True Detective: το τέρας, ο τύπος με τα σημάδια και ο Κίτρινος Βασιλιάς

Λίγες ώρες πριν η ανθρωπότητα μάθει πώς ολοκληρώνεται το οκτάωρο έπος του ΗΒΟ, αποφασίσαμε να βγάλουμε τα άπλυτά μας στη φόρα και να δημοσιεύσουμε τη συζήτηση τεσσάρων συντακτών των Νέων του Βελγίου που απεγνωσμένοι προσπαθούν να μαντέψουν τι είναι το «τέρας», τι ρόλο παίζει ο τύπος με τα σημάδια και ποιος είναι ο Κίτρινος Βασιλιάς.

Ακολουθούν σημαντικά SPOILER για τα επτά πρώτα επεισόδια του True Detective.

Ακολουθεί λοιπόν η ηλεκτρονική συζήτηση που είχε μέσα στην εβδομάδα η Nube Diaz, o Jimmy Glass, o Johnny Plunders και το Τολμηρό ντεκολτέ. Μην περιμένετε σοβαρές αναλύσεις, απαντήσεις και τέτοια πράγματα, αυτό που ακολουθεί είναι αμοντάριστος διάλογος καφενείου (μέσω μέηλ).

Ολα ξεκίνησαν όταν η Nube Diaz είπε:

Ατακάρα ραστ στη μάγκι: You re classing the place up

Jimmy Glass
Όντως, ατακάρα.
Επίσης διάβασα ρε παιδιά ότι ανάμεσα στις πιθανές εκδοχές για το τέλος είναι και η περίπτωση να είναι ο Μάρτι ο κίτρινος βασιλιάς, τι λέτε για αυτό;

Johnny Plunders
Είναι μεγάλη μούφα, το έχει αρνηθεί κι ο συγγραφέας.

Nube Diaz
Όχι ρε… δε νομίζω
Γενικά έχω την αίσθηση ότι δεν θα εξηγηθούν κάποια πράγματα… θα μείνουν έτσι, αλλά για τη συγκεκριμένη σειρά δε με ενοχλεί καθόλου…

Jimmy Glass
Το έχει αρνηθεί; Νόμιζα ότι έχει αρνηθεί μόνο το υπερφυσικό. Να σου πω, μούφα μου φαίνεται κι εμένα, μόνο το ότι τότε πυροβόλησε τον υπερανώμαλο με έβαλε λίγο σε σκέψεις.

Επίσης ο άνθρωπος με τα σημάδια είναι προφανώς αυτός που κουρεύει το γκαζόν, ε;

Εμένα Nube θα με πειράξει αν μείνουν σημαντικά πράγματα αναπάντητα.

Johnny Plunders
Σ΄αυτό το άρθρο το λέει. Οι τύποι παραείναι straight ήρωες για να το έχουν κάνει αυτοί, και ο «πιτσο» έχει δηλώσει ότι δεν του αρέσουν οι ανατροπές τύπου συνήθεις ύποπτοι και 6η αίσθηση, είναι σαν να εξαπατάς το θεατή, λέει.

Απογοητεύτηκα εν τω μεταξύ, λέγανε ότι ο σημαδεμένος μοιάζει με σπαγκέτι μόνστερ, και μόλις τον είδαμε ούτε κατάλαβα ότι ήταν αυτός.

Nube Diaz
Κι εγώ απογοητεύτηκα λίγο… καμία σχέση με το επεισόδιο που έδειξε το «τέρας».

Jimmy Glass
Όντως, η στιγμή που δείχνει το τέρας στο τέλος του τρίτου εξακολουθεί για μένα να είναι το χαϊλάιτ της σειράς.

Είχαν πει επίσης ότι ο σημαδεμένος ήταν «γίγαντας». Αυτός ήταν λίγο μπούλης. Εκτός αν δεν ήταν αυτός.

Johnny Plunders
Μωρέ τον περιέγραψαν σαν flying spaggheti monster, που είναι αναφορά στη γνωστή ομάδα τρολ άθεων, δε νομίζω ότι είχε σημασία αυτό. Άλλα ας ήταν λίγο πιο τεράστιος τουλάχιστον.

Τολμηρό ντεκολτέ
Παιδιά περιμένετέ με, κάνω κάτι διορθώσεις στον Κόρακα κι έρχομαι! Τρου τρου τρου τρου τρου!!!

Τολμηρό ντεκολτέ
Δεν ξέρω για Κίτρινο Βασιλιά, το διάβασα κι εγώ ότι μπορεί να είναι ο Μάρτι, αλλά ο Μάρτι για μένα όπως και να ‘χει εμπλέκεται… μέσω της κόρης του, μέσω, μέσω, μέσω, δεν ξέρω αλλά εμπλέκεται…. Διεφθαρμένοι μπάτσοι…

Nube Diaz
Είδατε βιντεάκι μακόναχι από όσκαρ? πάνω που τον είχα συμπαθήσει ρε γαμώτο…

Jimmy Glass
Η γνώμη μου για τον μακόναχι δεν άλλαξε ούτε από το ντάλας μπλα μπλα ούτε από το τρου ντετεκτιβ. Τόσο αβανταδόρικο ρόλο κι εγώ τον έκανα σούπερ.

Τολμηρέ, η κόρη πώς ρε να εμπλέκεται;

Johnny Plunders
Μια κάμερα γρήγορα, ο Jimmy Glass θέλει να παίξει τον ραστ

Jimmy Glass
Άλλο σενάριο: ο ραστ απλά είναι τρελός.

Τολμηρό ντεκολτέ
Jimmy, έλα ντε; Πώς; Απλά συνέχεια αυτός ο Μάρτι λέει και ξαναλέει «η λύση ήταν κάτω απ’ τη μύτη μου». Απ’ την άλλη, η μικρή και ζωγραφιές σόκινγκ έκανε, και τις κούκλες τοποθέτησε έτσι ώστε να φαίνεται σαν σεξουαλικό έγκλημα, και μια σκηνή όπου πετάει ένα αποκριάτικο στεμματάκι στο δέντρο υπάρχει (το στέμμα Jimmy, το στέμμα…). Η τελευταία δε αυτή σκηνή μου φάνηκε προοικονομία (τι λέξη!). Και γενικά το δίδυμο Μάρτι-κόρη του, έχει παίξει πολύ για να αποτελεί απλά άλλο ένα ενδοοικογενειακό πρόβλημα.

Κοινώς: δεν πρόκειται για άλλο ένα ενδοοικογενειακό πρόβλημα, αλλά για… ένα άλλο ενδοοικογενειακό πρόβλημα.

Jimmy Glass
Τολμηρέ, τρου ντετέκτιβ της διπλανής πόρτας, πολύ καλά τα λες, τόσο καλά που αν δεν γίνουν έτσι τα πράγματα θα είναι επειδή κανείς δεν το σκέφτηκε. Τέλος πάντων, αυτό που τρέχει με την κόρη και που φαίνεται να είναι μια βαριά εφηβεία μπορεί να είναι τελικά μια ακόμα κουκκίδα στον χάρτη του ραστ. Ετσι κι αλλιώς δεν είχαν όλα τα θύματα την ίδια κατάληξη. Αυτή μπορεί να γλίτωσε ή κάτι τέτοιο.

Αλλο σενάριο: όλα είναι όπως φαίνονται. Δηλαδή όντως υπάρχει αυτό το παραθρησκευτικό βίτσιο των φεουδαρχών το οποίο ο ραστ το εντοπίζει και το αποκαλύπτει με την βοήθεια του μάρτι. Ή, περίπου το ίδιο, ο ραστ το εντοπίζει και παρά τη βοήθεια του μάρτι δεν καταφέρνει τίποτα γιατί κανείς, τελικά, δεν είναι πιο δυνατός από το σύστημα.

Τολμηρό ντεκολτέ
Ναι κάπως έτσι, δηλαδή η κόρη του Μάρτι να είναι ένα θύμα που γλίτωσε – με συμπληρώνεις!

Για το άλλο σενάριο που λες Jimmy: βγαλμένο απ’ τη ζωή. Όμως εντάξει η τέχνη αντιγράφει τη ζωή (ή το αντίθετο;), αλλά γαμώτο αυτό το σύστημα ας νικηθεί τουλάχιστον και μια φορά – στα ψέματα θα είναι!

Jimmy Glass
Μέσα σε ένα σύμπαν λούζερ χαρακτήρων και προβληματικών κοινωνιών, εμένα μου ταιριάζει να μας πουν στο τέλος ότι ξέρετε κάτι, οι καλοί έχασαν, σόρι, και να το δέσουν με την θεωρία ότι η ζωή είναι μια αέναη επανάληψη της ήττας και της αποτυχίας και του ανολοκλήρωτου και πάει λέγοντας.

Εν τω μεταξύ έχουμε δει σειρές και σειρές, έχουν πονέσει τα ματάκια μας από το ένα επεισόδιο στο άλλο και η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει διάφορα αριστουργήματα. Ανεξάρτητα από το αν το τρου ντετ θα καταχωρηθεί στη συνείδησή μας ως τέτοιο, αυτή τη μαζική/ συλλογική αγωνία για το τι θα γίνει στο τέλος την θυμάμαι να εμφανίζεται τελευταία (και πρώτη ίσως) φορά στο Lost.

Τολμηρό ντεκολτέ
Σχετικά μ’ όσα λες στην πρώτη παράγραφο Jimmy: σωστό, ταιριαστό, νιτσεϊκό, συνεπές με το θεωρητικό κομμάτι της σειράς. Εξάλλου εκεί με τον πάτο απ’ το κουτάκι της μπίρας, στη «διάλεξη» του Ράστι ντε, αυτό το πράμα περνάει… Αλλά Jimmy: όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα (Αναγνωστάκης – Ραστ: 1-0!)

Για τη δεύτερη παράγραφο: όντως, κι αν ήταν ας πούμε βιβλίο, εγώ θα το ξεκινούσα ανάποδα…

Johnny Plunders
Κακός παραλληλισμός το Lost, έτσι όπως απογοήτευσε έχει αφήσει ιστορία για το τέλος του.

Τολμηρέ, δεν πιστεύω ότι η κόρη θα παίξει ρόλο, μάλλον για χρωματισμό χαρακτήρα την είχαν. Αν και δεν το αποκλείω εντελώς να τη βρούμε δεμένη σε κανένα πάγκο με τα βυζιά έξω να την χαρακώνουν. Ένα 15% του δίνω.

Άλλη θεωρία. O Tuttle ο παπάς ζει (λέει στο 7 ότι πέθανε πριν 2 χρόνια). Είναι πατέρας του χαρακωμένου και τον εκπαίδευε για να συνεχίσει το έργο του (τη λατρεία του κίτρινου βασιλιά και τις αντίστοιχες λιτανείες), ενώ του έριχνε και κανένα πουλάκι όταν ήταν μικρός. Καταλήγουν όλα σε πιστολίδι εν μέσω τελετών και ο Μάρτι, μην μπορώντας να δει από τα δάκρυα που σφάζουν εκείνη την ώρα ένα αθώο κοριτσάκι με καλαμπόκια για στεφάνι, ρίχνει τυφλές μπαλοθιές προς όλες τις κατευθύνσεις, σκοτώνει τατλ, ραστ, το κορίτσι, τα καλαμπόκια, κι ό,τι άλλο δεν έχει κρυφτεί πίσω από ατσαλένιες πόρτες.

Jimmy Glass
Ο παραλληλισμός με το Lost έχει να κάνει με την αναμονή και την απορία. Τόση ονλάιν συνωμοσιολογία εγώ δεν θυμάμαι σε άλλη σειρά.

Για πείτε λίγο επειδή όταν άρχισε εκείνη η γιαγιά να μιλάει για τους Τατλ και τα πολλά παιδιά κάπου το έχασα. Ο σημαδεμένος είναι γιος του παπά Τατλ; Ή ανιψιός του ή εγγονός ή κάτι τέτοιο; Ή λέω ό,τι να ναι.

Επίσης ο Μάρτι «χρωστάει» ένα μεγάλο ξέσπασμα νιώθω.

Άλλο σενάριο: υπάρχουν πολλοί κίτρινοι βασιλιάδες. Ο Τατλ, μετά ο σημαδεμένος, το τέρας, ένας δυο άλλοι που δεν τους ξέρουμε. Σαν αντεργκράουντ μύθος που βρίσκει ακόλουθους ακόμα και ανθρώπους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Τολμηρό ντεκολτέ
Johnny βάλε κάτι παραπάνω απ’ το 15% – άκου με που σου λέω ξέρω πράματα (<– κλασικός ό,τιναναιτζής!). Παρ’ όλα αυτά, μήπως η κόρη τα ‘χει σπάσει με τον πατέρα, είναι χαμένη για χαμένη, δεν επικοινωνούν μεταξύ τα, και είναι αυτή την ώρα που μιλάμε the last victim? (γιατί κόλλησα με την κόρη δεν ξέρω, αλλά κόλλησα – μπορεί να παπαριάζω sorry).

Για την άλλη θεωρία: ακόμη και τα καλαμπόκια ρε Johnny;  (pop) corn detective…

Τολμηρό ντεκολτέ
Jimmy εγώ με το σενάριο των πολλών κίτρινων βασιλιάδων (κληρονομικό χαρτοφυλάκιο κι έτσι) δε διαφωνώ.. Νομίζω είμαστε κοντά…

—> yellow king (s?)

Nube Diaz
Η δικιά μου πρόβλεψη: δεν νομίζω ότι έχουν σχέση οι πρωταγωνιστές, νομίζω ότι εμπλέκεται κάποιος υψηλόβαθμος – δεν ξέρω ποιος αλλά το σύστημα τον προστατεύει (κάτι σε μασονοφάση δηλαδή…) Επίσης νιώθω ότι ο ραστ δεν θα ΄χει καλό τέλος.

Σ’ αγαπώ ραστ

Johnny Plunders
Φιλάκια ραστ, σ’ αγαπάμε.

Nube Diaz
Τώρα που το σκέφτομαι μήπως ο μάρτι γνωρίζει κάτι…
… και δεν τον σκότωσε τυχαία τον λεντού… αλλά για να μην μιλήσει…

Jimmy Glass
Μ’ αυτά και μ’ αυτά αν ο Μάρτι αποδειχτεί ένας χαζούτσικος αμερικάνος μπάτσος γεμάτος ρηχά υπαρξιακά αδιέξοδα θα νιώσω λίγο ανόητος: αυτό που θέλω πλέον είναι να αποδειχτεί ένα τέρας. Αυτό κατάφερα.

Τολμηρό ντεκολτέ
Αυτό πάντως που λέει η Nube περί εμπλοκής Μάρτι, όσο κι αν το αρνιέται ο σεναριογράφος, εμένα μου κολλάει ρε παιδιά. Είναι κι αυτό που λεν όλοι: με πόση ευκολία έβγαλε τ’ όπλο και πιστόλιασε τον άλλον στο κεφάλι – ένας κατά τ’ άλλα τύπος που όπως έλεγε «δεν είχε κάνει χρήση όπλου μέχρι τότε».

Για να καταλάβω λίγο την ορολογία που χρησιμοποιούμε: σημαδεμένος, τέρας του 3ου επεισοδίου, και spaghetti monster ταυτίζονται στο πρόσωπο του κουρέα του γκαζόν έτσι; Ή όχι;

Johnny Plunders
Οι άλλοι ναι, το τέρας του τρίτου είναι αυτός που έκανε τα ντρόγκια στο δάσος.

Τολμηρό ντεκολτέ
Αυτός με την αντιασφυξιογόνα δηλαδή ρε Johnny?

Nube Diaz
ο λεντού

Τολμηρό ντεκολτέ
A, αυτό το τέρας…

Johnny Plunders
Λεντουμπιντουμπιντου

ΤΕΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Περισσότερα στα σχόλια και από βδομάδα με το καλό που θα μάθουμε την αλήθεια.

Α, επίσης, διαβάστε τι μας θύμισε ο μονόλογος του Ραστ στο τέλος του τρίτου επεισοδίου.

UPDATE: Τα σχόλια περιέχουν σημαντικά SPOILER για το ΤΕΛΟΣ του True Detective.

Advertisements

22 thoughts on “True Detective: το τέρας, ο τύπος με τα σημάδια και ο Κίτρινος Βασιλιάς

 1. Ένα πουλάκι μου είπε ότι θα πεθάνει ο Rust και το πίστεψα. Είχε και επιχειρήματα αλλά δεν τα θυμάμαι γιατί ήμουν ημιμεθής. Πάντως ο Rust θα πεθάνει.

  Μόλις είδα και το βίντεο του McConaughey από τα όσκαρ. Πόοοση κόκα είχε πιεί πριν ανέβει, ούτε ο ίδιος θα ξέρει.

  • Νομίζω ότι θα είναι λίγο «εύκολη» λύση να πεθάνει ο ραστ. Βέβαια με την μόδα στην τηλεόραση σήμερα να είναι «ξεκάνουμε τους βασικούς μας χαρακτήρες» το περίεργο θα είναι να την βγάλει καθαρή.

   • Συμφωνώ , jimmy, βρωμάει λίγο προκάτ, αλλά οι πιθανότητες να εντυπωσιαστούμε νομίζω είναι λίγες ούτως ή άλλως. Προσωπικά ελπίζω σε λίγη αξιοπρέπεια, κάτι που δε θα αναιρέσει το πρώτο μισό του κύκλου.

 2. εδώ ένας φίλος μου λέει ότι ο παππούς των κοριτσιών (ο πεθερός του μάρτι δηλαδή) έχει κάποια ανάμειξη με τον yellow king..σίγουρα σου λέει..και θα θυσιαστεί ο rust (σύμφωνα και με τη θέση του για σταύρωση ως έννοια αυτοθυσίας και δείγμα ανωτερότητας-αξίες, ιδεολογία κτλ).

  εγώ πάλι φοβούμαι μην την πατήσουμε σα το λοστ..τουλάχιστον αυτό έχει ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία.

 3. Συμφωνώ με jimmy, δεν ήταν και να βγεις στους δρόμους να πυροβολείς κόσμο, αλλά, δυστυχώς, άγευστο και νια νια.

  Επίσης o Pizzolatto κατάφερε να καταστρέψει εντελώς τον χαρακτήρα του Cohle, και στο μυαλό μου και στην πιθανότητα επιστροφής με νέο κύκλο που είχε υπονοήσει.

 4. Μέτριο ρε, μέτριο. Γιατί μας το κάνανε αυτό;
  Whitediesel, όντως, από χθες στο μυαλό μου, ο νιχιλιστής Cohle άνετα θα μπορούσε να παίζει στο 7th Heaven.

 5. Jorn, θέλεις να μας πεις κάτι παραπάνω; Τι δεν σου άρεσε; Αυτό που τελικά έγινε σε σχέση με όλα τα παραπάνω; Ή απλά δεν σου είπε τίποτα;

  Προσωπικά η λύση της ιστορίες με ικανοποίησε – εννοώ σχετικά με ότι έγινε αυτό που έγινε. Κατά τ’ άλλα με ενόχλησε που έμειναν τόσα πράγματα στον αέρα και βαρέθηκα πολύ το τελευταίο δεκάλεπτο. Η σύγκρουση των δυο χαρακτήρων ήταν όλα τα λεφτά στη διάρκεια της σειράς. Το να γεράσουν παρέα ψαρεύοντας, κοιτώντας τον ουρανό και μιλώντας για τα παλιά, είναι μια εικόνα που δεν χρειαζόταν να την έχουμε.

  Οσο για τον Ραστ, εγώ που ήμουν φανατικός Μαρτικός, έχω να πω ότι το τελευταίο επεισόδιο ήταν το πρώτο που τον παραδέχτηκα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς Whitediesel.
  Πάντως νομίζω ότι ήταν δεδομένο ότι η δεύτερη σεζόν θα είχε άλλο καστ, αυτό νομίζω το ξέραμε από την αρχή.

 6. μετά από κάποια σκέψη, κατέληξα ότι ίσως ήταν τίμιο και θεμιτό να κρατηθεί το τέλος σε επίπεδα ρεαλιστικά και σε τόνους που δε θα καπέλωναν τη δομή και το «ψυχαναλυτικό», «φιλοσοφικό» χαρακτήρα προηγούμενων επεισοδίων. Και στο κάτω-κάτω γιατί να εστιάζουμε τόσο στη λύση αφού η κορύφωση βρίσκεται πανταχού παρούσα, ειδικά στα μέσα της σειράς. Νομίζω ότι όλο το πόιντ δεν ήταν το ποιος είναι ο κακός αλλά η γενική αίσθηση/ιδέα/ύλη του κακού (βλ. επ. 4) και το σκοτάδι (στο οποίο οι ήρωες επιστρέφουν ξανά και ξανά). «Darkness, yeah,yeah»

 7. Παράθεμα: True Detective: αριστούργημα ή έτσι κι έτσι; | Τα Νέα του Βελγίου

 8. Παράθεμα: Ενός Fargo μύρια (Fargo) έπονται | Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s