Λογοτεχνικά Σφηνάκια #2

Σερβίρουμε μικρά αποσπάσματα από βιβλία που μας άρεσαν για να πάρετε μια γεύση και να σας ανοίξουμε την όρεξη να τα καταναλώσετε ολόκληρα.

Θα δοκιμάσετε διαφορετικά ποτά, εγγυόμαστε όμως ότι μπορείτε να τα ανακατέψετε χωρίς δυσάρεστες επιπλοκές.

Σε γκεστ εμφάνιση πίσω απ’ το μπαρ, οι Σταχυολογήσεις, που επιλέγουν τα σφηνάκια αυτής της εβδομάδας.

George Bellows, New York

George Bellows, New York

Ασυναίσθητα, λοιπόν, μέσα στην αδιάφορη κοινοτυπία των μικρών καθημερινών, ασήμαντων πραγμάτων, η αλλαγή, η αλλοτρίωση προχωρούσαν αδυσώπητα σαν ποτάμι λάβας. Να μη γελάς πολύ δυνατά, να μη μιλάς πολύ φωναχτά, να ρίχνεις το πέπλο της διακριτικότητας στα πολύ ζωηρά χρώματα, να σπάσεις τον σάρκινο δεσμό με την τροφή, να μην τρως με τα δάχτυλα, να φυλακίσεις άρα την ευχαρίστηση μέσα σ’ ένα κλειστό στόμα, να μη λες “αχ” αλλά το γαλλικό “άι”, ευγενικό κι ουδέτερο, όταν πονάς, να μη λες πια μάνα, αλλά μαμά, τόσες απαγορεύσεις για να μάθεις να μη ζεις. Να που βρισκόμαστε σήμερα, πιο γυμνοί από ποτέ. Πριν, ήταν οι ξένοι που μας πετούσαν τα παραδοσιακά μας ρούχα. Σήμερα, είμαστε εμείς οι ίδιοι που τα βγάζουμε και τα πετάμε στο λάκο της ντροπής.

Ταχάρ Μπεν Ζελούν/ Μοχά ο τρελός, Μοχά ο σοφός/ Eκδ. Εξάντας

***

Απλώς, γιατί η Λαουράνια, για την οποία μιλάμε εδώ, σ’ αυτό εδώ το γραφτό, είχε γραφτό βαθιά στο κύτταρό της μέσα να ‘ναι ιδιότυπη, ιδιοφυής, ιδιογενής, η δε μοναδική ιδιοτυπία, ιδιοφυΐα και ιδιογένειά της να συνεργάζονται και να συνενώνονται και να συναρθρώνονται για να σου δείχνουν το ιδιοπεριγνώριμο… ναι, ναι! Όπως το διάβασες… το ιδιοπεριγνώριμο εκείνο είδος του ανθρώπου που σε κατακτά δια παντός και μόνο με την “καλημέρα” που θα σου πει. Τέτοιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι, κι επειδή ακριβώς είναι σπάνιοι, δεν ξεχνιούνται ποτέ, αν τύχει…αν έχεις την τύχη, εννοώ, να σου πουν “καλημέρα”. […] Το βλέμμα της: ροδοποντή… ποροριπίδιο… αστραπόθροος! Τέλειο, σαν τα όμικρα των λέξεων που προηγήθηκαν! Ένας μέγας κύκλος το βλέμμα της, κύκλος μέγας που περιλάμβανε τον κόσμο και τον προφύλαγε, αλλά και μι’ αστείρευτη πηγή γάργαρης ουσίας, πηγή αστέρευτη όπου πήγαινες να πιεις ή να νιφτείς κι έλεγες ότι -ααα!… ναι!- υπάρχει Θεός… υπάρχει και βλέπει τα πάντα…τα πάν’ ορά…

Βικέντιος Καρμπονάρος/ Ο Συνονόματος ή Πέφτοντας στο κάθετο ρήγμα του λόγου/ Eκδ. Τυπωθήτω

***

Σκεφτόταν ότι από την αρχή η συνάντησή τους στηρίχτηκε σ’ ένα λάθος. Η Άννα Καρένινα, που την ημέρα εκείνη την έσφιγγε κάτω από το μπράτσο της, ήταν η ψεύτικη ταυτότητα που χρησιμοποίησε για να εξαπατήσει τον Τόμας. Είχαν κατασκευάσει μια κόλαση ο ένας για τον άλλον, ακόμα κι αν αγαπιόνταν. Ήταν αλήθεια ότι αγαπιόνταν, και αυτό ήταν η απόδειξη του ότι το λάθος δεν ήταν δικό τους, αλλά του ασυμβίβαστου που υπήρχε μεταξύ τους γιατί εκείνος ήταν δυνατός κι εκείνη αδύναμη. Ήταν σαν τον Ντούμπτσεκ πού έκανε μισού λεπτού παύση στη μέση μιας φράσης, ήταν σαν την πατρίδα της που τραύλιζε, έψαχνε την ανάσα της και δεν μπορούσε να μιλήσει.

Μίλαν Κούντερα/ Η αβάσταχτη ελφαρότητα του είναι/ Eκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

————————————————————————————————————————————————-

Διαβάστε όλα τα Λογοτεχνικά Σφηνάκια

Advertisements

3 thoughts on “Λογοτεχνικά Σφηνάκια #2

  1. Και εγώ εκεί ηθελα να εστιάσω. Οχι ότι σνομπάρω τον Κούντερα, ενώ και το πρώτο απόσπασμα μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Αλλά αυτό στη μέση, με ξεπερνάει. Δεν μπορώ να το κρίνω, μου φαινεται εξωπραγματικό και γοητευτικό μέσα στην εξωγήινη αφήγησή του.

  2. Εντάξει και τι αν απαντώ με 1 μήνα και κάτι μέρες καθυστέρηση; Ο Βικέντιος Καρμπονάρος είναι διαχρονικός οπότε αποκλείεται να έχασε την διαχρονικότητά του μέσα σ’ αυτό το μήνα! Και εκτός από διαχρονικός είναι και εκπληκτικός και μαγευτικός! Με ένα του μόνο έργο μέ έχει μαγέψει! Σας το(ν) συστήνω ανεπιφύλακτα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s