Το αριστούργημα της δανέζικης τηλεόρασης ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό τοποθετώντας την Σάρα Λουντ στο πάνθεον των fictional ντετέκτιβ.
Διαβάστε άφοβα, ΔΕΝ περιέχει spoilers.
Επί 40 επεισόδια παρακολουθούμε μια ντετέκτιβ με ψυχρούς τρόπους, απότομη, κοφτή, αγέλαστη, αποκομμένη από οποιαδήποτε συναισθηματική σταθερά, που δεν λέει γεια όταν κλείνει το τηλέφωνο, που δεν δέχεται αστεία, που αφοσιώνεται στη δουλειά της καταστρέφοντας την προσωπική της ζωή. Επί 40 επεισόδια την βλέπουμε να φοράει το ίδιο (εμβληματικό πλέον) πουλόβερ και να έχει τα μαλλιά της πιασμένα με μια πρόχειρη κοτσίδα. Επί 40 επεισόδια μαθαίνουμε να αγαπάμε τη Σάρα Λουντ (Sofie Gråbøl) ως καρικατούρα, σαν μια τηλεοπτική ηρωίδα που θα βρει τη λύση σε ένα έγκλημα για να μας διασκεδάσει, έχοντας παρασύρει στο πέρασμά της τα πάντα, έχοντας ρισκάρει τη ζωή της, έχοντας παρακούσει εντολές και συμβουλές, έχοντας καταλάβει πρώτη ό,τι εκατομμύρια τηλεθεατές ούτε καν υποψιάζονταν. Επί 40 επεισόδια δεν είχαμε καταλάβει τίποτα. Ή έστω δεν είχαμε καταλάβει ποια ήταν η ουσία πίσω απ’ όλα αυτά.
Το φινάλε της τρίτης και τελευταίες σεζόν, (ένα απ’ τα πιο δυνατά series finale που έχω δει ποτέ, που «χάνει» μόνο από εκείνο το ανατριχιαστικό δεκάλεπτο στο τέλος του Six Feet Under, από το φινάλε του Sopranos, ίσως και από το τέλος του Wire, αν και στο Wire μέτρησε το βάρος από όλες τις σεζόν του και όχι απ’ το τελευταίο επεισόδιο ή τις τελευταίες σκηνές) απαντάει στο ερώτημα γιατί μας άρεσε το Forbrydelsen, γιατί είδαμε με κομμένη την ανάσα τα 40 επεισόδια των τριών κύκλων και γιατί ήταν τόσο ελκυστική η φιγούρα της Σάρα Λουντ. Δεν ήταν τα πολύπλοκα εγκλήματα που ζητούσαν μια λύση, ούτε οι καλοστημένες ανακρίσεις, ούτε ο στρατός των υπόπτων που παρέλαυνε σε κάθε επεισόδιο. Δεν ήταν το αγωνιώδες σκάλισμα των σκοτεινών υπογείων, δεν ήταν οι ίντριγκες στα πολιτικά σαλόνια, ούτε το ατμοσφαιρικό, μουντό σκανδιναβικό τοπίο που μοιάζει να απαιτεί το έγκλημα και όχι απλώς να το συνοδεύει.
Ηταν, όμως, όλα όσα νιώσαμε στο ακίνητο πρασινογάλαζο βλέμμα της Σάρα Λουντ στην τελευταία σκηνή, στο ανεπαίσθητο παιχνίδισμα των βλεφάρων της, στο αγέλαστο πρόσωπό της που ήταν γεμάτο μια πρωτοφανή ανασφάλεια. Πρωτοφανή; Ίσως όχι, αλλά εκεί όπου επί 40 επεισόδια παρασυρόμαστε απ’ την φυσιολογική αγωνία του θεατή, νομίζαμε ότι βλέπαμε μια αλύγιστη ντετέκτιβ, ξαφνικά εμφανίστηκε ένας κανονικός άνθρωπος. Μέσα απ’ τον χαρακτήρα της Λουντ, το Forbrydelsen κατάφερε να παρουσιάσει μια ειλικρινή σπουδή πάνω στην ματαιότητα της ύπαρξης, ντύνοντάς την με ένα περιτύλιγμα αστυνομικής δράσης, κοινωνικής αδικίας και διαστροφής. Οι τρεις κύκλοι του, αποτελούν μια μοντέρνα τραγωδία με βασική ηρωίδα μια ντετέκτιβ με αυτοκαταστροφική ιδιοσυγκρασία που εντοπίζει, μέσα απ’ τα τρία εγκλήματα που εξιχνιάζει, όλα εκείνα τα στοιχεία του σύγχρονου ανθρώπου που δεν της επιτρέπουν να είναι ευτυχής. Η Λουντ δεν μπορεί να είναι μια ήρεμη οικογενειάρχης σε ένα χαριτωμένο σπίτι με κήπο, όσο κι αν το θέλει, σαν να μην αντέχει ηθικά να υποστηρίξει τη δική της ευτυχία. Στο μυαλό μου είναι μια απ’ τις κορυφαίες περσόνες στην ιστορία της τηλεόρασης γιατί κατάφερε να μας αποδείξει μέσα από μια τηλεοπτική διαδικασία ότι η ευτυχία δεν είναι απαραίτητα συμβατή με αυτή τη ζωή.
Το Forbrydelsen στο σύνολό του (αλλά και ως 3 σχεδόν αυτοελή μέρη) είναι μια εξαιρετική εμπειρία, ένα πολύ δυνατό αστυνομικό θρίλερ, κατά τη γνώμη μου το δυνατότερο προϊόν του Σκανδιναβικού νουάρ (μαζί ίσως με τον Κοκκινολαίμη του Τζο Νέσμπο και το Misterioso του Αρνε Νταλ, πολύ πιο πάνω απ’ την τριλογία του Μιλένιουμ του Λάρσον, τα επεισόδια του Wallander ή το πιο φρέσκο Bron/Broen). Οι τρεις σεζόν του, περίπου ισότιμες από πλευρά ποιότητας (προσωπικά βάζω την δεύτερη ένα ελάχιστο σκαλί πιο κάτω) είναι ένα ολοκληρωμένο έργο που θα αποτελέσει σταθμό στην τηλεοπτική παραγωγή του αστυνομικού θρίλερ τα επόμενα χρόνια. Επειδή συνδυάζει άριστα την αγωνία του «whodunit» μοτίβου με την ποιότητα και την γενικότερη πολυπλοκότητα της ιστορίας. Επειδή τα εγκλήματά του είναι τόσο άρτια φτιαγμένα που πραγματικά πιστεύεις ότι έχουν γίνει και αφήνουν στην ατμόσφαιρα μια ιδιαίτερη διαστροφή και σκοτεινότητα. Επειδή, κυρίως, η Σάρα Λουντ παίρνει θέση στο πάνθεον των fictional ντετέκτιβ και μάλιστα σε μια θέση τόσο ψηλή που κάνει κλασικούς «συναδέρφους» της να μοιάζουν χάρτινοι. Οι αρκετές ανοιχτές υποθέσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα που ξέφυγαν απ’ την παραγωγή (και για τα οποία υπήρξαν αρκετές ενστάσεις και στους τρεις κύκλους) ήταν απλώς λεπτομέρειες ενός τεράστιου παζλ που μας άφησε, τελικά, μια γεύση απίστευτης πληρότητας.
___________________________________________________________________________________
Εδώ θα βρείτε το αναλυτικό review του πρώτου κύκλου για να σας βάλει στο κλίμα.
___________________________________________________________________________________
Νομίζω με έπεισες. Θα ξεκινήσω επιτέλους να βλέπω σήριαλ και θα αρχίσω από αυτό. Δανία, ρετρό πουλόβερ, γυναίκες με κρυφή γοητεία. Καλό ακούγεται.
Μη τα λες έτσι αυτά, θα σε ρωτήσω σε μια βδομάδα σε ποιο επεισόδιο είσαι.
Να τις κάνουμε δύο;
Προειδοποίηση: μην επιλέξετε να δείτε την αμερικάνικη βερσιόν (The Killing ). Δεν είναι καθόλου κακό (αν κ μας τα χαλάει αρκετά στο δεύτερο κύκλο) αλλά, μάλλον, δε συγκρίνεται με το δανέζικο.
Θα περιμένω να περάσει λίγος καιρός και θα ξαναπροσπαθήσω να δω το Forbrydelsen. Γιατί ακόμη στο μυαλό μου πρωταγωνίστρια είναι η Σάρα Λίντεν από το Σιάτλ και όχι η Σάρα Λουντ από την Κοπεγχάγη. Το πουλόβερ ευτυχώς είναι ίδιο.
Το βασικό πρόβλημα του αμερικάνικου ριμέικ είναι ότι αντιστοιχεί μόνο στον πρώτο απ’ τους τρεις κύκλους του δανέζικου. Θέλω να πω ότι δεν είναι ολοκληρωμένο έτσι, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι καλύτερο ή χειρότερο.
Για το πουλόβερ: στον τρίτο κύκλο η Γκάρμπολ δήλωσε ότι δοκιμάσανε άπειρα μέχρι να βρούνε αυτό που θα της ταιριάζει καλύτερα. Ηταν δηλαδή και για την παραγωγή τεράστιο ζήτημα.
Joseph, αν ήξερες τι περνάει η Σάρα Λουντ δεν θα έλεγες εξυπνάδες, θα είχες ήδη αρχίσει να βλέπεις.
Να ρωτήσω κάτι; Αυτό με το ίδιο πουλόβεβ πως εξηγείται; Εννοώ κάθε σεζόν αντιστοιχεί σε μία μέρα; Τύπου ’24»
Ή απλά πρόκειται για τον μεγαλύτερο βρωμύλο κεντρικό χαρακτήρα με το γεγονός πως πρόκειται για γυναίκα να της δίνει bonus points?
Όχι, δεν είναι τύπου 24, αν και ουσιαστικά κάθε επεισόδιο αντιστοιχεί σε μια μέρα ή περίπου σε μια μέρα. Αλλά δεν είναι σημαντικό αυτό.
Στην πραγματικότητα, όταν λέμε «το ίδιο πουλόβερ» εννοούμε ότι στους 3 κύκλους εμφανίστηκαν περίπου 3-4 διαφορετικά πουλόβερ, αλλά σχεδόν ίδια. Δες τι εννοώ στο λινκ παρακάτω.
http://www.telegraph.co.uk/news/9533226/Fans-of-The-Killing-can-now-knit-their-own-Sarah-Lund-jumper.html#
Ή μάθε τα πάντα στο σχετικό σάιτ.
http://www.sarahlundsweater.com/
Μετα απο ενα μαραθωνιο 40 επεισοδιων σε μια βδομαδα νιωθω συναισθηματικη εξαντληση αλλα και πληροτητα ταυτοχρονα. Και αυτο δεν οφειλεται στο σασπενς που βεβαια σε καθηλωνει παρα τα κενα και την εσκεμμενη παραπλανηση, αλλα στα συναισθηματα που στροβιλιζονται διαρκως και τελικα παραδινονται σε συμβιβασμους και δικαιολογιες οπως και στην αληθινη ζωη. Και τοτε καπου μεσα μας κλαιμε για τον ασυμβιβαστο και ευαλωτο εαυτο μας οπως τον ενσαρκωνει τελεια η Lund και ελπιζουμε ματαια οπως ολα δειχνουν στη δικαιωση του.
Σορυ για την πολυλογια, η αυπνια θα φταιει,
και συγχαρητηρια για το μπλογκ
Ευχαριστούμε Ελενα, ελπίζουμε να σε βλέπουμε συχνά και να κουβεντιάζουμε στα Νέα του Βελγίου.
Μαθήματα ζωής νομίζω παραδίδει η Λουντ, κυρίως στον τρίτο κύκλο. Αλλά αυτό που λες, «συναισθηματική εξάντληση» είναι ό,τι περιγράφει καλύτερα αυτό που νιώθει κανείς ολοκληρώνοντας τα 40 επεισόδια.
Παίρνω πίσω το «βρωμύλος» απλά καλέστε τη fashion police.
Θεέ μου, ακούστηκα σαν την Κάρι Μπράντσοου.
Οκ, μετέφερα το αστειάκι σου στην Σάρα Λουντ. Θα σε κανονίσει.
Παράθεμα: Forbrydelsen και τιμωρία | Τα Νέα του Βελγίου
jimmy glass Πες μου σε παρακαλώ πως μπορώ να δω την δεύτερη και τρίτη Season ; Γιατί με την πρώτη που βλέπω στο Mega έχω κολλήσει
Γεια σου Σπύρο,
αν για κάποιο λόγο θέλεις να αγοράσεις τα dvd στο amazon υπάρχουν. Σε dvd club δεν έχω την παραμικρή ιδέα αλλά δεν το νομίζω.
Αλλιώς φυσικά θα βρεις αρκετά τορεντ και αγγλικούς υπότιτλους καθώς η σειρά έχει παίξει (και οι 3 κύκλοι) στο BBC.
Είναι εξαιρετικές και οι άλλες δυο σεζόν (από δέκα επεισόδια η καθεμία), όπως θα κατάλαβες κι απ’ το κείμενο, σου το προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ας το πω και εδώ, μου αρέσει που αυτό το κείμενο ξεκινάει με την μετοχή «ολοκληρώνοντας»
😉
νομιζω οτι επιασες το νοημα της ανωτεροτητας αυτης της σειρας πολυ πολυ καλα
το ανθρωπινο στοιχειο πανω απ’ ολα
Γεια σου Έλενα, πολύ ολοκληρωμένη σειρά, σπάνιο πράγμα. Χαίρομαι που συμφωνούμε.
Παράθεμα: 300 ποστ – μια διαδρομή | Τα Νέα του Βελγίου
Παράθεμα: Ποιος σκότωσε τον Ντάνι Λάτιμερ; | Τα Νέα του Βελγίου
Είδα και γω πρόσφατα τον πρώτο κύκλο! Μία απορία έχω μόνο!! Πώς βρήκε ο δολοφόνος το κλειδί για το αυτοκίνητο του Hartmann??
Απ οτι θυμαμαι το ειχε αφησει στο τραπεζι. Αν ειναι μονο αυτη η απορια σου μπραβο.
Εχω να πω παντως οτι ξαναειδα ολα τα επεισοδια του 1ου μερους ( ποσο κολλημα!) και εξεπλαγην που ειχα την ιδια αγωνια να δω τη συνεχεια. Αυτο και μονο δειχνει την ανωτεροτητα της σειρας.
Επισης ειδα και το αγγλικο Broadchurch, καλογυρισμενο αλλα σιγουρα δεν θα το ξαναβλεπα. Καλο ηταν και το δανοσουηδικο Bridge με πολλα καλα στοιχεια αλλα οχι ολοκληρωμενο. Εχει βγει και η αμερικανικη εκδοχη οπως και με το killing αλλα για λογους πολιτισμικης ορθοτητας αρνουμαι να δω. Εκτος βεβαια αν το προτεινουν τα NτΒ οποτε αλλαζει το πραγμα.
Αν δεν κάνω λάθος (πάει καιρός), τα κλειδιά είχαν παραπέσει κάπου και τα βούτηξε, γεγονός που δεν ταιριάζει με το προφίλ του κατά τ’ άλλα, καθώς υποτίθεται ότι «ήξερε τι έκανε» και δεν περίμενε να βρει ένα ζευγάρι κλειδιά στην τύχη. Είπαμε όμως, πολλά κενά αλλά δεν πειράζει. Σταύρο, όταν δεις και τους επόμενους κύκλους περιμένουμε γνώμη!
Ελενα, το αμερικάνικο Killing με δική σου ευθύνη.
Εν τω μεταξύ έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται με το Bridge? Αρχισε και το αμερικανικο ριμέικ και ετοιμάζεται και μια ίδια αγγλογαλλική παραγωγή. Χαμός. Το αυθεντικό, αν δεν ήταν τόσο υπερβολικό στο φινάλε θα το θεωρούσα πολύ πολύ καλό. Μου χάλασε λίγο η γεύση στο τέλος όμως.
Ενταξει καταλαβα το αλλο killing απορριπτεται. Με το μεξικανοαμερικανικο (?) bridge μπηκα σε πειρασμο γιατι το τρεηλερ ηταν ελκυστικο. Ισως και γιατι το πρωτοτυπο αφησε μια αισθηση ανικανοποιητου. Πολυ καλο στορυ αλλα καποια κενα οχι στις λεπτομερειες οπως το forbrydelsen αλλα στους χαρακτηρες νομιζω. Κατι ειχα διαβασει για 2η σεζον δεν ξερω αν ισχυει οχι οτι θα με χαλουσε. Και αγγλογαλλικο ε? Κοιτα να δεις. Ψυχρη αγγλιδα και θερμοαιμος γαλλος να υποθεσω?
Ελενα, για το αγγλογαλλικό δες εδώ:
http://www.theguardian.com/media/2013/jan/10/the-bridge-tunnel-sky-atlantic-remake
Για τον δεύτερο κύκλο ναι, αναμένεται υποτίθεται, δεν ξέρω σε τι φάση βρίσκεται. Είχαν πει μάλιστα για φθινόπωρο ’13. Θα δούμε.
Καλησπέρα!
Επειδή το Gamato απ’όπου παρακολουθώ όποιες σειρές με ενδιαφέρουν έχει μεταφρασμένο μόνο τον πρώτο κύκλο του Forbrydelsen, μήπως γνωρίζεται από θα μπορούσα να δω τους άλλους 2 κύκλους με Ελληνικούς υπότιτλους;
Ευχαριστώ!
Α… και αν έχετε άποψη για το Wallander…. η πρωτότυπη ή η Αγγλική version είναι πιο αξιόλογη; Εννοώ το story των επεισοδίων είναι τα ίδια ή είναι διαφορετικά επεισόδια που στηρίζονται στον ίδιο ήρωα;
Ευχαριστώ και πάλι…
Καλησπέρα μήπως ξέρετε που υπάρχουν δεύτερη και Τρίτη σεζόν με ελληνικούς υπότιτλους?
Δεν υπάρχουν ελληνικοι υποτιτλοι μεχρι και σημερα. Εχω την 2η και 3η σεζον με αγγλικους ομως υποτιτλους. Πολυ δυνατες, ειδικα η 3η!