Παραγλωσσολογία: Εσύ μιλάς Dothraki;

Θέλετε να μου πείτε ότι ο αριστερά έχει φτιάξει τη γλώσσα που μιλάει ο δεξιά;

Ο David J. Peterson είναι η προσωποποίηση της έννοιας του νερντ, και ο άνθρωπος που έφτιαξε, μεταξύ άλλων, τη γλώσσα που μιλάνε οι dothraki για τη σειρά Game of Thrones, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο συγγραφέας της σειράς A song of ice and fire, George R. R. Martin. Ο Peterson, όντας πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της φρέσκιας-φρέσκιας Language Creation Society, φαινόταν να το έχει αρκετά για να κάνει αυτή τη δουλειά, για αυτό φαντάζομαι και τον διάλεξαν από την παραγωγή της σειράς.

Το θέμα ποιο είναι. Ο Peterson δεν τελειοποίησε ποτέ τη γλώσσα, την έφτασε μέχρι εκεί που χρειαζόταν για τη σειρά, και λίγο παραπάνω. Η Dothraki όμως ήδη βρίσκει φανατικούς οπαδούς που αρχίζουν να τη μαθαίνουν. Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει στο μπλογκ για τη γλώσσα του, σε καινούριο επεισόδιο του The Office, o Dwight Schrute μαθαίνει Dothraki στην Erin Hannon. Πράγμα που, όπως ενθουσιασμένος Peterson παρατηρεί, δημιούργησε καινοτομία στη γλώσσα.

Στο Office, φαίνεται ένας πίνακας που γράφει foth aggendak, foth aggendi, foth agenda που μεταφράζεται ως I throat-rip, you throat-rip, he/she/it throat-rips. Αυτό λογικά στα ελληνικά πρέπει να μεταφράζεται ως σχίζω/σχίζεις/σχίζει το λαιμό μου/σου/του. Ο Peterson δεν είχε (ακόμα όπως λέει) φτιάξει κανόνα για το πώς ένα ουσιαστικό κολλάει ως πρόθυμα σε ένα ρήμα για να δημιουργήσει μια νέα έννοια/λέξη. Παράδειγματα για αυτό είναι το τοιχοκολλώ, που εξειδικεύει την έννοια του κολλάω, το πρωτοκολλώ, που την αλλάζει εντελώς, και το πισωκολλώ, που μόλις το έβγαλα. Αυτό που έκαναν στο Office, αυθαίρετα, ήταν να βάλουν το ουσιαστικό στην Αιτιατική (ναι, το foth είναι στην Αιτιατική κι ας μην του φαίνεται), ως δείξη ότι επηρεάζει την έννοια του ρήματος. Ο Peterson είδε την καινοτομία, του άρεσε, την πρόσθεσε στην «επίσημη» σύνταξη της γλώσσας του. Μακάρι να γίνονταν όλες οι γλωσσικές αλλαγές τόσο αναίμακτα. Και μακάρι να ξεκαώ με τα περί κατασκευασμένων γλωσσών, βλέπω τη φάτσα μου να γίνεται σιγά-σιγά σαν του David J. Peterson.

20 thoughts on “Παραγλωσσολογία: Εσύ μιλάς Dothraki;

 1. Μήπως τελικά θες να γίνεις David J. Peterson όταν μεγαλώσεις? Μπορώ να σε φανταστώ άνετα, πάντως, να δουλεύεις στη Language Creation Society. Φοβάμαι, βέβαια, ότι δε θα τη γλίτωνες αυτή τη φάτσα.

 2. Συγγνώμη που θα το πω, τρελαίνομαι και εγώ για τις κατασκευασμένες γλώσσες, το τίμημα όμως -δλδ αυτή η φάτσα- είναι δυσβάσταχτο.

 3. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι η φάτσα του Peterson είναι μια μάσκα πίσω απ’ την οποία κρύβεται το πρόσωπο του Johnny Plunders; Επίσης κάτι παίζει μ’ αυτό το γατί.

  Πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον. Foth agenda που λέμε.

 4. Αν το ποστ λεγόταν «Θα έσφαζα όλο το Westeros για σένα Καλίσι» ή κάτι τέτοιο, ίσως να εννοούσα τη φάτσα του Khal Drogo. Εσύ όμως έβαλες τίτλο «Παραγλωσσολογία», άρα φοβάμαι ότι εννοώ τον Peterson.

 5. Παράθεμα: Έκτακτο ανακοινωθέν: H Arya Stark είναι αγόρι « Τα Νέα του Βελγίου

 6. Παράθεμα: Έκτακτο Ανακοινωθέν: H Arya Stark είναι αγόρι « Τα Νέα του Βελγίου

 7. Παράθεμα: Risk-άροντας στον Ηλεκτρονικό Μεσαίωνα « Τα Νέα του Βελγίου

 8. Παράθεμα: Game of Thrones: Ετοιμαστείτε για το πάρτι της ζωής σας | Τα Νέα του Βελγίου

 9. Παράθεμα: Game of Thrones: Πού σε ξέρω εσένα; | Τα Νέα του Βελγίου

 10. Παράθεμα: Το σαμπουάν της Απελπισμένης | Τα Νέα του Βελγίου

 11. Παράθεμα: Game of Thrones: Ετοιμαστείτε για το πάρτι της ζωής σας | Τα Νέα του Βελγίου

 12. Παράθεμα: Έκτακτο Ανακοινωθέν: H Arya Stark είναι αγόρι | Τα Νέα του Βελγίου

 13. Παράθεμα: Risk-άροντας στον Ηλεκτρονικό Μεσαίωνα | Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s