Λογοτεχνικά Σφηνάκια #4

Σερβίρουμε μικρά αποσπάσματα από βιβλία που μας άρεσαν για να πάρετε μια γεύση και να σας ανοίξουμε την όρεξη να τα καταναλώσετε ολόκληρα.

Θα δοκιμάσετε διαφορετικά ποτά, εγγυόμαστε όμως ότι μπορείτε να τα ανακατέψετε χωρίς δυσάρεστες επιπλοκές.

 Tamara de Lempicka, The dream main

Tamara de Lempicka, The dream main

Η συλλογή αυτογράφων, όπως παρατήρησε ο Άλεξ μαζί με τόσους άλλους συλλέκτες, μοιάζει πολύ με το κυνήγι των γυναικών και το φόβο του Θεού. Οι άντρες δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τη γυναίκα που χαρίζει άσωτα τους θησαυρούς της. Το ίδιο κι ο Θεός: άμα εμφανίζεται συχνά και έχει σαφείς νόμους, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Γι’ αυτό και η Τζίντζερ Ρότζερς δεν αξίζει και πολλά ως συλλεκτικό είδος. Είχε το χούι να υπογράφει ό,τι έπεφτε στο χέρι της. Ήταν εύκολη. Σαν τις πουτάνες. Έδινε όσα είχε με τρομερή ελευθερία. Κι έτσι έγινε κοινή, με την αγνότερη έννοια. Και αντίστοιχα κρίνεται και η αξία της.

Ζέιντι Σμιθ / Συλλέκτης Αυτογράφων / Εκδ. Ψυχογιός

***

Κι αυτή η δύστυχη η Λισαβέτα ήταν τόσο απλοϊκή ψυχή, φοβισμένη και υποταγμένη μια για πάντα, που ούτε τα χέρια της δεν σήκωσε για να προφυλάξει το πρόσωπό της, μ’ όλο που αυτή η κίνηση θα ‘ταν η πιο φυσική εκείνη τη στιγμή, γιατί το τσεκούρι ήταν σηκωμένο πάνω απ’ το πρόσωπό της. Ανασήκωσε μονάχα λιγάκι το λεύτερο αριστερό της χέρι και το τέντωσε μπροστά, προς το μέρος του, σαν να ‘θελε να τον κάνει πέρα. Το χτύπημα τη βρήκε ίσα στο κρανίο, με την κόψη κι έκοψε αμέσως όλο το πάνω μέρος του μετώπου. Έπεσε σαν κεραυνόπληχτη. Ο Ρασκόλνικοβ τα ‘χασε εντελώς, άρπαξε τον μπόγο της, τον πέταξε κι έτρεξε στο χολ.

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι / Έγκλημα και τιμωρία / Εκδ. Γκοβόστη

 ***

Πέρασα το πρωινό χαζεύοντας τα πρώτα πράσινα φύλλα στο Λονγκ Άιλαντ. Είχα σιχαθεί τις δουλειές∙ ήθελα να τα πετάξω όλα από πάνω μου, να τα παρατήσω∙ είχα αρκετά λεφτά ή, αν δεν είχα, έπρεπε να έχω. Μου φαινόταν σαν να ένιωθα έναν καινούριο άνθρωπο μέσα στο παλιό πετσί μου, και νοσταλγούσα έναν καινούριο κόσμο. Όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ, καλά θα κάνεις να το δίνεις στον εαυτό σου.

Χένρι Τζέιμς / Ο Αμερικάνος / Εκδ. Γράμματα

————————————————————————————————————————————————-

Διαβάστε όλα τα Λογοτεχνικά Σφηνάκια

————————————————————————————————————————————————-

Advertisements

5 thoughts on “Λογοτεχνικά Σφηνάκια #4

  1. Ήταν εύκολο, ήθελα να δω αν θα το πετύχω. Κυκλοφορούν πολλές μεταφράσεις, με τελευταία της Μπακοπούλου νομίζω από τον Ίνδικτο, αλλά νομίζω δε ξέρω σχεδόν κανέναν που να μην το έχει διαβάσει με μεταφραστή τον Αλεξάνδρου.

    • Ρε ναι, όταν το διαβάζαμε ήταν μονόδρομος. Και καθόλου κακός δρόμος βέβαια. Δεν έχει πέσει στα χέρια μου η έκδοση που λες. Και δύσκολα θα πέσει: χαίρομαι που διάβασα τον Ντοστογιέφσκι μικρός γιατί τώρα δεν θα είχα την υπομονή.

  2. Επειδή ομολογουμένως άργησα, και αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία, το έκανα βιτσιόζικα (το να το διαβάσω) επομένως Παπαδιαμαντικώς (και λείπουν και μερικά κεφαλαιάκια, οπότε κομμάτι τεμπέλικα):

    Ο τρόμος τόσον εντελώς απελίθωσε την ατυχή ταύτην Ελισάβετ, ώστε, απειλουμένη υπό του πελέκεως, ουδ’ εσκέφθη να προφυλάξη το πρόσωπόν της φέρουσα τας χείρας προ της κεφαλής της δια της μηχανικής εκείνης κινήσεως, ην προκαλεί εν παραπλησία περιπτώσει η προς άμυναν ορμή. Ύψωσε μόλις τον αριστερόν βραχίονα και τον εξέτεινε βραδέως προς τον δολοφόνον, ως δια να τον απομακρύνη. Ο σίδηρος του πελέκεως εισέδυσεν εις το κρανίον, διέρρηξεν όλον το άνω μέρος του μετώπου και έφθασε σχεδόν εις το ινίον. Η Ελισάβετ έπεσε νεκρά. Μη ειξεύρων πλέον τι έκαμνεν, ο Ρασκολνικώφ έλαβε την δέσμην, ην το θύμα εκράτει εις την χείρα, είτα την εγκατέλιπε και έτρεξεν εις τον προθάλαμον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s