Τσουκάλια για Γέμισμα (όχι άλλα σφηνάκια για άδειασμα)

Εδώ ο Ishikawa Goemon δοκιμάζει να φτιάξει ζωμό από τα νεκρά κύτταρα των ποδιών του και ΔΕΝ εκτελείται δια βρασμού, ούτε προσπαθεί να σώσει το γιο του από την ίδια μοίρα.

Εδώ ο Ishikawa Goemon δοκιμάζει να φτιάξει ζωμό από τα νεκρά κύτταρα των ποδιών του και ΔΕΝ εκτελείται δια βρασμού, ούτε προσπαθεί να σώσει το γιο του από την ίδια μοίρα.

Μόλις άνοιξα τα μάτια μου αναρωτήθηκα γιατί ήπια τόσο και τι θα φάω σήμερα για να επανέλθει το κορμί μου. Το χθεσινό σουβλάκι έκτακτης ανάγκης ίσα που κατάφερε να με γλιτώσει από την κένωση στομαχικών περιεχομένων, και οτιδήποτε γλυκό ή ζυμαρένιο μου προκαλούσε αηδία. Μα πως τότε, θα νυχτοπερπατήσω και απόψε; (Αλλά και πώς θα καταφέρω να ικανοποιήσω την απαιτητική δίαιτα της σκληρής αφέντρας μου…)

Σούπα ή Μέλας ζωμός (κρεατόσουπα) τότε, και αν δε το ξέρατε οι Σπαρτιάτες μάγειρες προετοίμαζαν αποκλειστικά και μόνο κρέας. Χρυσές εποχές. Όσο οι αδερφάρες στην Αθήνα τρώγανε σταφύλια και έπιναν κρασάκι, οι άλλοι ήταν στον όγκο. Και ακόμα πιο παλιά, προϊστορικά, λίγο μετά τις πολλές εκρήξεις επί του φλοιού της γης, «σούπα» ήταν ο αβιογενετικός ωκεανός στον οποίο κολυμπούσαν κυανοβακτήρια, ραδιενεργά ιχνοστοιχεία και άλλα διάφορα χαριτωμένα. Από κει συρθήκαμε και γίναμε τα καμαρωτά παλικάρια και δέσποινες του σήμερα.

Εν συντομία, σούπα είναι οτιδήποτε θες εσύ, αρκεί ο όγκος του υγρού να είναι ίσος ή μεγαλύτερος απο τον όγκο του στερεού. Το μεγαλύτερο διατροφικό ατού της σούπας είναι η ευελιξία της, γευστικά και θρεπτικά. Από χορτοφαγική για όσους κάνουν δίαιτα και γεμίζουν το στομάχι τους με νερό, μέχρι βελουτέ παέγια για όσους ψάχνουν κονταρίδα στο θάνατο από χοληστερίνη. Από άνοστο και θολό ραδικόζουμο μέχρι κρυστάλλινη κονσομέ, με άρωμα και γεύση πιο λιμπιστικό και από κύβο Knorr. Σήμερα η φάση ήταν fusion, σύζευξη πολιτισμών και γεύσεων και όποιος πει οτι το μπαστάρδεμα είναι κακό προφανώς δεν έχει δοκιμάσει το παρακάτω!

  • Μισό κουτάλι του γλυκού κύμινο
  • Μισό κουτάλι του καφέ πιπέρι καγιέν
  • Ένα κουτάλι του τσαγιού μαύρο σουσάμι
  • Δύο κουτάλια της ζάχαρης μαγειρικό αλάτι (τράβα πάρε θαλασσινό, θα το εκτιμήσει η καρδιά σου)
  • Ένα μέτριο κρεμμύδι, γιατί η ζωή δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή, αλλά μέτρια (χιούμορ ενός σκλάβου μάγειρα)
  • Μία σκελίδα σκόρδο
  • Λαχανικά της επιλογής σου ανερχόμενε μάγειρα, αλλά να μην ξεπερνούν το μισό κιλό σε ωμό βάρος
  • Προαιρετικά έχε και μισό κύβο λαχανικών από δίπλα, σε περίπτωση που δεν έχεις καμία πίστη στον εαυτό σου
Κάπως έτσι φαντάζομαι την κρεατόσουπα του πατσατζίδικου της Αγοράς, φεύγοντας απο το μπαρ με τις κιθάρες να βουίζουν ακόμα στ' αυτιά μου.

Κάπως έτσι φαντάζομαι την κρεατόσουπα του πατσατζίδικου της Αγοράς, φεύγοντας από το μπαρ με τις κιθάρες να βουίζουν ακόμα στ’ αυτιά μου.

Λοιπόν και τώρα σήκωσε πάλι τα μανίκια σου ψηλά, άρπαξε το πιο κοφτερό σου μαχαίρι και αυτοεκτελέσου. Σεπούκου. Μετά αναστήσου από τους νεκρούς και ξεκίνα να ψιλοκόβεις τα λαχανικά σου. Στόχος είναι να τους δώσεις τέτοιο σχήμα που να χαίρεσαι όταν τα βλέπεις να κολυμπάνε στο πιάτο σου. Έχε υπόψη σου πως όσο πιο χοντρά είναι, τόσο περισσότερη ώρα στη φωτιά θέλουν. Για παράδειγμα, κυβάκια πλευράς 3 χιλιοστών από σκληρά λαχανικά όπως πατάτα ή καρότο ή κρεμμύδι θέλουν 5 λεπτά μόνο! Ενώ ένα ολόκληρο τέτοιο λαχανικό θέλει βράσιμο 20 λεπτών για να μαλακώσει.

Ενώ έχεις κόψει τα πάντα και σίγουρα έχεις ψιλοκόψει το κρεμμυδοσκόρδο, ζεσταίνεις καλά καλά ελαιόλαδο· κατ’ εμέ 4 κουταλιές της σούπας, κατά την αφέντρα μου 1 και κατά τον κολλητό μου 8. Ρίχνεις πρώτα τα μπαχαρικά και το σουσάμι, ύστερα το κρεμμύδι και το σκόρδο, το αλάτι, λίγο πιπέρι και τέλος τα λαχανικά σου. Μετά από 5 λεπτά δυνατής φωτιάς και συνεχούς ανάδευσης, προσθέτεις όσο νερό θες, περίπου τρία ή τέσσερα νεροπότηρα, και αφήνεις σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά ακόμα. Αν ήσουν ανασφαλής και έριχνες κλεφτές ματιές στο μισό κύβο λαχανικών όσο έκοβες τα δάχτυλά σου, ελπίζω να μη του τη χάρισες και να τον έριξες κι αυτόν μέσα.

Ώρα να σερβίρεις. Εδώ βρίσκεται η ουσία της σούπας όμως – εδώ και το fusion! Χρειάζεσαι ένα παραλήρημα από γιαούρτι, λεμόνι, τυρί, παξιμάδια, τζίντζερ, ελιές, λιαστές τομάτες, γάλα, βούτυρο, τσίλι, ξύσμα λάιμ, μαϊντανό, ρίγανη, βαλσάμικο ξύδι, ψωμί, τουρσί, αλλαντικά! Όχι όλα μαζί, αλλά μόνο έτσι θα δικαιώσεις το κορμί σου. Σκέψου τι χρειάζεσαι και τι σου βρίσκεται και τι σου αρέσει να τρως και σέρβιρε τη σούπα σου ζεστή, με αγάπη και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Και φτιάξε και ένα ψωμί που να πάρει, και σέρβιρέ την εκεί μέσα! Πέρνα χρόνο στο σπίτι και όχι στα μπαρ!

Advertisements

5 thoughts on “Τσουκάλια για Γέμισμα (όχι άλλα σφηνάκια για άδειασμα)

  1. Paxar, εγώ θα την φτιάξω όπως προτείνεις αλλά, λέω αλλά, έαν βγει μαλακία να σε θεωρήσω υπεύθυνο; Να σε καρφώσω στη αφέντρα σου ότι δεν «βγαίνει» η συνταγή σου;

    Επίσης, αυτόν εδώ τον τύπο τον έχεις υπόψη σου;

    • να’ ξερες πόσες κατάρες έχουν φάει φτασμένοι σεφ απο μένα, που σήμερα δουλεύω για τη βασίλισσα!
      όπως βλέπεις έχω αφήσει ανοιχτά ενδεχόμενα, ώστε κάθε επίδοξος μάγειρας να δοκιμάσει την τύχη του.
      αν θέλεις μια πιο βασική συνταγή ή μια πιο fix, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη το σουρεαλισμό και να κυνηγήσουμε την αποδοτικότητα, το κεφάλαιο και την πράσινη ανάπτυξη. αυτά.

      υ.γ.: κάρφωσε με όσο θες, ούτως ή άλλως οι συνθήκες είναι μεσαιωνικές…
      υ.γ.2: ο τύπος μου θύμιζε κάτι περίεργο, ένα περίεργο συναίσθημα μου έβγαζε. στο τέλος κατάλαβα οτι ήταν σα να βλέπω τη ντόρα τη μικρή εξερευνήτρια. το ίδιο σατανικό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s