ένας άνθρωπος ερωτευμένος

Χθες άνοιξα ξανά το «Χαμογέλα ρε..τι σου ζητάνε;». Είχα χρόνια ν’ ανοίξω βιβλίο του Μίσσιου. Από τότε που ονειρευόμουν έρωτες και επαναστάσεις.

«Ρε συ, νομίζω πως μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επαναστάτης, είναι πώς μέσα στη διαδρομή του δε θα χάσει την ανθρώπινη ουσία του, πώς θα διαφυλάξει την εσωτερική του πορεία, στην ολοκλήρωσή του σαν ανθρώπου, στο πώς δηλαδή αυτός ο μοναχικός και μοναδικός δρόμος δε θα μπει μέσα του, δε θα τον καταχτήσει, δε θα τον μετατρέψει από στοχαστικό σε πιστό, από ευαίσθητο ρομαντικό σε γραφειοκράτη, από ανθρωπιστή σε εχθρό του ανθρώπου και της κοινωνίας, από επαναστάτη σε πολιτικό. Πώς μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις τους βασανιστές σου χωρίς μίσος, πώς μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις τη χλεύη, την προσπάθεια εξευτελισμού σου, τη σαδιστική μανία και αλαζονεία της εξουσίας, χωρίς ψυχικά τραύματα, που λένε, πώς να αντιπαλέψεις για χρόνια ολόκληρα, αν όχι για όλη σου τη ζωή, τη σκόπιμη βία στο σώμα σου και στο μυαλό σου. Θαρρώ πως μονάχα μια βαθιά και μεγάλη αγάπη για τη ζωή μπορεί να σώσει την ανθρώπινη ουσία σου, γιατί όπως η επανάσταση δεν είναι μια πολιτική πράξη αλλά μια βαθιά κοινωνική παιδεία, μια πολύχρωμη ερωτική επικοινωνία με τους ανθρώπους, τη φύση και τα πράγματα, έτσι κι ο επαναστάτης δεν μπορεί να είναι ένας πολιτικός άνθρωπος, αλλά ένας άνθρωπος ερωτευμένος…»

Χρόνης Μίσσιος, «Χαμογέλα, ρε…Τι σου ζητάνε;»

Advertisements

23 thoughts on “ένας άνθρωπος ερωτευμένος

 1. Τα σκεφτόμουνα κι εγώ όλα αυτά χθες. Πολύ σημαντικά τα βιβλία του για την ενηλικίωσή μου.

  Το Κλειδί είναι κάτω απ’ το γεράνι το είχα διαβάσει δυο φορές θυμάμαι.

 2. Χτες άνοιξα το «κάλεσμα του κθούλου». Είχα χρόνια ν’ανοίξω βιβλίο του Λάβκραφτ. Απο τότε που ονειρευόμουν γλοιώδεις κακόβουλες μάζες να καραδοκούν στον πάτο της θάλασσας.

  «Φν’γκλουι μγκλβ’ναφθ Κθούλου Ρ’λγιεχ αουγκαχ ν’αγκλν φχ’τανγκ»
  Κθάατ ακουαντίνγκεν .. αγνωστος

 3. Μοιάζει με το αίσθημα αυτό που σου συμβαίνει όταν κοιτάς ανεστραμμένα στον καθρέφτη ενός αμαξιού εν κινήσει -με την πλάτη απαξιωτικά γυρισμένη στον οδηγό- και νιώθεις τον παλμό σου να χτυπάει κάτω από τα χείλη. Σε λίγο νομίζεις πως θα πέσεις σε μια χρονοδίνη και ότι θα ξερνάς αδιάκοπα αστερισμούς. Ύστερα από όλα αυτά με εμφανή σημάδια ζαλάδας κατεβαίνεις από το αμάξι και πατάς σκατά.

  Το κενό σύνολο συνοψίζει τον αποδομητικό «χαρακτήρα» της παραπάνω φράσης και περικλείει ταυτοχρόνα όσα «δε θα…» και όλα αυτά που αβάσταχτα θα επαναλαμβάνονται/

  • Ο Κθούλου είπε: «Είμαι ο Κθούλου. Δεν είμαι άλλος απο τον Κθούλου.»
   Ο Κθούλου είναι ο Κθούλου. Ο Κθούλου είναι αυτός και κανένας άλλος. Πίστεψε!
   Επειδή αυτό είναι γραμμένο, πίστεψε!
   Γιατί μήπως δέν είναι γραμμένο, ή είσαι πιο μεγαλειώδης απο τον Κθούλου;
   Ο Κθούλου είναι ο Κθούλου.

   • O Κθούλου είναι ο Κθούλου – έχει γραφτεί και έχει ειπωθεί.
    Προσευχήσου,επομένως, και μη ξεχνάς τον Κθούλου,
    και ίσως ο Κθούλου δεν θα ξεχάσει να σου στείλει θάνατο
    όταν τον έχεις πιο πολύ ανάγκη.

 4. Εγώ από τα παραπάνω (και με 1-2 ομοφοβικά, λογικά αλματάκια), συμπεραίνω τα εξής:

  Ο Κθούλου είναι ο Κθούλου και δεν είναι άλλος από τον Κθούλου > Οι ιδιότητες του Κθούλου είναι όλες κι όλες ο εαυτός του > Επειδή όμως οι ιδιότητες είναι α) γνωρίσματα ή χαρακτηριστικά μιας κατηγορίας προσώπων ή πραγμάτων αλλά και β) καταστάσεις του να ανήκεις σε ένα σύνολο (π.χ. η ιδιότητα του στρατιώτη η οποία με υποχρεώνει να…), τότε ο Κθούλου, στερούμενος ιδιοτήτων, δεν ανήκει σε καμία κατηγορία ή κατάσταση, προσώπων ή πραγμάτων > Ο Κθούλου είναι ολομόναχος, τουλάχιστον σαν είδος > Και αφού ούτε κάποιο αντίστοιχο ή συμπληρωματικό του δικού του φύλου (όποιο κι αν είναι το φύλο του Κθούλου) μας είναι γνωστό, τότε ο Κθούλου, απουσία συντρόφου, είναι και νάρκισσος > Άρα ο Κθούλου είτε είναι κοκέτα, είτε μπορεί να εξελιχθεί σε μια ωραία drag queen.

  Άντε, ο Μίσσιος βαρέθηκε να τρίβει τις χοντρές παλάμες του.

 5. Άρα, α) αν ο Κθούλου είναι ο Κθούλου και ο Κθούλου είναι κοκέτα, τότε η κοκέτα είναι κοκέτα, και β) αν η εξέλιξη της κοκέτας είναι μια ωραία drag queen, τότε η εξέλιξη του Κθούλου (αν γινεται αυτό) είναι στην ουσία πτώση του σε απλή βασίλισσα, ενώ πριν κατείχε τον τίτλο του θεού και μάλιστα αρχαίου μεγάλου, όχι αστεία.

 6. Παράθεμα: Το πατσατζίδικο: Cookies | Τα Νέα του Βελγίου

 7. Παράθεμα: 300 ποστ – μια διαδρομή | Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s