπει τον Ραστ σαν Κίντρινο Βασιλιά, γιατί θυμάται πως του διέλυσε την οικογένεια. Ο Ραστ έχει απανωτές παραισθήσεις και καταλήγει κι αυτός να βλέπει τον Μάρτι σα Βασιλιά.  Καταλήγουν να κυνηγιούνται στις στοές και δε μαθαίνουμε ποτέ τι έγινε, ούτε αν ο ένας σκότωσε τον άλλο.

Ενστάσεις, απορίες: Τι να πρωτογράψω, τα κενά είναι πάρα πολλά.

Καλύτερη στιγμή: Τέλος τρίτου ή τέταρτου επεισοδίου.

Ραστ ή Μάρτι: Ραστ (πριν το κώμα)

Τελικά πόσο ωραίο ήταν το True Detective; 7.5

21 thoughts on “True Detective: αριστούργημα ή έτσι κι έτσι;

 1. Yellow king είναι το είδωλο στην Carcosa.
  Ένσταση: οι Ραστ κ Μαρτυ ούτε μοιάζουν ούτε συμπεριφερωνται ως άνθρωποι 28-29 ετών.
  Καλύτερη σκηνή: όταν ο Ραστ στέλνει το μπατσο για μπύρες. Δε το κάνει για να του τη σπάσει απλά τον έχει πραγματικά γραμμένο κ αυτόν κ τον άλλο κ το τμήμα τους κ όλους κ όλα.

 2. Ποιο θα ήταν το ιδανικό φινάλε: Το επεισόδιο έχει διπλή διάρκεια για να μην αισθάνομαι ότι βλέπω τρέιλερ που κρατάει μία ώρα. Ο Σερίφης Τζερέισι πεθαίνει στην ανάκριση για να εμφανιστεί όσο λιγότερο γίνεται. Κάποιος από τους δυο τρου ντετέκτιβζ πεθαίνει. Μάλλον ο Μάρτυ, που του την είχε στημένη κάνα-δυο επεισόδια. Ο Ραστ τραυματίζεται βαριά, βλέπουμε μισό ντελίριο μέσα στην Καρκόσα, ο δολοφόνος διαφεύγει, ο Ραστ μπαίνει στη μπουζού για τους φόνους του Μάρτυ και του Τζερέισι, οι φόνοι συνεχίζονται, και η Λουιζιάνα παραμένει το ξαπλωτό σκατό που ήταν για 7 επεισόδια.

  Ενστάσεις, απορίες: Πολλές, αλλά κορυφαία ήταν η φιλοσοφική προδοσία των δεκαπέντε τελευταίων λεπτών. Έπιασε και στο στόμα του τον Λιγκότι ο απαράδεκτος ο Πιτσαγιόλος.

  Καλύτερη στιγμή: Το σόλο για τη θρησκεία κάπου στο τρίτο.

  Ραστ ή Μάρτι: Ραστ μέχρι εκεί που ανακρίνει τη Μήδεια των βάλτων. Αυτός είναι ο τύπος. Μετά έγινε λίγο μελάτος.

  Τελικά πόσο ωραίο ήταν το True Detective; Με έκανε να σβήσω ό,τι σειρά είχα στον σκληρό και ορκίστηκα να μην ξανασχοληθώ. Εσύ τι λες να του βάζω; Ένα όρθιο σκατό.

 3. Εντάξει ρε παιδιά, ένα buddy movie σε οκτώ μέρη ήταν η σειρά τελικά. Οκ, σοκ και δέος η εικονογραφία (ρισπέκτ στον location scout και στους ανθρώπους των σκηνικών), έξυπνες οι λογοτεχνικές αναφορές, τρομερό το σασπένς του τελευταίου επεισοδίου (η περιπλάνηση του Ραστ στην Καρκόσα ήταν αντάξια του walk in the dark της Κλαρίς), αλλά, αν αντικαθιστούσαμε τις παπαρολογίες του Ραστ με τα καβλαντίσματα του Γουιλ Σμιθ και βάφαμε τον Μάρτυ μαύρο, θα είχαμε το σίκουελ των Μπαντ Μπόιζ.

 4. Καλυτερη στιγμη οταν η χοντρομπετη διωχνει το σκυλο για να μη της λερωσει.

  Ιδανικο φιναλε, ο Ραστ μου χτυπαει το κουδουνι.

  (ξεκολλατε και δειτε walking dead αμα σας αρεσουν οι εντονες συγκινησεις.Jimmy δεν εχει ζομπι,μη τους παρασυρεις)

  • Είναι δηλαδή ρομπότ καμουφλαρισμένα σε ζόμπι; Ωραία, το μόνο που μας μένει τώρα είναι να αμολήσουν στη σειρά και ρομπότ-νάνους που θα είναι προσομοίωση σε ζόμπι…

    • Εγώ δε βλέπω πολλές σειρές, αυτή είναι η αλήθεια. Προηγούνται το Boardwalk empire, η καινούργια σεζόν Game of Thrones, και μετά, ναι, είναι στα υπόψιν.

     Πάντως αν έπαιζαν νάνοι-ρομπότ-ζόμπι-βαμπίρ θα το έκανε να ακούγεται πιο διασκεδαστικό.

 5. Και το Game of thrones εχει walkers αλλα δε βλεπω κανεναν να κωλωνει.
  Το walking dead δεν ειναι διασκεδαστικο, ειναι συγκλονιστικο.
  Ματαιοπονω.

 6. Tο δα κιεγώ τελικά… θα συμφωνησω με τον gigabrilator αν και επρεπε να το χα σταματήσει
  πολύ νωρίτερα,αλλά τσίμπισα σαν βενθική πεσκανδρίτσα το δόλωμα του weird tale, της carcosa κλπ …
  Eίναι φανερό οτι όλα αυτά προστέθηκαν για να δώσουν μια σοβαροφάνεια σε ένα καρακλισάτο serial killer story.. τέσπα περα απο όλα αυτά.. το αναφέρω για μένα πρωτίστως
  TIP #0: ποτέ μη συνεχίσω να βλέπω θρίλερ απο τη στιγμή που εμφανίζονται τέτοιου είδους ζωγραφιές
  σε τετράδια,τοίχους κλπ.
  Πότε? ποτέ.
  Πάω να βάλω ένα ποτέ , να ηρεμήσω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s