Δίσκοι που δε σταμάτησα να ακούω: Mastodon – Crack the Skye

Click it and see

Ένα παραπληγικό παιδί συνειδητοποιεί ότι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει ελευθερία στο να πηγαίνει οπουδήποτε είναι να κάνει αστρικά ταξίδια. Βγαίνει από το σώμα του, ταξιδεύει στο διάστημα και σαν άλλος Ίκαρος, καίει τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με το ηλιακό πλέγμα του. Χάνεται στο μακρινό διάστημα, τον τραβάει μια σκουληκότρυπα μέσα της, για να καταλήξει στο βασίλειο των πνευμάτων, όπου εξηγεί στα πνεύματα ότι δεν είναι νεκρό και τους ζητάει να τον βοηθήσουν. Τα πνεύματα στέλνουν το παιδί στην Τσαρική Ρωσία, βάζουν το πνεύμα του στο σώμα του Ρασπούτιν. Ο Ρασπούτιν επιχειρεί να σφετεριστεί τον τσαρικό θρόνο, αλλά τελικά δολοφονείται. Το πνεύμα του Ρασπούτιν, μαζί με του παιδιού περνάνε μέσα από μια «σχισμή στον ουρανό» (crack in the skye), και πλέον ο Ρασπούτιν είναι αυτός που προσπαθεί να βοηθήσει το παιδί να επιστρέψει στο σώμα του πριν είναι αργά, γιατί στο μεταξύ οι γονείς του παιδιού πιστεύουν ότι έχει πεθάνει. Πρέπει πρώτα βέβαια να κερδίσουν τον διάβολο, που τους έχει πετύχει κάπου εκεί και θέλει να τους πάρει τις ψυχές.

Υπάρχουν concept album και concept album, και αν υπήρχε διαγωνισμός καλύτερου σεναρίου για δίσκο μάλλον οι Mastodon δε θα κέρδιζαν ούτε αν ήταν οι μόνοι που έβγαλαν δίσκο εκείνη τη χρονιά, ούτε και αν ήταν η μαμά τους στην κριτική επιτροπή. Ακούς αυτό το στόρι, λες, μα επιτέλους πόσα ληγμένα μπορούν να πάρουν οι Mastodon, και ξεχνάς την υπόθεση για μήνες. Και μετά ακούς ένα τραγούδι από το Crack the Skye. Ένα είναι αρκετό.

Αλλά έχουν κάτι φάτσες οι άτιμοι

Από τη στιγμή που άκουσα πρώτη φορά αυτό το δίσκο, λίγο μετά την κυκλοφορία του το Μάρτιο του 2009, δεν νομίζω ότι έχει περάσει μέρα που να μην έχω ακούσει έστω ένα κομμάτι. Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι μάλλον παίζει κάποιο εγκεφαλικό πρόβλημα, κάποια νοητική λούπα που χρήζει εξέτασης και ίασης. Τόσο πολύ. Αλλά μετά λέω μπορεί να είναι και φυσιολογικό, ότι μερικοί δίσκοι στο κάνουν αυτό, ότι ίσως υπάρχουν κι άλλοι δίσκοι που ακούω συνεχόμενα από τότε που κυκλοφόρησαν.

Γιατί όμως το Crack the Skye; Γιατί, όπως αργότερα έμαθα, ο δίσκος (όπως και στο concept του) κρύβει μικρές ιστορίες από τη ζωή των μελών της μπάντας που έχουν κι αυτές αρκετή ψυχή μέσα τους. Ο ντράμερ του συγκροτήματος, Brann Dailor, εξηγεί γιατί το Sky στον τίτλο του δίσκου είναι ανορθόγραφο:

«Η αδερφή μου αυτοκτόνησε στα 14 της όταν ήμουν κι εγώ έφηβος. Ήταν μια πολύ άσχημη κατάσταση, και πιστεύω δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποτίσεις φόρο τιμής σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που έχασες από το να γράφεις μουσική με καλούς φίλους για αυτό. Το όνομά της ήταν Skye, οπότε ο τίτλος του άλμπουμ σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Για μένα παραπέμπει στη στιγμή που σου λένε ότι έχασες κάποιο δικό σου άνθρωπο, αυτή η στιγμή είναι ικανή να σχίσει τον ουρανό».

Ο Dailor αλλού εξηγεί ότι πολλοί από τους στίχους περιγράφουν φανταστικές προσπάθειες να σώσει την αδερφή του από το θάνατο.

that's so trippy man

The flight of Icarus, Mastodon Style

Ο κιθαρίστας της μπάντας, Brent Hinds, έχει μια άλλη ιστορία πόνου να πει για το άλμπουμ. Το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής σε αυτό το δίσκο γράφτηκε από τον Hinds, όσο ήταν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι. Ο Hinds πέρασε κάμποσους μήνες εκεί μέσα παρέα με μια ακουστική κιθάρα, με όλο το χρόνο να συνθέσει τα χιλιάδες riff του δίσκου. Και πώς κατάληξε ο άνθρωπος στο νοσοκομείο; The plot thickens, και με έναν ιδιαίτερο μάλιστα τρόπο: Τη νύχτα των MTV Video Music Awards, ο Hinds υπό την επήρεια διαφόρων πραγμάτων αποφάσισε να την πέσει για ξύλο στον μπασίστα των System of a Down, Shavo Odadjian. Ο Odadjian προσπάθησε επίμονα να αποφύγει τη χειροδικία, όταν όμως ο Hinds ξεχείλισε το ποτήρι, o Odadjian έστειλε τον Μαστόδοντα στο νοσοκομείο, με εγκεφαλική αιμορραγία, σπασμένη μύτη και δύο μαύρα μάτια. Ο Hinds αργότερα σχολίασε σχετικά: «Απλά ακούστε τα γαμάτα πράγματα που κάνουμε με τους Mastodon –όλα αυτά δε γίνονται με φυσιολογικές αισθήσεις και εγκεφαλικά κύματα».

Δεν ξέρω πώς να δεχτώ το γεγονός ότι ακούγοντας το δίσκο σε πείθει ότι έχει δίκιο. Δεν είναι και το πιο φυσιολογικό πράγμα να σκέφτεσαι αν πρέπει να κάνεις μακροβούτι στα ναρκωτικά και να σου σπάσουν το κεφάλι για να γράψεις την καλύτερη μουσική που μπορείς. Αλλά προς το παρόν, μπορούμε τουλάχιστον να απολαμβάνουμε τους καρπούς έμπνευσης από άλλου ανθρώπου τους ξυλοδαρμούς. Έπειτα όμως τίθεται και το επόμενο ερώτημα, δηλαδή πώς μετά από όλα αυτά ο δίσκος είναι τόσο προσεγμένος στην λεπτομέρειά του. Τα εφτά κομμάτια του δίσκου κάνουν μια καμπύλη λυρικότητας που είναι εμφανής αν ακούσει κανείς το δίσκο πολλές φορές από την αρχή μέχρι το τέλος, με μια μικρή κορύφωση στη μέση (The Czar) και μια μεγάλη κορύφωση στο τέλος (The Last Baron).

Όσο για το The Last Baron, το λέω ευθαρσώς, πρέπει να είναι το καλύτερο τραγούδι που έχω ακούσει την τελευταία δεκαετία. Είναι ο λόγος που ήθελα να κάνω μπάντα διασκευής, μια μπάντα που να διασκευάζει ένα μόνο, μακροσκελές κομμάτι, και μετά να κατεβαίνει από τη σκηνή. Το έχω μάθει τόσο απέξω, που πλέον το χρησιμοποιώ καμιά φορά για χρονοδότη, όταν πρέπει να φύγω από το σπίτι σε λιγότερο από ένα τέταρτο. Το έχω συνδέσει με δικά μου ταξίδια, πολλές φορές σε νέα μέρη, που είχαν μια αίσθηση του άγνωστου. I guess they say we can set the world ablaze έλεγαν οι στίχοι, η κεντρική μελωδία του κομματιού έμπαινε (στο 2:50), κι εκείνη τη στιγμή το τρένο βουτούσε κάτω από τη Μάγχη, για να μείνει κάτω από το νερό για τα επόμενα είκοσι λεπτά, σαν σκουληκότρυπα που με οδηγούσε σε βασίλειο νέων ψυχών. Τώρα απλά χρησιμοποιώ το δίσκο για να δω πόσα τραγούδια θα προλάβω να ακούσω μέχρι να διασχίσω όλη την Κηφισίας.

Για όλη τη λίστα των δίσκων, πατήστε εδώ.

Advertisements

16 thoughts on “Δίσκοι που δε σταμάτησα να ακούω: Mastodon – Crack the Skye

 1. Από τους πλέον υποτιμημένους δίσκους πρώτου ακούσματος.

  Το’χα βάλει, είχα φάει φρικτή ξενέρα και λέω «χέστο».

  Από λάθος το φορτώνω στο mp3 μια μέρα, πριν κάνα χρόνο, και από τότε το έχω λιώσει.

  Εν τω μεταξύ δεν ξέρω αν είναι πιο επικός ο δίσκος, το larger than life βλαμμένο concept ή η ροκ ν ρολ ιστορία με τον ξυλοδαρμό.

  Πάντως πάνω και από το Last Baron, θα έβαζα το Hearts Alive από το Leviathan.

 2. Κάποια στιγμή αφοσιώθηκα τόσο πολύ ψάχνοντας ποιο είναι το καλύτερο concept album από άποψη σύλληψης, εκτέλεσης, ιδέας, σεναρίου που οτιδήποτε ήταν ένας απλός δίσκος μου φαινόταν βαρετό και λίγο, σαν να ήταν λιγότερο σημαντικό. Μετά το ξεπέρασα και τώρα νομίζω βαριέμαι τα concept album. Κύκλους κάνει η ζωή. Αλλά έκατσα και το άκουσα το παραπάνω, δεν νομίζω ότι το είχα ξανακούσει, σίγουρα όχι προσεκτικά. Προφανώς δεν συναισθάνομαι όλα τα παραπάνω αλλά τα καταλαβαίνω και τα δικαιολογώ γιατί όντως μου φάνηκε πολύ καλός και τον χάρηκα.

 3. Όπως είπε και ο Jorn, Jimmy, είναι από τους δίσκους που μπορεί να μην τον εκτιμήσεις στο πρώτο άκουσμα. Χτίζεται με τον καιρό αλλά στο ανταποδίδει καλά για το χρόνο που του αφιέρωσες. Θυμήθηκα προχτές, μετά το σχόλιο του Jorn, ότι όταν ξεκίνησα να τον ακούω, άκουσα στην αρχή τα πρώτα δύο κομμάτια, δυο μέρες μετά έφτασα μέχρι τη μέση, και πρέπει να μου πήρε γύρω στις δέκα μέρες για να ακούσω το δίσκο μέχρι το τέλος. Κι αυτό γιατί έχει μια τέτοια δομή σαν σύνολο, ότι έχει τα πιο ευθεία και βατά κομμάτια στην αρχή, και γίνεται πιο περίπλοκος και φορτισμένος όσο προχωράει. Έτσι μου φάνηκε εμένα τουλάχιστον.

  Πάντως το ότι σου άρεσε λέει πολλά Jimmy, δεδομένου ότι είναι πιο βαρύς από τα συνήθη ακούσματά σου, νεσπά;

 4. Johnny Plunders, εδώ και μέρες απέφευγα να γράψω κάτι για τους Mastodon αλλά κατάφερες να με κάνεις να σπαστώ και δεν το συνηθίζω. Νομίζω ότι τα παραλες, και για το δίσκο και για τους Mastodon γενικά. ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ, ναι ρε το είπα. Είναι η μπάντα του μέσου στόκου μεταλλά γιατί έχουν φροντίσει να κλέψουν όλες τις αγαπημένες μπάντες του μέσου στόκου μεταλλά. Με λίγες εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

  Κι εμένα μου άρεσε ο δίσκος όταν είχε βγει αλλά σιγά τα αμέτρητα επίπεδα του ήχου τους που, όπως λες, για να καταφέρεις να φτάσεις στο τέλος του άλμπουμ θες 10 μέρες και για να κατανοήσεις την έμπνευσή τους 3 χρόνια. Αρχίδια. Και λίγα τού έκανε ο Shavo.

  Αυτός ο ενθουσιασμός σου μού θυμίζει κάτι μογγόλους που θεωρούσαν τους Tool καλή μπάντα.

  • Οι Mastodon είναι μέτρια μπάντα επειδή -τονίζοντας το επειδή- ωχριούν μπροστά στο μεγαλείο των Neurosis; Οι Tool είναι μέτρια μπάντα επειδή; Δε μπορώ να σκεφτώ τον λόγο βασικά, ενώ με τους Mastodon μπορώ να σκεφθώ δύο-τρεις λόγους που δε συμμερίζομαι.

   Επίσης στο ίδιο σύμπαν, στο οποίο δε συμμερίζομαι, έχω ακούσει ότι οι Iron Maiden είναι για τα πανηγύρια σε σχέση με τον πρώτο των Angelwitch και «τι να μας πουν οι SOAD, τους πρόλαβαν οι Faith no More» και «αυτό με το χιούμορ των SOAD, το έκανε ο Zappa τριάντα χρόνια πριν».

   • jorn hammerrat, χαίρομαι που έπιασες το πνεύμα του σχολίου μου. Ακριβώς, η μόνη μουσική σύνθεση που θεωρώ άξια να εκθειάζεται με αυτόν τον τρόπο είναι αυτή:

    http://www.hellinon.net/Seikilos.htm

    Αυτό που με συφιλιάζει περισσότερο είναι που τον τύπο δεν τον ξέρει η μάνα του και όλοι ακούνε κάτι μεηνστριμίλες α λα Mastodon.

 5. Η ιστορία στην αρχή του ποστ με τον μικρό Ρασπούτιν μου φάνηκε αρκετά άρρωστη, δηλαδή αρκετά ωραία. Το δίσκο δεν άντεξα να τον ακούσω, αλλά αυτό είναι καθαρά δική μου κουφαμάρα. Οι ιδέες όμως πίσω, κι η αυτοχειριασθείσα Skye με έψησαν. Με πολλά νεύρα μια μέρα θα τον ακούσω. Επίσης βρήκα αυτό και χαζοχαίρομαι μπουαχαχά
  (θα θελα και μια φωτογραφία για να πεισθώ όμως, είναι must)
  [λόγ. < γαλλ. mastodontes < αρχ. μαστ(ός) + ὀδοντ- (δες στο δόντι) -α, ουδ. πληθ. του -ος, από την ομοιότητα των τραπεζιτών τους με θηλές μαστού]

 6. Το πνεύμα ίσως το έπιασα αγαπημένε troll, ελπίζω ότι γίνεται σαφές ότι κωλογουστάρω Mastodon και ότι, ναι, θεωρώ τους Tool μπαντάρα.

  Όσο για την εν λόγω κύριο ονόματι Σείκιλο, μπορώ να παραθέσω αυτό το λινκ, από τους καφροmedievalers Corvus Corax που έλιωσα πρόπερσι.

 7. Παράθεμα: Επικά τραγούδια Vol. 1 « Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s