Παραγλωσσολογία: Οι μυστικοί πόλεμοι

Κυρίες και κύριοι, ο ψήφος

Ετοιμαστείτε για μεγάλες εξελίξεις στο χώρο της γλωσσολογίας. Είμαστε έτοιμοι να εισαγάγουμε νέο όρο. Παρακαλώ την προσοχή σας. Κι επειδή δικός μας είναι ο όρος, ό,τι θέμε τον κάνουμε, θα του δώσουμε ένα όνομα τόσο περιγραφικό όσο και αρμόζον.

Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τις λέξεις-Κόναν.

Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή. Σίγουρα έχετε προσέξει πόσο εδώ στον τόπο μας, μας αρέσει να ασχολούμαστε με τη γλώσσα, ποιος είναι ο σωστός τύπος σε ένα ρήμα, αν η Προστακτική του παραγγέλνω είναι παράγγειλε ή παρήγγειλε, κι άλλα τέτοια ωραία. Μας διορθώνουν, ρωτάμε, ακούμε κάποιον να το λέει λάθος, τον διορθώνουμε, και ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται.

Παραδείγματα υπάρχουν άπειρα. Ένα που έχω στο μυαλό μου είναι ότι, περίπου στα μέσα του ’90 νομίζω, έσκασε ένας πόλεμος ενάντια στο κοινότυπος. Το άκουγες παντού, δεν είναι κοινότυπος, κοινότοπος είναι, βγαίνει από τον κοινό τόπο κι όχι από τον κοινό τύπο. Πρέπει να άκουγα αυτή την εξήγηση τρεις φορές τη μέρα. Έπεσε ένα Blitzkrieg πάνω στο λάθος, κι αυτό σήκωσε λευκή σημαία σε χρόνο ρεκόρ. Το κοινότυπος πέθανε, ζήτω το κοινότοπος. Και η γλώσσα μας συνέχισε τη θριαμβευτική της πορεία προς το πιο εκλεπτυσμένο.

Γιατί στην ουσία περί αυτού πρόκειται, κατά βάθος όλες αυτές οι διορθώσεις σκοπό έχουν να αναβαθμίσουμε τρόπον τινά τη γλώσσα μας, προκειμένου να γίνει ένα εργαλείο που να μπορεί να εκφράσει όλο και πιο λεπτές έννοιες, όλο και πιο βαθιές αποχρώσεις. Γι’ αυτό ασχολούμαστε με ετυμολογίες, εσείς δηλαδή, για να συνδεθούν οι λέξεις με ένδοξα παρελθόντα και όλα τα context του κόσμου. Ένας ευγενής σκοπός δηλαδή.

Ο Στυλός σε στιγμές δράσης

Και στον αντίποδα αυτού είναι οι λέξεις-Κόναν. Μια χούφτα λέξεων που ήταν, είναι και θα είναι λάθος. Η ψήφος λέμε ο ένας στον άλλον, όχι ο ψήφος. Εδώ και χρόνια. Όχι ένα και δύο, κάτι δεκαετίες. Ο ψήφος όμως δε διορθώνεται, θέλει να μείνει έτσι. Δεν είναι ο στυλός, είναι το στυλό (και μάλιστα το στιλό), και δεν κλίνεται. Σταρχίδια μου λέει ο στυλός, και κάθεται στη θέση του κοιτάζοντας αυτούς που αγκομαχούν για να τον διώξουν. Επίσης. Παρήγγειλέ μου έναν καφέ σε παρακαλώ, γιατί θα πάρει πολλά, πάρα πολλά χρόνια ακόμα να εξηγείς στον κόσμο ότι η προστακτική δεν παίρνει αύξηση, και μπορώ να σου εγγυηθώ ότι δε θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί;

Γιατί οι λέξεις-Κοναν είναι μόνες τους πάνω στο λόφο, αιματοβαμμένες, κραδαίνουν τσεκούρι στο ένα χέρι και πολεμικό σφυρί στο άλλο, και παίρνουν κεφάλια διορθωτών με γυαλισμένο μάτι, φωνάζοντας «Κρόμ, μέτρα τους νεκρούς».

Κι εμείς, οι κοινοί θνητοί, καλό είναι να καταλαβαίνουμε ποιες μάχες έχουμε χάσει εδώ και καιρό. Ας ασχολούμαστε καλύτερα με λέξεις-κρέμες, όπως το κοινότυπος.

Advertisements

23 thoughts on “Παραγλωσσολογία: Οι μυστικοί πόλεμοι

 1. Οι διορθωτές θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στο ΛΑΘΟΣ, οι λέξεις, ο λαός και η χρήση θα συνεχίσουν να παγιώνουν νέα ΣΩΣΤΑ. Ζήτω ο ψήφος και ο παράγραφος του 2100 – ή πιο μετά λες να παγιωθεί;
  Θα καταθέσω εδώ την ψυχή μου, αφού βρέθηκε αυτό το μπλογκ που μας χωράει όλους με τα προβλήματά μας. Τι κάνει ένας γλωσσολόγος που δουλεύει ως διορθωτής; Τι διορθώνει; Σε ποιο στρατόπεδο να ταχθεί; Εναντίον ποιων να πολεμήσει; Η εσωτερική του πάλη δεν έχει τελειωμό, ενώ ταυτόχρονα πολεμάει εναντίον των λέξεων-Κόναν χωρίς να είναι σίγουρος ότι θέλει να πάρει μέρος σε μια τόσο μάταιη μάχη…
  Το στιλό και ο στυλός, επίστρεφε και επέστρεφε, σέξπιρ και σαίξπηρ, καταρχάς και κατ’ αρχάς, καμιά και καμμιά και τόσα άλλα που σου τριβελίζουν το μυαλό – χωρίς (;) λόγο.

  • Δεν ξέρω evinrude, δεν ξέρω. Κι εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω, κι όταν μάθεις κι εσύ κάτι πες μου κι εμένα. Σαν πρώτη σκέψη κι αν σε βοηθάει, όταν είσαι διορθωτής, σαν φιλόλογο (φτου) σε προσλαμβάνουν κι όχι ως γλωσσολόγο, οπότε φαντάζομαι ότι πρέπει να αγκαλιάσεις αυτή τη σκοτεινή πλευρά τουλάχιστον για βιοποριστικούς λόγους.
   Όσο για τα υπόλοιπα, μόνο για το καμμιά ξέρω ότι είναι σίγουρα σωστό.

 2. Επίσης, αποθατανίζω – απαθανατίζω, ανέκαθεν – από ανέκαθεν αλλά και οκτώβιος – οκτώμβριος.

  Αυτά μου ρθαν. Δεν θα πάρω θέση, συμφωνώ με όλα και με όλους. Οταν όμως γράψεις για το αν πρέπει να καταργήσουμε όλα τα «ι» και όλα τα «ο», τότε θα μιλήσω.

  Evinrude κουράγιο, όλες οι μάχες είναι μάταιες.

 3. Πάντως ο ψήφος και το παρήγγειλε είναι λέξεις-Κόναν γιατί έχουν στον πόλεμο τις πλάτες του μορφολογικού συστήματος της νέας ελληνικής, καθώς η αρχαία απόθανε και δεν μπορεί να τις στηρίξει. Οπότε, σου λέει ο άλλος «εσωτερική αύξηση μου θέλεις στους παρελθοντικούς χρόνους, δεν καταλαβαίνω γιατί, επομένως κράτα τη και στην προστακτική για να μάθεις» ή αναρωτιέται «γιατί οι περισσότερες λέξεις που ξέρω και τελειώνουν σε -ος είναι αρσενικά κι εσύ μου κοτσάρεις ένα η μπροστά από τα παράγραφος και ψήφος;»

 4. Ζήτω στις λέξεις-Κόναν και σε όλα τα ωραία λάθη της ζωής.

  Κουράγιο στους διορθωτές.

  Πάω τώρα να βάλω αφίσα αιματοβαμμένου Κόναν πάνω από το κρεβάτι μου με motο από κάτω «όλες οι μάχες είναι μάταιες».

 5. Αλλά επειδή είναι ποιητής και Καβάφης του τα δικαιολογούμε, κατάλαβες; Ενώ ένας ταπεινός διορθωτής μαστιγώνεται από το αφεντικό του και από τις τύψεις αν του ξεφύγει κανένα τέτοιο. Πρέπει δηλαδή να αφήσεις έργο για να έχεις υπόσταση σε αυτή την ανόητη ζωή. Δεν φτάνει να είσαι «καλό παιδί». Άι στα κομμάτια, όλες οι μάχες είναι μάταιες, δίκιο έχει ο τζιμάκος.

 6. Ονόμασα τη γάτα μου «νάνο» και αργότερα διαπίστωσα ότι είναι θηλυκή με αποτέλεσμα να είναι πλέον «η νάνος». Είναι η γάτα μου Κόναν?

 7. Παράθεμα: Community και ξερό ψωμί « Τα Νέα του Βελγίου

 8. Παράθεμα: O άρχοντας των Trolls « Τα Νέα του Βελγίου

 9. Προτείνω επίσης άρθρο για τις λέξεις «Theon Greyjoy», όλα τα αντιδάνεια. Οι λέξεις «Eddard Stark» όπως ωτίτης (το μικρό δάκτυλο του χεριού)= τόσο ακριβείς που πεθαίνουν. Και τέλος, τα τριγενή και δικατάληκτα, σίγουρα λέξεις «Tyrion Lannister». Περίπλοκες, δύσκολες, αλλά προσφέρουν αυτό το κατιτίς στη δράση. Αυτά.

 10. Παράθεμα: Ralph Bakshi: Ένας ξεχασμένος παραμυθάς « Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s