Η θυρίδα – Νο 2

Ήτοι επίσκεψη δεύτερη. Άλλοι άνθρωποι, άλλο πράμα.

SONY DSCΜπαίνεις στην τράπεζα. Κατεβαίνεις στο υπόγειο (πού αλλού μπορεί να είναι το θησαυροφυλάκιο;). Χώρος αναμονής με ένα άδειο γραφείο, πιο μέσα το γραφείο των θησαυροφυλάκων και φυσικά στο βάθος το θησαυροφυλάκιο. Κάθομαι στο άδειο γραφείο του χώρου αναμονής. Η θησαυροφύλακας ΝΑΤΑΣΑ περνά όλη τη μέρα της στο γραφείο. Όταν λείπει, το πόστο της αναλαμβάνει ο αναπληρωτής θησαυροφύλακας. Και κάθε μέρα μπαινοβγαίνει … δεν ξέρω ποιος μπαινοβγαίνει, αλλά είμαι προετοιμασμένη να συναντήσω τα πάντα! Με παίρνει κάτι σαν ύπνος. Με τα μάτια και τ’ αυτιά μισάνοιχτα.

Περιμένει η χοντρή κυρία με το μπλε φουστάνι με τις δαντέλες, χειροποίητες, πλεγμένες στο βελονάκι από την ίδια, πολύ λεπτό κέντημα, ψιλοδουλειά σου λέω, μέγεθος 100, στα νειάτα της έπλεκε και πιο λεπτά, 180, στις μέρες μας όμως η νεολαία δεν τα εκτιμάει αυτά τα πράγματα, ακολουθεί τη μόδα, Mήπως θέλει η ανιψιά της να ξηλώσει το κέντημα και να της το δώσει να το βάλει αυτή σε κάποιο δικό της φουστάνι; Όχι καλέ, μα πόσο όμορφη είστε σ’ αυτή φωτογραφία (της ταυτότητας) και τι ωραία μαλλιά, έτσι φουσκωτά, Αυτό δεν είναι τίποτα, και πιο όμορφη ήμουνα, είχα πάει κομμωτήριο, ωραία έχεις βάψει τα νύχια σου, Μπα σκληρυντικό είναι για να μη σκίζονται, και στων χεριών και στων ποδιών, Α, να βάζεις άσπρο ιώδιο στα νύχια, κάθε μέρα.

Μέσα στο θησαυροφυλάκιο έχει θυρίδες. Όλοι οι τοίχοι από πάνω ως κάτω είναι καλυμένοι με ντουλαπάκια. Μέσα σε κάθε ντουλαπάκι έχει ένα τσίγγινο κουτί. Μέσα στα τσίγγινα κουτιά έχει τους θησαυρούς – αυτό το ξέρουν τα παιδιά καλύτερα απ’ όλους. Ένας ιδιοκτήτης θυρίδας έχει βγάλει το τσίγγινο κουτί και κοιτάζει προσεκτικά με ένα φακό τα τοιχώματα της θυρίδας. Για πάνω από 10 λεπτά. Μπορεί κανάς θησαυρός να δραπέτευσε, ποτέ δεν ξέρεις.

the_money_counter

Στο χώρο αναμονής, ακριβώς πριν από τη βαριά χαλύβδινη πόρτα του θησαυροφυλακίου υπάρχουν τα συρταράκια για τις υπογραφές. Είναι τέσσερα γκρι μεταλλικά κουτιά με λεπτά άσπρα συρταράκια. Είναι εκεί από τη δεκαετία του 50 τουλάχιστον. Μέσα σε κάθε συρταράκι έχει καμιά πενηνταριά χαρτιά. Κάθε χαρτί αντιστοιχεί σε μία θυρίδα. Πριν μπεις στο θησαυροφυλάκιο πρέπει να υπογράψεις. Λες το νούμερο της θυρίδας σου και ο θησαυροφύλακας ανοίγει το αντίστοιχο συρταράκι, βρίσκει το χαρτί, σου δίνει το στυλό, υπογράφεις, μπαίνεις. Κάπως πρέπει να θυμάμαι το νούμερο της θυρίδας μου. Λες να είναι πρώτος; Έχουμε χρόνο. Ελέγχω … όχι. Είναι γινόμενο δύο διψήφιων πρώτων. Θα θυμάσαι το μικρότερο εσύ και το μεγαλύτερο εγώ, εντάξει;

Φοράει μαύρο παντελόνι, κόκκινη μπλούζα και χαμηλά τακούνια. Είναι γύρω στα 50. Μοιάζει φυσιολογική. Υπογράφει στο συρταράκι και μπαίνει στο θησαυροφυλάκιο. Δεν αργεί. Βγαίνοντας ψάχνει στο καλάθι των αχρήστων. Βρίσκει ένα άχρηστο χαρτί, το παίρνει, το διπλώνει στα μπόλικα και το βάζει μέσα στο παπούτσι της. Την έχουν χτυπήσει τα παπούτσια, αρχίζει να μουρμουράει, πήγε για ψώνια, αλλά τώρα πώς θα πάει για τις υπόλοιπες δουλειές, ψάχνει κι άλλο χαρτί, δεν έχει, μόνο κάτι λερωμένα με καφέ, μπαίνει στο γραφείο των θησαυροφυλάκων, ρωτάει τη ΝΑΤΑΣΑ, μήπως υπάρχει κάποιο χαρτί που δε χρειάζεστε, με έχουν χτυπήσει τα παπούτσια, καινούρια παπούτσια, έπρεπε να το φανταστώ, και κουβαλάω και τα ψώνια, ναι αυτό κάνει, μήπως έχετε κανα-δυο ακόμα; Τα διπλώνει, τα βάζει μέσα στα παπούτσια της, συνεχίζει να μουρμουράει λες και δικαιολογείται. Φεύγει.

*  *  *

Η θυρίδα – Νο 1

Advertisements

2 thoughts on “Η θυρίδα – Νο 2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s