Ο Λούτσι δε θέλει να πεθάνει | Kεφ. 5ο: Μετά το χάος ο παράδεισος και μετά

Ένα υπαρξιακό δράμα σε συνέχειες, εδώ στο πέμπτο του επεισόδιο όπου: Ο Λούτσι θυμάται οικογενειακά δράματα, καβαλάει κουκουβάγιες, βλέπει χελώνες και λαγούς να παίζουν πόλο επί χόρτου και λέει κι ένα τραγούδι. ΄Ωσπου συμβαίνει κάτι… 

luci5-1.1Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει τερματοφύλακας ή αγρότης, έβλεπε συχνά στο όνειρό του πως αιωρούταν πάνω από ατέλειωτο γρασίδι, χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων είχε διανύσει έτσι ιπτάμενος. Φοβόταν πάντα τον οδοντίατρο, θα ήθελε να έχει δύο κατοικίδια, ίσως δύο χελώνες, να τις πάρει από μωρά, από αυγά ακόμα και να τις μεγαλώσει, αλλά δεν είχε κανένα, κάποτε του έκαναν δώρο ένα κουνέλι, που όμως χάθηκε πρόωρα σε τροχαίο ή σε οικιακή σφαγή, δεν μαθαίνει κανείς ποτέ την αλήθεια για αυτά τα ενδοοικογενειακά δράματα – είναι γεμάτα μυστικά τα πατρικά σπίτια στη Μοδένα, όπως σ’ όλο τον κόσμο. Μεγαλώνοντας πάντως θα ήθελε να είχε δει περισσότερες αμερικάνικες ταινίες από αυτές που έχει η τηλεόραση Σάββατο μεσημέρι, να μάθει κατιτίς πραπάνω από ρομάντσο, να είχε ζήσει τη δεκαετία του ΄30, να είχε ταξιδέψει στη Βιρμανία και στη Θήβα, θα ήθελε να είχε δουλέψει λιγότερο, να είχε κοιμηθεί περισσότερο ή ξαφνικά το ανάποδο, όλα έρχονταν κι όλα μπερδεύονταν σε αυτή την πτώση, έπεφτε για ώρα, για μέρες, μόνο σκοτάδι, σκοτάδι διάφανο, πότε πότε λίγα αστέρια ή βεγγαλικά άστραφταν κι έσβηναν γρήγορα, ώσπου ο Λούτσι, πάνω που συνήθιζε την καινούρια του κάθετη πορεία, προσγειώθηκε σε μια μαλακή χνουδωτή επιφάνεια.

Η προσγείωση ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ο Λούτσι ετοιμαζόταν να σκεφτεί πόσο ευγνώμων είναι τελικά για όλα αυτά που έκανε, στον αντίποδα όλων όσων ακόμα προλάβαινε να ονειρεύεται δειλά, των σχεδόν ματαιωμένων. Η χνουδωτή επιφάνεια κινούταν αργά –ή έτσι του φάνηκε- καθώς το σκοτάδι ελάφραινε και μπορούσε πια να διακρίνει πως ήταν περικυκλωμένος από καθρέφτες που κυμάτιζαν κι έμοιαζαν με νερό που τρέχει. Σύντομα μπορούσε να εντοπίσει αρκετά καθαρά το είδωλό του μέσα τους. Συνειδητοποίησε πως βρισκόταν πάνω στο κεφάλι μιας τεράστιας κουκουβάγιας. Τις πρώτες όμως εκείνες στιγμές, αυτό –εκτός από έκπληξη- δεν αποτελούσε ουσιαστικά για τον ίδιο τίποτε άλλο από ένα καλά οχυρωμένο παρατηρητήριο, απ’ όπου μπορούσε να δει τι συνέβαινε γύρω, μέσα σε αυτό το χώρο τον περιστοιχισμένο από καθρέφτες. Πράσινο γρασίδι φανερωνόταν σιγά σιγά όσο τα μάτια του συνήθιζαν όλο και περισσότερο, χελώνες παντού, πολλές χελώνες και πολλοί λαγοί που έπαιζαν ποδόσφαιρο ή πινγκ πονγκ, λίγο πιο μακριά μια ομάδα λαγών είχε ανέβει πάνω στις χελώνες κι έπαιζε πόλο με μια ομάδα χελώνων που είχε ανέβει πάνω στους λαγούς. Το φως άνοιγε, απλωνόταν, χρώματα ξεπρόβαλλαν σταδιακά παντού.

Ένιωθε ξαφνικά ανάλαφρος, σαν να είχε βγει μόλις από ώρες διαλογισμού, καθαρός και άτρωτος. Είχε βολευτεί μια χαρά στο κεφάλι της κουκουβάγιας και παρατηρούσε την απέραντη ομορφιά που απλωνόταν γύρω του, όταν το σοφό πτηνό χαμήλωσε και τον ακούμπησε μαλακά στο χορτάρι.

luci5-2

«Μπορώ να σε πετάξω πίσω αν θες», του είπε σκυμμένη στο αυτί του. «Στο σπίτι σου». Ο Λούτσι, που ένιωθε πια τοσοδούλης πατώντας στο έδαφος – ήταν σχεδόν ίσα με το ύψος του γρασιδιού – δεν απάντησε ή έκανε απλώς πως δεν κατάλαβε τη γλώσσα της κουκουβάγιας. Άπλωσε τα χέρια του βιαστικά και ανέβηκε ξανά, σχεδόν αμέσως, στο κεφάλι της. Δεν ήθελε, δεν ήθελε να πατά στη γη καθόλου –όποια γη κι αν ήταν αυτή. Καθώς το πουλί ύψωνε ξανά το ανάστημά του, ο Λούτσι άνοιξε τα χέρια και άρχισε να τραγουδά δυνατά:

«Τι υπέροχο πράγμα, μια ηλιόλουστη μέρα,

το γαλήνιο αεράκι μετά την μπόρα,

φρέσκια πνοή κι ένα πάρτι αρχίζει τώρα,

τι υπέροχο, υπέροχη ηλιόλουστη μέρα!»

Όλοι σώπασαν, έμειναν ακίνητοι, τα παιχνίδια έπαψαν – ακόμα κι εκείνα που βρίσκονταν στην πιο κρίσιμη στιγμή της παρτίδας, χελώνες και λαγοί συγκεντρώθηκαν γύρω από τη μεγάλη κουκουβάγια και κοιτούσαν ψηλά, κοιτούσαν το Λούτσι.

«Μα για μένα, το φορέα μιας ανίατης νόσου,

ένας ήλιος μεγαλύτερος, το πρόοοοοοΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟοσωπό σου»,

πέρασε στο ρεφραίν, και εκείνη ακριβώς τη στιγμή μπροστά στα μάτια του εμφανίστηκε μία μοναδική εικόνα, ανθρώπινο κεφάλι σχηματισμένο μέσα σε στρογγυλό φως, ήλιος και φεγγάρι μαζί, ένα υπέροχο φωτεινό θηλυκό πρόσωπο, με δυο υγρά μεγάλα μάτια που τον καλούσαν βαθιά μέσα τους. Ποιά ήταν αυτή η γυναίκα; Τι ήθελε από το Λούτσι; Κανείς άλλος δεν την κοιτάζει γιατί κανείς άλλος δεν την βλέπει, όλοι εξακολουθούν να κοιτάζουν εκείνον που τραγουδά γαλήνιος πάνω στο κεφάλι της κουκουβάγιας. Θα έπαιρνε όρκο πως δεν την είχε ξαναδεί ποτέ του, αλλά πάλι είχε την τύχη για χρόνια να γνωρίζει τόσο κόσμο, τόσο κόσμο. Από που ερχόταν Αυτή; Από ποιά φωτιά δραπέτευαν τα ολοκόκκινα μαλλιά της; Οπτασία, Μάγισσα, Σειρήνα, μόνο που, εκείνος τραγουδά, εκείνη απλώς στέκεται έτσι χωρίς το σώμα της και τον καλεί.

Ο Λούτσι θέλει να πάει κοντά της, αλλά πώς να φύγει από δω; Ακόμα δεν ήρθε – που λέει ο λόγος- , ακόμα δεν τελείωσε το τραγούδι του, δεν θα ήταν πολύ ευγενής αν αποχαιρετούσε τόσο σύντομα την οικοδέσποινα κουκουβάγια, τους λαγούς και τις χελώνες που δάκρυζαν από κάτω της και σώπαιναν συγκινημένοι για χάρη του. Προσπαθώντας να κρύψει την ταραχή του, χωρίς να σταματήσει να τραγουδά έξυσε το κεφάλι του, έπρεπε να βρει μια ιδέα. Στα δάχτυλά του ένιωσε ζέστη, ζεστό υγρό. Έφερε το χέρι μπροστά στα μάτια του και τα γούρλωσε. Πώς ήταν δυνατόν να συμβαίνει αυτό;

εικονογράφηση: Γιώργος Τσόπανος

Σε περίπτωση που θέλετε να διαβάσετε το προήγουμενα επεισόδια της μνημειώδους saga του Λούτσι, ιδού:

Tέταρτο επεισόδιο

Τρίτο Επεισόδιο

Δεύτερο Επεισόδιο

Πρώτο Επεισοδίο

Advertisements

4 thoughts on “Ο Λούτσι δε θέλει να πεθάνει | Kεφ. 5ο: Μετά το χάος ο παράδεισος και μετά

  1. Παράθεμα: Ο Λούτσι δε θέλει να πεθάνει | Kεφ. 6ο: Ο θρόνος | Τα Νέα του Βελγίου

  2. Παράθεμα: Ο Λούτσι δε θέλει να πεθάνει | Kεφ. 7ο: Το αντίδοτο | Τα Νέα του Βελγίου

  3. Παράθεμα: Ο Λούτσι δε θέλει να πεθάνει | Κεφ. 8ο: η εξήγηση | Τα Νέα του Βελγίου

  4. Παράθεμα: Ο Λούτσι δε θέλει να πεθάνει | Κεφ. 9ο: το δίλημμα | Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s