Το Αναγνωστήριο της Άννας

anagnostirio

Είναι στιγμές που για απολύτως κανένα λόγο συμβαίνει κάτι το τόσο απρόβλεπτα τέλειο που σε κάνει να σπαταλάς περισσότερο χρόνο απορώντας με τον αυθορμητισμό του συμβάντος παρά αποδέχοντας κι απολαμβάνοντας το όπως είναι. Βλέπετε, ίσως επειδή πλέον όλα γύρω μας είναι ολίγον τι σκατά, ένα- τσουκ, τσιμπιματάκι αναπαυτικής απόλαυσης, για κάποιο λόγο σε αφήνει με την απορία. Κι έτσι αντιστρέφεται το σενάριο που ενθαρρύνει την πλέον πολυεθνική (και τέρμα εγωιστική εδώ που τα λέμε) έκφραση «Αχ, Θεέ μου γιατί σε εμένα;» “Oh, God, why me?”
Κι αντί να χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση σε συνθήκες τραγικής απόγνωσης, πλέον, η τέλος πάντων, για την Άννα, χτες, η απορία αυτή ειπώθηκε επειδή πολύ απλά στα καλά καθούμενα, για απολύτως κανένα λόγο, ύστερα από έναν δίωρο ύπνο στο κέντρο μελέτης της σχολής της, έγινε κάτι που, ναι μεν της έδωσε απόλαυση, αλλά συνάμα την έφερε σε μια λίγο παράξενη θέση.

t1larg.woman.in.library

Η Άννα διαβάζει. Διαβάζει πολύ. Κάθε βδομάδα πέντε επιστημονικά άρθρα, κάθε νέο άρθρο να διαφωνεί με το προηγούμενο, μια κατάσταση σχιζοφρένειας. Που αν δηλαδή δεχόσουν το πρώτο, την αμέσως επόμενη βδομάδα θα έπρεπε να διαφωνείς με τον εαυτό σου. Παρ’ όλα αυτά, η Άννα διαβάζει, κάθε μέρα ξημεροβραδιάζεται στις βιβλιοθήκες. Κάποτε διάβαζε στο Αναγνωστήριο. Τώρα το έκοψε. Είναι γεγονός πως όταν η Άννα βρίσκεται στο λεγόμενο Αναγνωστήριο παθαίνει κάτι σαν το σύνδρομο των σκυλιών του Παυλόφ, δεν γνωρίζω γιατί πάντως, πάντα την πιάνει μια τρομερή νύστα η οποία ακολουθείται από έναν τουλάχιστον δίωρο ύπνο. Αποδεχόμενη το γεγονός, τα τελευταία δυο (περίπου) χρόνια η Άννα είχε αποφασίσει να πάψει να πηγαίνει στο συγκεκριμένο κτίριο εφόσον (όπως είπαμε) από ακαδημαϊκή δουλειά, ντιπ.

Παρόλα αυτά, υστέρα από δύο (περίπου) χρόνια, χτες, το Αναγνωστήριο τίμησε την παρουσία της με τρόπο πρωτότυπο. Η φίλη της η Θεοφίλη της είχε προτείνει για να υπάρχει μια κάποιου τύπου ποικιλία (έστω και σκηνογραφικά) αντί να πάνε στην βιβλιοθήκη, να διαβάσουν στο Αναγνωστήριο. Στην αρχή η Άννα δίστασε. Ήξερε το σενάριο. Για μια ακόμη φορά θα ξεραινόταν στον ύπνο. Κι ύστερα, τι νόημα είχε; Στο τετράδιο πάνω μισο-σαλιαρίζοντας απ’ την άκρη του στoμάτου της, με τις τσαλακωμένες σελίδες του αποτυπωμένες στην δεξιά μεριά του προσώπου, θα ξύπναγε. Όμως σκέφτηκε, ίσως να υπάρχει και η εξαίρεση στον κανόνα, ή τέλος πάντων να έχει ξεπεραστεί το σύνδρομο. Πάνε και δυο (περίπου) χρόνια άλλωστε. Και κάπως έτσι μονολόγησε και είπε «Πάει στα κομμάτια, θα πάω!» Kαι πήγε.

Ο χώρος δεν ήταν και πολύ γεμάτος, πέντε έξι ψυχές όλες κι όλες. Σάββατο πρωί θα μου πείτε, ποιος να πάει; Κάτσανε σε ένα τραπέζι δίπλα σε παράθυρο. Άνοιξαν βιβλία και τετράδια και ξάφνου η Άννα άρχισε να χασμουριέται.
– Θεοφίλη;
– Έλα.
– Σε πειράζει να με ξυπνήσεις σε ένα εικοσάλεπτο; Ίσα ίσα να γύρω το κεφάλι κι αρχίζω ύστερα.
– Ντάξ.

fnyawn

Γρήγορα η ώρα πέρασε και το εικοσάλεπτο μετατράπηκε σε ένα χορταστικό δίωρο. Όταν η Άννα ξύπνησε η Θεοφίλη ήταν απούσα. Αφορμή του ξυπνήματος όχι κανένας θορυβώδης αναγνώστης ή κάποιος ενοχλημένος βιβλιοθηκάριος. Μη φανταστείτε. Ήταν ένα σταδιακό μούδιασμα που παράλυε το δεξί της πόδι. Σήκωσε το κεφάλι και με αργές διακριτικές κινήσεις προσπάθησε να επαναφέρει το πόδι της στην αρχική του φυσιολογική κατάσταση. Τρίβοντας το μπούτι και την γάμπα της, αντί να αποδυναμώσει το μούδιασμα, η απρόσμενη αυτή αίσθηση επεκτείνονταν σ’ ολόκληρο το πόδι.

Για να απαλλαχτεί απ’ αυτό επιχείρησε (πάλη με σταθεροποιημένες κινήσεις) ακαύχητα να ύψωση σιγά, σιγά το σώμα της απ’ την θέση ανάγνωσης. Έλα όμως που όσο προσπαθούσε να ελευθεροποιηθεί απ’ την μουδιαστική αυτή αίσθηση, εκείνη όλο και εδραιωνόταν. Δεν ήταν σίγουρη πως να χειριστεί την κατάσταση. Το μούδιασμα, όπως εξαπλώνονταν, άρχισε να πλησιάζει το κάτω μέρος του κορμιού της. Κοίταξε γύρω κι αποφάσισε να βάλει πλώρη και να επιτρέψει στον εαυτό της να αισθανθεί τα περίεργα που της έκανε το σώμα της. Έτσι λοιπόν ζούλιξε ελαφρώς τα μπούτια της και πριν καν τελειώσει να απορεί «γιατί σε εμένα αυτά;» διαισθάνθηκε το κολπικό της σημείο να δονείται ελαφρά απ’ το μούδιασμα.

Όταν πέρασε όλο αυτό, προσγειώθηκε πίσω στην θέση της, κοίταξε γύρω στα πνευματικώς προβληματισμένα πρόσωπα των φοιτητών και αποφάσισε από ’δω και πέρα να μην ξαναπάει στο Αναγνωστήριο. Ήταν κρίμα να κοιμάται, κι όχι μόνο να κοιμάται, παρά να πηγαίνουν και τα μουδιάσματα έτσι τσάμπα. Κατέβηκε τα σκαλιά και βγήκε στην Ιπποκράτους. Ανηφόρισε προς τα Εξάρχεια.

Γύρισε σπίτι της. «Μια ζωή την έχουμε» σκέφτηκε και αποφάσισε πως από δω και πέρα θα ζούσε όλα τα μουδιάσματα της ζωής της. Δύο φίλοι της ήρθαν επίσκεψη και άρχισαν να της μιλάνε για όργια. Ήξερε καλά πως όταν πιάνει κανείς συζήτηση για όργια, μόνο να συζητήσει δεν θέλει. Ύστερα σκέφτηκε το μούδιασμα χτες στο Αναγνωστήριο. Πόσο χαμένο είχε πάει. «Δεν βαριέσαι» ξανασκέφτηκε και ενέδωσε στις συζητήσεις των φίλων. «Σήμερα ζω το μούδιασμα» μονολόγησε.
Το όργιο δεν της έδωσε όμως στάλα χαρά. Βρέθηκε να παλεύει με τους δύο φίλους της. Μα συνέχεια σκεφτόταν το Αναγνωστήριο. Ή ό,τι τελοσπάντων είχε συμβεί εκεί. Πώς μάθαινε και πώς κοιμόταν κάθε φορά εκεί μέσα. Τα πνευματικώς προβληματισμένα πρόσωπα των φοιτητών. Κοίταξε τους φίλους της. Κοιτούσαν σαν χάνοι. Τους έδιωξε κακήν κακώς και αποφάσισε από ’δω και πέρα να πηγαίνει πιο συχνά στο Αναγνωστήριο για να μελετά.

Advertisements

2 thoughts on “Το Αναγνωστήριο της Άννας

  1. Jackson, είχα την τιμή σήμερα να είμαι στο αναγνωστήριο, να μπω στα ΝΤΒ από το κινητό και να διαβάσω αυτό. Μεγάλη συγκίνηση! Μάλιστα ήταν και η Αννούλα δίπλα μου. Πότε διάβαζε, πότε ψιθύριζε στη Θεοφίλη, πότε χασμουριόταν, πότε ξεμούδιαζε… Όλα μέσα στο κόλπο είναι σε αυτό το αναγνωστήριο.

  2. !! Έκτακτα Joseph! Χαίρομαι ιδιαιτέρως και η Άννα χαίρεται, και εύχεται να επέδρασε το κείμενό της πάνω σου όπως το Αναγνωστήριο στα μπούτια της.
    Ρε μήπως εσύ φώναξες την Θεοφίλη και την αφήσατε να κοιμάται μέσα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s