Itadakimasu!

Καμιά φορά κάνουμε λάθη, μεγάλα ή μικρά, με σίγουρη κατάληξη εμάς, σκουπίδια, με μάτια πρησμένα και στομάχι άδειο, να μετανιώνουμε για αυτά τα λάθη. That said, ούτε μια φορά δε μετάνιωσα για λάθη στο μαγείρεμα. Ακόμα και όταν το γάλα έκοψε τόσο που έγινε παρμεζάνα ωρίμανσης.

https://i0.wp.com/www.timeout.jp/data/files/00/00/00/01/99/36/33580fa78338b78dc03131b78de9f9376e3e1598_tn647x298.jpeg

Οι εκδοχές ramen στην Ιαπωνία είναι όσες οι περιφέρειες και οι περιοχές της. Πολλές.

Για άλλα όμως πόνεσα, σύρθηκα στους δρόμους με ψιχάλες και ανέμους, ξενοκοιμήθηκα, ήπια. Πόσες φορές πλήρωσαν τα νεύρα μου αθώα κοτόπουλα, καθώς τα βίαζα με λεμόνια και λουκάνικα, ίσως και να έσπασα τη λάμα του μαχαιριού μου πάνω στο σκληρό και κρύο μάρμαρο της κουζίνας, όταν τα νερά του σχημάτισαν τις κοροϊδευτικές μουτσούνες των δικών μου ερινυών.

Πάνω στο μοτίβο με τα λάθη, την αυτοτιμωρία, την εκδίκηση αλλά και την αγάπη, το πείσμα, την αυτοθυσία, κινείται ένα πολύ γνωστό manga αυτής της δεκαετίας. Naruto. Μα τι σχέση έχει, θα πει κανείς, ο μικρός, ορφανός, ξανθός νίντζα με τη μαγειρική; Ε, κάθε σχέση. Υπομονή, μια παράγραφος ακόμα, μετά άλλη μια, και μετά το φαί. Υπομονή.

Ο Naruto γεννήθηκε με μια εξαιρετική δύναμη – κατάρα. Οι γονείς του πέθαναν προστατεύοντας αυτόν και το χωριό στο οποίο γεννήθηκε. Όπως πάντα το υπερβολικό δράμα του Ιάπωνα ποτίζει τις σελίδες, δημιουργώντας ένα νεαρό πυρήνα έμπνευσης, κουράγιου και αγάπης. Το μότο του είναι: Ο δικός μου τρόπος του Νίντζα!
Ο δικός του τρόπος ε; Ξεροκέφαλος αλλά και ευαίσθητος, θα βρει τη λύση. Και αυτή είναι η πιο απλή: κάνε ό,τι σου λέει η καρδιά σου. Κράτα την πορεία σου σταθερή, μιας και η πίστη σου οτι ο χειμώνας θα τελειώσει δεν σε πρόδωσε ποτέ.

Το αγαπημένο φαγητό του Naruto: Ράμεν !
Ένα πιάτο που δεν είναι ούτε σούπα, ούτε κρέας, ούτε μακαρόνια, ούτε σαλάτα, αλλά είναι όλα αυτά μαζί. Άπειρες οι παραλλαγές του, όσες και οι περιφέρειες της μητέρας Ιαπωνίας. Σε ζεσταίνει, έχει μέσα του την παράδοση όλων των γήινων υλικών και την απλότητα της τεχνικής που χαρακτηρίζει τον απλό άνθρωπο. Και η γεύση του είναι αυτή της καθημερινής αναζήτησης της παρηγοριάς. Τώρα; Ψήνεται;

http://donnsethnicfoodfun.files.wordpress.com/2012/11/ramen.jpg%3Fw%3D560

Μόνο τα anime μπορούν να απεικονίσουν τη φανταστική του νοστιμιά με ακρίβεια.

Τα υλικά και η εκτέλεση ήταν προϊόντα αυτοσχεδιασμού και υπερβολικού ταλέντου, όμως δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κοντά στην αλήθεια του πιάτου βρέθηκα. Τα δάκρυα δεν σταμάτησαν ποτέ να αλατίζουν τη σούπα…
Ως εξής λοιπόν:

  • Νουντλς (με αυγό κατά προτίμηση, είναι τα πιο νόστιμα. για τους light υπάρχουν και τα ρυζιού, εξίσου αυθεντικά στο ύφος)
  • Ένας αντίχειρας τζίντζερ
  • Μια μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • Φρέσκο κρεμμύδι
  • Μανιτάρια
  • Χοιρινή πανσέτα, λεπτοκομμένη, χωρίς κόκκαλο, μία κατ’ άτομο
  • Αυγό βραστό, στα 3 λεπτά βρασμού αποσύρετε απο τη φωτιά και αφήνετε στο ζεστό νερό για άλλα 10 (πορτοκαλί κρόκος και τα μυαλά στα κάγκελα)
  • Σόγια
  • Αλάτι θαλασσινό ή ιωδιούχο (πάντα στην κουζίνα, εκτός αν έχετε πρόβλημα με την πίεση)
  • Και τώρα μπαχαρικά. Ένα δύσκολο bullet, καθώς αν αγοράσετε τα πάντα με τη μία, θα σας έρθει 20€ τουλάχιστον. Και δεν έρχονται σε πακετάκια των 10 γραμμαρίων, δυστυχώς. Οπότε βρείτε ό,τι μπορείτε απο τα: αστεροειδής άνισος, καγιέν, κουρκουμάς, κύμινο, κόλιαντρο, μπαχάρι, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι, πράσινο πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και φύλλα κάρυ. Όλα με μέτρο και φειδώ, ενώ το πιο σημαντικό εργαλείο είναι το γουδί και ένα υφασμάτινο πουγγί. Ευρηματικότητα παρακαλώ, τι θα πει ο Naruto αν τα παρατήσετε τώρα;

Εκτέλεση στα 10 μέτρα:

Τρίψτε το τζίντερ και το σκόρδο, τσιγαρίστε τα σε 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι. Μόλις πάρετε μυρουδιά το σκόρδο να πικρίζει και το δείτε να καφετίζει, ρίξτε ψιλοκομμένα 2 φρέσκα κρεμμύδια, και, επίσης ψιλοκομμένα, όσα και ό,τι μανιτάρια έχετε. Αφού χύσουν και ξαναπιούν τα υγρά τους (μια πρέζα ιαπωνικού perversion με μεσογειακό ταπεραμέντο) ρίξτε σόγια για να τα σβήσετε, και μπόλικο νερό. Σας έχω πει τον κανόνα για την αναλογία νερού – υλικού στις σούπες. Και τώρα το πουγγί με τις μαγικές σκόνες και σποράκια, και 3 κουταλιές του γλυκού αλάτι. Αν δεν το εμπιστεύεστε, σιγά σιγά, ανακατεύετε, δοκιμάζετε, πλησιάζετε το επιθυμητό. Μην ξεχνάτε πως και η σόγια είναι αλμυρή.

Τώρα το κόλπο με την πανσέτα. Οι ιάπωνες κάνουν braise ρολά και διάφορες ιστορίες, αλλά σε αρκετό κόπο μπήκατε, μην κάνετε και αυτό. Πάρτε τις πανσετούλες και διαλέχτε μονοπάτι:
Του βιαστικού: πετάχτε την πανσέτα στο grill ή το τηγάνι, μέχρι να καραμελώσει και απο τις δύο πλευρές. Μόλις είστε ευχαριστημένοι με το χρώμα και το άρωμα, μεταφέρετε στη σούπα και αφήστε για 10 λεπτά να βράσουν και να δέσουν οι γεύσεις, ρίξτε τα νουντλς και περιμένετε για το σερβίρισμα. Η πανσέτα σας θα θέλει να κοπεί σε λεπτότερες φέτες, τόσες που να χωρούν σε μια μπουκιά.
Του μερακλή: δηλαδή του αργόσχολου γαστρονόμου. Οι πανσέτες μπαίνουν στο ζωμό, αλλά προς θεού, μη βράσετε τίποτα. Με ανοιχτή κατσαρόλα, ανεβάστε τη θερμοκρασία ως εκεί που θα βλέπετε 2 – 3 μικρές φουσκάλες να σκάνε στην επιφάνεια του ραδιενεργού υγρού (ο κουρκουμάς φωσφορίζει) και αφήστε έτσι για 2 ώρες. Προσθέστε τα νουντλς στο τέλος. Η πανσέτα σας είναι τόσο τρυφερή που κόβεται και με το πιρούνι, οπότε τη σερβίρετε ολόκληρη.
Του άξεστου: σουτάρετε απο τα 5 μέτρα τις πανσέτες στην κατσαρόλα και φέρτε σε βρασμό. Μείνετε από πάνω και μόλις αφρίσει το κρέας, βάλτε του τις φωνές. Μαζέψτε τις ακαθαρσίες και τις σπασμένες πρωτεΐνες με μια κουτάλα και σβήστε τη φωτιά μετά από 15 λεπτά. Πιείτε τη σούπα καυτή, χωρίς νουντλς και μη διαβάσετε παρακάτω.

Το κόλπο με το αυγό. Οι ιάπωνες τα αφήνουν και 5 λεπτά μέσα στο ζωμό, να ρουφήξουν γεύση. Εσείς κόψτε το αυγό στη μέση (στη διαμήκη και όχι την εγκάρσια έννοια), σερβίρετε νουντλς, σούπα, πανσέτα. Τοποθετήστε τα αυγουλάκια, δώστε τους ένα φιλί στο καθένα και πασπαλίστε τη σούπα με λεπτοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και ό,τι άλλο σκέφτεστε και σας τρέχουν τα σάλια.

Ρουφήξτε τα όλα με θόρυβο και συγκίνηση. Αυτό είναι ένα παραδοσιακό φαγητό και κάπως κατάφερε να κουβαλήσει μαζί του την οριένταλ σοφία που σμίλεψαν ο πόνος, η φτώχια, ο αγροτικός μόχθος και η τεχνολογική έκσταση ενός άλλου λαού, στην άλλη άκρη της γης.

https://i0.wp.com/cdn.cstatic.net/cache/gallery/6026/5935195598_95636745ed_o.jpg

Τόση χαρντκορίλα παίζεται με το ράμεν εκεί. Gang wars.

—————————————————————————————————————————————-

*εικόνα στο «εξώφυλλο»: Hot Ramen by Anna Kokoro

Advertisements

7 thoughts on “Itadakimasu!

  1. Χατόρι Χάνζο της μαγειρικής, ποια είναι η αναλογία νερού – υλικού στις σούπες; Ή αν δεν θες να επαναλαμβάνεσαι, πού υπάρχει καταγεγραμμένη η διδαχή σου;

    • Αρχικά μια μεγάλη ευχαριστία για το όνομα Χάνζο, μαζί και η εξής σημείωση: ο μέγας σμιλευτής θρυλικών λεπιδιών έρχεται και δένει με τον μέγα πρόγονό μου, τον Taillevent, αυτόν που «κόβει τον αέρα». Διάνα χτύπησες, συγκινούμαι. Μακάρι να μπορούσα να έχω τον προσωπικό Ιάπωνα forger, να χρεώνει ένα πιάτο φαί για ένα μαχαίρι.

      Η αναλογία είναι: όγκος νερού ίσος ή μεγαλύτερος απο τον όγκο στερεών. Αν χρησιμοποιείς λαχανικά όπως τα μανιτάρια, που χάνουν τον όγκο τους με τη θερμότητα και τον αναπληρώνουν (κατά ένα μέρος) μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό, υπολόγισε βάσει του τελικού τους μεγέθους (όχι του ωμού). Το ίδιο για τις (ν)τομάτες, τα λαχανικά με μπόλικη χλωροφύλλη κλπ.

      Αν θέλεις βελουτέ σούπα, μην μειώσεις το νερό για να βγει πηχτή, απλά βάλε τα στερεά στο multi και ξαναγύρνα τα στο τσουκάλι, ανακάτεψε με σύρμα ή πιρούνι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

      Το θέμα της αναλογίας είναι η μισή υπόθεση στη σούπα. Η άλλη μισή είναι ο χρόνος, τα υλικά και το αλάτι.
      Καλή διασκέδαση.

      Υ.Γ.: Το πρώτο άρθρο για σούπα ήταν το «Τσουκάλια για Γέμισμα», στην ίδια στήλη.

  2. Εγώ θα είμαι πιο αιχμηρός από την Αim. Επειδή όλα τα υλικά σχεδόν τα έχω, αν και πρέπει να αγοράσω γουδί της προκοπής, αυτά τα γαμημένα τα υφασμάτινα πουγκιά που στον πούτσο τα βρίσκουμε να τα αγοράσουμε;

    • Τούλι θυμωμένε βίκινγκ. Αν υπάρχει ακόμα γιαγιά ή θεία στο σόι, βρίσκεις απο κει. Και θα λέγεται τουλπάνι, το μαγικό ύφασμα οικιακής παραγωγής κρεμώδους τύρου.
      Αν όχι, τότε η γάζα είναι το κοντινότερο υποκατάστατο, και αρκετά ικανοποιητικό.
      Υφασμάτινες μπομπονιέρες εννοείται.
      Αιόλου για υφάσματα.
      Γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Βαρβακείου.

      Αν χρησιμοποιήσεις το πουγκί, δε χρειάζεται να έχεις γουδί. Σφάλισε τα χοντρά μπαχαρικά, και κοπάνα τα απο πάνω με ένα πλάστη ή ένα κατσαρολίνι.
      Όσο για το γουδί, κι εγώ θέλω ένα γαμημένο κωλόπραμα της προκοπής που να πάρει ο δαίμονας. Αλλά τα μόνα της προκοπής είναι τα πέτρινα και είναι πανάκριβα. Του γουδιού η ιδιαιτερότητα είναι οτι σε αφήνει να δεις πόσο ψιλό κάνεις το μίγμα σου, πόσο ομογενοποιημένο για την ακρίβεια. Και πάνω απο το σπάσιμο μπαχαρικών, έρχεται η πολτοποίηση ξηρών καρπών και ξυλόκορμων μυρωδικών, γιατί μόνο με χτύπημα βγάζουν τα λάδια τους.

      Οπότε κράτα κάμποσο παραδάκι στην άκρη απο την επόμενη λεηλασία, και πάρε ένα καλό γουδί, κάντο και στολίδι στην κουζίνα σου.

      • Από θειες, γιαγιάδες, γάματα. Μας έχουν αφήσει χρόνους -οπότε τουλμπάνι γιοκ.
        Μάλλον με χάζα με βλέπω, μου κάνει και λίγο αρρώστια και γουστάρω.
        Μετά ενβαπτίζουμε το μπαχαράτο πουγκί εντός της σούπας; Σωστά;

        Σκατά και εγώ μόνο ένα ξύλινο έχω και βρωμάει από την σκορδίλα σαν χαλασμένο τζατζίκι από τον Κάβουρα στα Εξάρχεια. Τα πέτρινα γαμάνε, σε κάνουν να νιώθεις αλχημιστής, αλλά μετά κοιτάς τις τιμές τους και σκέφτεσαι πως η μόνη λύση είναι όντως να μάθεις το κόλπο που μεταλλάσει κάθε μέταλο σε χρυσό.

        Θενς φορ δε τιπς γαλλόφατσα.

        • Κράτα το πουγκί μέσα για όση ώρα θες. Δοκιμάζεις και βλέπεις. Αν το φτιάξεις και καλό, μπορείς να το πλύνεις και να το ξαναχρησιμοποιήσεις.

  3. Κάνε κάνα tribute και στον πιο σέξι μάγειρα όλων των εποχών Sanji kun the motherfucker !!!!!!!
    Ωραίο το κειμενάκι σου, αλλά αν η σούπα δεν είναι σερβιρισμένη σε στρογγυλή φρατζολάρα με δέκα κιλά λιωμένο τυρί δε μου τα σκάει! (γούστα είναι αυτά)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s