Μουσική ανασκόπηση Ιανουαρίου

january 2013

Θα ήταν χαζό να προσπαθήσουμε να σας ξεγελάσουμε∙ κάποια από τα παρακάτω άλμπουμ δεν κυκλοφόρησαν το μήνα που μας πέρασε, απλά εμείς δεν τα είχαμε πάρει χαμπάρι. Δηλαδή, αυτό το μουσικό update δεν είναι του γνωστού σας Ιανουαρίου 2013, αλλά του δικού μας ιδιο-Ιανουαρίου 2013 (ή eigen-January επί το ορθότερο). Πάντως, επειδή σκοπεύουμε να σας πρήξουμε συντροφεύουμε όλη τη χρονιά, να ξέρετε ότι αυτή η στήλη μπορεί να έχει έναν επίκαιρο χαρακτήρα σε γενικές γραμμές, αλλά θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ανατρέξει ακόμα και στο μακρινό 1971 αν χρειαστεί. Επίσης, κάτι τελευταίο: αυτή η στήλη δεν είναι ένα best of. Είναι ένα mix δίσκων που είτε μας άρεσαν, είτε μας απογοήτευσαν, είτε τέλος πάντων μας κίνησαν το ενδιαφέρον με κάποιο τρόπο και αισθανόμαστε την ανάγκη να τους αναφέρουμε, να τους εκθειάσουμε ή να τους κράξουμε. Πάμε, λοιπόν, να τους δούμε!


Goat – World Music (Rocket Recordings)

Επιτέλους ένα αξιοπρεπέστατο world music (όπως αναφέρει και ο τίτλος του) album με εμφανή rock προσανατολισμό, που νομίζω ότι θα ενδιαφέρει τους αναγνώστες των ΝΤΒ (εάν έχω «πιάσει» καλά τα ακούσματά τους). Δίσκος που, δυστυχώς, δεν καταφέραμε να ακούσουμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε μέσα στο 2012 και τώρα το μετανιώνουμε. Το νο. 2 του περιοδικού Rocka Rolla για το 2012 (για όσους έχουν σημασία «τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί»…).


Fire! Orchestra – Exit (Rune Grammofon)

Ο καλύτερος δίσκος των Fire! μέχρι σήμερα. Συνεργασία 28 μουσικών από τη Σουηδία που επιχειρούν να βάλουν φωτιά στην παράδοση και να μας δείξουν την έξοδο κινδύνου. Απάτητα jazz μονοπάτια και rock κακοτοπιές σε ένα δίσκο που ηχογραφήθηκε ζωντανά και με κοινό στο Fylkingen. Θα έπαιρνε 5 στα 5 μόνο και μόνο για τα εκπληκτικά φωνητικά.


Padna – Burnt Offerings (Preservation)

Ένα ιδιαιτέρως εξελιγμένο (psych?) folk album που πάει ένα βήμα μπροστά το ambient κιθαριστικό είδος. Highly recommended.


Hecker – Chimerization / Chimärisation / شیمرسازی (Editions Mego)

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ακούγονται τα ελληνικά στους ξένους; Γιατί μπορούμε να αναγνωρίσουμε μια γλώσσα  χωρίς να γνωρίζουμε ούτε μία λέξη; Γιατί κάποιες γλώσσες μας ηχούν πιο ωραία από κάποιες άλλες; Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει τους φθόγγους από τις άναρθρες κραυγές, τη γλώσσα από τη μη-γλώσσα; Αυτά και άλλα πολλά επιχειρεί να απαντήσει ο Florian Hecker με ένα ψυχομετρικό ακουστικό πείραμα∙ τρεις αναγνώσεις του ίδιου κειμένου σε τρεις διαφορετικές γλώσσες – αγγλικά, γερμανικά και φαρσί – μέσα σε ένα ειδικό θάλαμο εξασθένισης του ήχου.


Horse Lords – Horse Lords (Ehse)

Νέο-math rock ακροβατισμοί που φλερτάρουν έντονα με την σύγχρονη θορυβώδη κιθαριστική παράδοση με καταγωγή από τη Βαλτιμόρη. Η ανατολική πλευρά της Αμερικής τα γνωρίζει καλά αυτά τα χωράφια και το αποδεικνύει…


Foxygen – We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic (Jagjaguwar)

Οι Foxygen στον πρώτο τους δίσκο ήταν για τους Rolling Stones, ότι είναι οι Tame Impala για τους Beatles, ένα πολυφορεμένο merchandise μπλουζάκι με ξεθωριασμένη στάμπα. Σε αυτή τη δεύτερη κυκλοφορία προσέθεσαν και δυο κουταλιές (της σούπας) MGMT και έδεσε το γλυκό. Δε γλείφουμε και τα δάχτυλά μας, αλλά έχουμε ένα προαίσθημα ότι το επόμενο πιάτο θα είναι πιο gourmet.


Las Malas Amistades – Maleza (Honest Jon’s)

H αγαπημένη Honest Jon’s του επίσης πολύ αγαπημένου Damon Albarn έκανε και πάλι το θαύμα της. Άλλο ένα υπέροχο album από τους Κολομβιανούς Las Malas Amistades, οι οποίοι αναβιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ισπανόφωνη τραγουδοποιία.


Nosaj Thing – Home (Innovative Leisure)

Μετά το εκπληκτικό Drift που κυκλοφόρησε το 2009, περιμέναμε πώς και πώς αυτό το δίσκο κοντά τέσσερα χρόνια. Δυστυχώς μας απογοήτευσε σχεδόν στο σύνολό του. Πολύ υποτονικός, μονότονος και χωρίς καμία πρωτοτυπία. Το σβήνουμε από το mp3 player και ξαναβάζουμε το Drift, ελπίζοντας ο επόμενος δίσκος να του μοιάσει. Εν ανάγκη θα περιμένουμε άλλα τέσσερα χρόνια.


Charlatan – Isolatarium (Type)

Charlatan, λοιπόν, και όχι Charlatans (διευκρίνιση για όσους ήρθε στο μυαλό η «Madchester» εποχή και όχι άδικα), ονομάζεται το σχήμα του Brad Rose που ακολουθεί τον δύσβατο δρόμο που χάραξαν οι Autechre (στον εν λόγω δίσκο τουλάχιστον). Και τα καταφέρνει κάτι παραπάνω από μια χαρά.


Broadcast – Berberian Sound Studio (OST) (Warp)

Οι Broadcast με το Berberian Sound Studio έντυσαν ηχητικά την ομώνυμη ιταλική ταινία τρόμου που μάλιστα παίχτηκε και στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι η καλύτερη δουλειά τους μέχρι σήμερα, αλλά είναι πολύ ιδιαίτερη∙ είναι η πρώτη τους κυκλοφορία μετά το θάνατο της Trish Keenan το 2011 από τη γρίπη  Η1Ν1. Μάλιστα, η Keenan έχει και συμμετοχή σε αυτό το δίσκο καθώς είχε προλάβει να γράψει κάποια θεματάκια πριν πεθάνει. Rest in peace Trish Keenan, καλή συνέχεια Broadcast.

Advertisements

10 thoughts on “Μουσική ανασκόπηση Ιανουαρίου

 1. Οι Goat με έψησαν τόσο ώστε να κατεβάσω το CD τους.

  Ενδιαφέροντες οι soundtrackάδες Broadcast, καλό το Isolatarium από Charlatan.

  Όσο και να γούσταρα την επωνυμία Horse Lords και μάλιστα με κομμάτι Wildcat Strike, ότι mathίζει με κάνει να θυμάμαι γιατί η άλγεβρα μου φαινόταν βουνό στο γυμνάσιο.

  Σχετικά με τον ισπανικό στίχο των Las Malas Amistades, έχω τέτοια άγνοια για την ισπανόφωνη μουσική που νομίζω πως μόνο το Rabiosa και το Loca της Shakira μου αρέσουν -και αυτά δεν παίρνω ότι είναι θέμα μουσικό και όχι οπτικό.

  Α, ναι, μαρέσουν και οι ισπανικοί στίχοι των Cypress Hill.

  Κλείνοντας να πω ότι σέβομαι τα μουσικά πειράματα αλλά η ακαδημαϊκή δουλειά του Florian Hecker με άφησε με μια γεύση επίσκεψης σε οδοντίατρο. Όχι ακριβώς δυσάρεστη ή τρομακτική, απλά μου γάμησε τη ψυχή αφήνοντάς μου μια επιστημονιλα στο στόμα.

 2. Έχεις δίκιο για το πείραμα του Hecker, είναι επιστημονικού ενδιαφέροντος και μάλιστα σε δύο πεδία, κυματική και ψυχολογία και πιθανώς και στη γλωσσολογία. Πάντως, έχει πλάκα να ακούσεις και τις άλλες δύο εκτελέσεις και να συγκρίνεις.
  Τα τρία που αξίζει κανείς να αγοράσει και να τα ακούσει ολόκληρα είναι κατά τη γνώμη μου το Exit, το Horse Lords και το Burnt Offerings. Και με αυτή τη σειρά.

 3. Άκουσα το Exit. Πάρα πολύ καλό.

  Επίσης υποκλίνομαι στην άνω τελεία του προλόγου και διαμαρτύρομαι επειδή περίμενα να ανατρέξετε και στο 1971, περίμενα να χρειαστεί.

 4. Παράθεμα: Ανασκόπηση Φεβρουαρίου | Τα Νέα του Βελγίου

 5. Παράθεμα: Μουσική ανασκόπηση Μαρτίου – Απριλίου | Τα Νέα του Βελγίου

 6. Παράθεμα: Μουσική Ανασκόπηση Μαΐου-Ιουνίου | Τα Νέα του Βελγίου

 7. Παράθεμα: Μουσική Ανασκόπηση Ιουλίου-Αυγούστου | Τα Νέα του Βελγίου

 8. Παράθεμα: Ο βασιλιάς Harlem Shake πέθανε! Καλά να πάθει… | Τα Νέα του Βελγίου

 9. Παράθεμα: Μουσική Ανασκόπηση Οκτωβρίου-Νοεμβρίου | Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s