
Η 82χρονη Καναδή Alice Munro.
Σε αντίθεση με τον άγνωστο Κινέζο Mo Yan που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας πέρυσι ή τον δυσπρόφερτο Σουηδό ποιητή Tomas Tranströmer που κέρδισε πρόπερσι, η φετινή νικήτρια είναι πιο προσητή. H Alice Munro είναι προσιτή, τουλάχιστον για μια πρώτη γνωριμία, γράφει απλά και γράφει για θέματα που δεν ξενίζουν κανέναν: σχέσεις, αναμνήσεις, οικογένεια κ.ά. Επίσης γράφει διηγήματα. Το πιο εύκολο μέσο γνωριμίας ενός συγγραφέα με τον αναγνώστη, ακόμα κι αν καταλήγει να είναι το πιο δύσκολο για να αποκτήσει αυτή η σχέση γερά θεμέλεια.
Σ’ αυτό το σημείο θα κάνω μια μάλλον άσχετη παρένθεση: πέτυχα τυχαία στο ίντερνετ δώδεκα συμβουλές του Roberto Bolaño για το πώς να γράφει κανείς διηγήματα. Αφού έγραψε τα έντεκα πρώτα βήματα, στα οποία κυρίως πρότεινε βιβλία προς έμπνευση και παραδειγματισμό, κατέληξε στο ακόλουθο συμπέρασμα: Read these books and also read Anton Chekhov and Raymond Carver, for one of the two of them is the best writer of the twentieth century. Τα είπε όλα;
Τέλος της άσχετης παρένθεσης. Συνεχίζουμε επί του θέματος. Η Munro, λοιπόν, είναι προσιτή και για έναν ακόμα λόγο. Γράφει στα Αγγλικά, συνεργάζεται με μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες και έτσι όλοι εμείς μπορούμε έχουμε πρόσβαση σε ένα μικρό μέρος του έργου της online και δωρεάν. Για του λόγου το αληθές, να πέντε διηγήματά της –με κλικ στις επιλεγμένο απόσπασμα μεταφέρεστε σε ολόκληρο το κείμενό της.
Passion
Face
Voices
Θα βρείτε πολύ εύκολα αρκετά διηγήματά της ακόμα, κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στο περιοδικό New Yorker. Η επιλογή των παραπάνω είναι λίγο αυθαίρετη αλλά νομίζω κάπως ενδεικτική, τουλάχιστον για τη δουλειά της των τελευταίων ετών.

Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια.
Για μια ακόμα φορά, πάντως, η επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας άφησε μια αίσθηση ξινισμένης φάτσας στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Είναι αυτή η συμπαθητική κυρία τόσο καλή; Καλύτερη από τον Murakami; Καλύτερη από τον Roth; Φυσικά δεν απαντιέται το ερώτημα. Ισχύει μόνο το εξής: υπάρχουν σε όλον τον προηγούμενο αιώνα καμιά εικοσαριά ίσως λογοτέχνες οι οποίοι πολύ κακώς δεν βραβεύτηκαν, αν τελικά αυτό έχει κάποια σημασία για την ιστορία της λογοτεχνίας. Οι επιλογές της Ακαδημίες πολύ συχνά δεν είναι οι καλύτερες. Αλλά όποιος τελικά παίρνει το Νόμπελ είναι καλός, πολύ καλός. Μέτριοι συγγραφείς ποτέ δεν βραβεύτηκαν. Ετσι κι η Munro. Δεν είναι η καλύτερη συγγραφέας που ζει αυτή τη στιγμή στον κόσμο μας, αλλά είναι καλή. Διαπιστώστε το με τις παραπάνω προτάσεις μας ή αγοράστε τα –don’t judge a book by its cover- βιβλία της που κυκλοφορούν στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
—————————————————————————————————————————————————————————————————
Διαβάστε επίσης:
Η τελευταία φορά που το Νόμπελ Λογοτεχνίας πήγε στις ΗΠΑ: γνωριμία με την Toni Morrison.
Γιατί αφήνουμε βιβλία στη μέση, ακόμα κι αν μας αρέσουν;
—————————————————————————————————————————————————————————————————
Επιλέγω: Face.
Υγ= Τα νόμπελ είναι ο καλύτερος μπούσουλας για να μπεις στα νερά της λογοτεχνίας -και ας μην είναι απαραίτητα πάντα οι καλυτεροι των καλύτερων συγγραφείς.
Πράγματι. Αν κάποιος διαβάσει το 1/3 όσων έχουν πάρει νόμπελ μπορεί να λέει ότι κατέχει σχετικά καλά ένα κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Κι εγώ το face προτιμώ.
Παράθεμα: The art of magazine: The Walrus | Τα Νέα του Βελγίου
Σκεφτομαι να παρω καποιο απο τα ebook της. Ποιο θα προτειναν οι Βελγοι? Too much hapiness? Το Blind Assassin μιας αλλης Καναδης παραμενει στα αγαπημενα μου παντως.
Γεια σου Ελενα, καιρό έχουμε να τα πούμε.
Μια καλή ιδέα ίσως να ήταν ένα best of της Munro. Το Selected Stories ίσως.
http://www.amazon.com/Selected-Stories-Alice-Munro/dp/067976674X
Αλλιώς ίσως ναι, το Too much happiness να είναι η καλύτερη επιλογή.
Περί Τυφλού Δολοφόνου. Τόσα χρόνια ακουγόταν η εν λόγω Καναδή φλερτάρει με το Νόμπελ και ξαφνικά, από το πουθενά, έρχεται η Alice Munro και αντίο βραβείο για την Atwood. Προφανώς οι Σουηδοί δεν θα το δώσουν ξανά σε Καναδό αν δεν περάσουν 20-30 χρόνια. Πολύ καλό βιβλίο πάντως, αν και το είχα διαβάσει πριν πολλά πολλά χρόνια και το θυμάμαι με δυσκολία.