The art of magazine: The Walrus

Πριν αγαπήσουμε τα μπλογκ, τα σάιτ και οτιδήποτε κινείται στο ίντερνετ, ζούσαμε σε μια εποχή που περιμέναμε το επόμενο τεύχος κάποιου περιοδικού. Κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, μια στα τόσα. Τα ΝΤΒ κάνουν μια βόλτα στον κόσμο, θυμούνται περιοδικά που έπαιξαν τον ρόλο τους τις περασμένες δεκαετίες και εντοπίζουν έντυπα που αντιστέκονται ακόμα στον ηλεκτρονικό τύπο. 

Για παράδειγμα, το The Walrus

Είναι το καλύτερο μάλλον περιοδικό του Καναδά. Ναι, ξέρω, τι μας νοιάζει εμάς. Στην πραγματικότητα, όχι, δεν μας νοιάζει. Όπως θα δείτε και στα εξώφυλλα πιο κάτω η βασική του θεματολογία είναι καναδοκεντρική, γεγονός που κάνει αυτόματα το The Walrus ελάχιστα ενδιαφέρον για τον μέσο (και όχι μόνο) Έλληνα αναγνώστη. Αλλωστε ακόμα και στη σελίδα του μπορείτε να δείτε ότι ο στόχος τους είναι to be a national general interest magazine about Canada and its place in the world. Βέβαια, επειδή έχει τύχει να το διαβάσω/ ξεφυλλίσω κάποιες λίγες φορές, μπορώ να πω ότι η προσέγγισή του είναι τόσο (δημοσιογραφικά) σωστή ώστε δεν μιλάμε για ένα απ’ τα καλύτερα περιοδικά του Καναδά αλλά για ένα απ’ τα καλύτερα περιοδικά του κόσμου. Και αυτό είναι που το κάνει αυτόματα ενδιαφέρον.

Ιδρύθηκε το 2003 από τον δημοσιογράφο David Berlin που ονειρευόταν να φτιάξει ένα περιοδικό υψηλού επιπέδου στο στιλ του αμερικάνικου Harper’s. Άλλωστε το Walrus, τόσο αισθητικά όσο συχνά και στο περιεχόμενό του, παραπέμπει στα μεγάλα αμερικάνικα έντυπα (Harper’s, The Atlantic, New Yorker).

Το όνομά του ήταν αρχικά τίτλος εργασίας, που όμως παγιώθηκε ανάμεσα στον κόσμο που ετοίμαζε το «τεύχος μηδέν», οπότε αποφάσισαν να το κρατήσουν. Όπως διαβάζουμε: When The Walrus began its development, its founders wanted to create a smart, distinctly Canadian general interest magazine. They also wanted to dissociate this country with the “log chomping” and “earnestness” of our national animal (and cliché), the beaver.

Παράδειγμα για αυτό που είπαμε πριν, για την παγκόσμια αξία που υπάρχει καμιά φορά στην ύλη του: Στο παραπάνω εξώφυλλο βλέπετε ότι το παρουσιάζεται μια εναλλακτική προσέγγιση στο μεταναστευτικό. Σχεδόν αιρετική για την σημερινή Ελλάδα. Θα σας πρότεινα να το διαβάσετε, όχι ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις ή ομοιότητες, αλλά επειδή η απλότητά του προκαλεί μια αισιοδοξία. Ότι αυτός ο κόσμος έχει και τέτοιες περιπτώσεις.

Ανάμεσα στις πολλές γκεστ εμφανίσεις ή και στις σταθερές συνεργασίες, απ’ την ταυτότητα του περιοδικού ξεχωρίζουν εύκολα κάποια ονόματα: Margaret Atwood, Douglas Coupland (ο συγγραφέας που πιστώνεται παγκοσμίως τον όρο Generation X), Leonard Cohen. Ο Cohen μάλιστα είπε αυτό: «The Walrus is one of the best things that has happened in Canada. It’s very rare, an outfit like this, informed by integrity, vision, and dedication. Please help The Walrus survive. We need it». Στην παραπάνω λίστα δεν είδα πουθενά το όνομα της Καναδής, πλέον νομπελίστριας, Alice Munro, για την οποία όμως βρήκα ένα μακροσκελές αφιέρωμα από το 2009 με τίτλο Alice in Borderland, το οποίο είναι πιθανόν και ό,τι καλύτερο υπάρχει στο ίντερνετ για κάποιον που θέλει να μάθει καλά την Munro, καλύτερα δηλαδή από το να διαβάσει κάποια διηγήματά της.

Κυκλοφορούν 10 τεύχη τον χρόνο σε περίπου 60.000 αντίτυπα.

Τον προηγούμενο μήνα έκλεισε δέκα χρόνια λειτουργίας.

_____________________________________________________________________________________________________________

Διαβάστε τις εντυπώσεις μας από άλλα περιοδικά αυτού του κόσμου στην ενότητα Art of Magazine.

_____________________________________________________________________________________________________________

5 σκέψεις σχετικά με το “The art of magazine: The Walrus

  1. Αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλο το άρθρο αλλά ήθελα να χρησιμοποιήσω το comment section για να πω πόσο πολύ μου αρέσει το καινούριο σας design. Classy, όχι αστεία. (για το άρθρο θα επιστρέψω άλλη ώρα, όταν δεν θα τρέχουνε από πίσω μου τα deadline)

  2. Εγώ πάλι θα χρησιμοποιήσω τον χωρο του comment για να πω πως έκανα bookmark το αφιέρωμα στο καναδεζικο μεταναστευτικό και για το ότι: πόσο βιαζόσουν όταν «έκλεινες» το post;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s