Πάει ο παλιός ο χρόνος: τα αποτελέσματα

Ο λαός μίλησε. Ο λαός ξέρει. Ο λαός θέλει Γκούφι.

Μετά από μια εξαντλητική διαδικασία ψηφοφορίας και μια αντίστοιχα εξαντλητική διαδικασία καταμέτρησης (που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες), μπορούμε να πούμε ότι το μήνυμα των πολυάριθμων ψηφοφόρων ήταν μάλλον ξεκάθαρο. Αν και με οριακή διαφορά 2,8 μονάδων, η απόφασή σας ήταν το νέο έτος να ονομαστεί Γκούφι.

Αυτό φυσικά δεν είναι αλήθεια, όσο κι αν αρκετοί από εσάς είμαι σίγουρος ότι πιστεύατε ότι ψηφίζοντας Γκούφι θα ονομαστεί και το έτος έτσι. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε ότι προτιμάμε κάθε έτος να έχει μια ονομασία που δεν θα αποτελεί συνέχεια της επόμενης ή της προηγούμενης, που δεν θα είναι ένας αριθμός αλλά μια λέξη, μια φράση ή μια σύνθεση. Όπως ξεκάθαρα αναγραφόταν στο ποστ του δημοψηφίσματος, η λέξη Γκούφι ήταν απλώς ένα παράδειγμα.

Όπως καταλαβαίνετε θα ακολουθήσει νέο δημοψήφισμα στο οποίο θα κληθείτε και πάλι να διαλέξετε αυτή τη φορά ποια πρέπει να είναι αυτή η λέξη. Η απερισκεψία επιλογή σας να ρίξετε την ψήφο σας στον Γκούφι εκεί μας οδηγεί, καθώς και σε νέο δημοψήφισμα σε μερικούς μήνες όταν θα κληθούμε να επιλέξουμε την ονομασία της επόμενης χρονιάς.

Πριν αναφερθώ στις επιλογές μας και στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια, να αναφέρω για την ιστορία ότι η δεύτερη επιλογή σας ήταν να ονομαστεί το έτος 1, κάτι που σημαίνει ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορεί να μην πλειοψηφούν αλλά τουλάχιστον είναι ακόμα αρκετοί. Τρίτη ήταν η επιλογή του ερωτηματικού, μια επιλογή που προϋπέθετε ότι θα έπρεπε να βρεθεί μια ημερομηνία τομής στην ιστορία. Κάποιος ανέφερε τους Δίδυμους Πύργους, κάποιος άλλος την κυκλοφορία του Μεγάλου Λεμπόφσκι. Ισοψήφησαν οι επιλογές του 2012, 2013 και 00, ακολούθησε το 12, μετά το 0 και τελευταίο με μια ψήφο το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απ’ τις ελεύθερες επιλογές υπήρξαν κάποιες απόψεις που ουσιαστικά πάνε στον Γκούφι, οπότε στην πραγματικότητα ο Γκούφι είχε μεγαλύτερη διαφορά από το 1. Κάποιος έγραψε να ονομαστεί η χρονιά «Μήτρογλου», κάποιος άλλος χρονιά της «Παπάγιας» και κάποιος «Κακή στραβή κι ανάποδη». Απόψεις που θα ληφθούν υπόψη μας φυσικά. Αναφέρω τέλος ότι ακούστηκαν και οι απόψεις «-666», «1980», «1512», «31», χωρίς να είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τη λογική τους. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να μας μπερδεύει.

Διαβάζοντας τα σχόλιά σας, συνειδητοποιώ ότι κάποια στιγμή διαμορφώθηκε η τάση της δημιουργίας μιας σύνθεσης. Να λέμε για παράδειγμα ότι η χρονιά είναι «01 στου Γκούφι», μια ιδέα η οποία είναι σε εξέλιξη. Για αυτό και θα χρειαστούμε βοήθεια. Στα σχόλια από κάτω πρέπει να καταλήξουμε σε όλες τις πιθανές λύσεις του προβλήματος ώστε να ακολουθήσει σε λίγες μέρες ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανάμεσα στις προτεινόμενες ιδέες.

Η μια προφανώς θα είναι το Γκούφι, αφού είναι σαφές ότι αρκετός κόσμος ήθελε απλώς η χρονιά να λέγεται Γκούφι. Ή Γκούφυ. Από κει και πέρα σκεφτείτε ότι θα πρέπει να είναι κάτι λειτουργικό και να το χαρούμε. Σκεφτείτε επίσης ότι όλα αυτά ξεκίνησαν απ’ το ότι πρέπει η χρονιά (όπως κι αν λέγεται) να αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτό το πετύχαμε, άρα είμαστε όλοι νικητές. Αυτά είχα να πω. Δικό σας τώρα.

Advertisements

13 thoughts on “Πάει ο παλιός ο χρόνος: τα αποτελέσματα

 1. Επαναστικότατο Jimmy. Να γράψω πάλι εδώ βέβαια ότι είμαι υπέρ της σύνθεσης στην οποία αναφέρεσαι, συνδυάζει πρακτικότητα, συμβολισμό, φαντασία, βουνό, θάλασσα. Το θέμα της σύνθεσης βέβαια είναι διαφορετικό από το πώς θα λέγεται όντως η χρονιά.

  Πάνω στο οποίο έχω να δηλώσω ότι, στην επόμενη ψηφοφορία, Γκουφυ [sic] θα ψηφίσω. Γιατί στην ουσία το ίδιο το όνομα ήταν κινητήριος μοχλός για να γίνει αυτή η αλλαγή, για να ξεφύγουν λίγο οι άνθρωποι από την αριθμητική λογική, για να έχουμε κάτι να κάνουμε όλον το χρόνο. Και άρα με αυτόν τον τρόπο το όνομα Γκούφυ [sic] γίνεται σύμβολο από μόνο του, και αξίζει επιβράβευση.

 2. Θα μπορούσα να ξεράσω άπειρη χολή, αλλά θα την κρατήσω για αργότερα. Το μόνο που θα πω είναι πως σε κάθε σημαντική εκλογική αναμέτρηση τελικά βασιλεύει η -μαλακία που μας δέρνει-, συγγνώμη, η απερισκεψία ήθελα να πω.

  Πιστεύω πως αφού νικητής είναι το ετός Γκούφυ, όπου Γκούφυ έστω Χ, πρώτο μέλημά μας θα πρέπει να είναι ο καθορισμός τελικά της ονομασίας της πρώτης χρονιάς του καινούργιο ημερολογίου. Πρώτα από όλα αυτό.

  Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε, αν τελικά θα πρόκειται για κάποια σύνθεση ή για ξερά το έτος Γκούφυ, όπου Γκούφυ έστω Χ -επαναλαμβάνω.

 3. Και μετά σου λένε είναι σοφός ο λαός και τέτοιες αηδίες. Πού είσαι τώρα σοφέ λαέ να πανηγυρίσεις για τη νίκη σου?

  Βέβαια, έτσι που το βλέπω, δεν το λες και αυτοδύναμο το Γκούφι. Μπας και ο λαός έδωσε εντολή για συνεργασία (δηλαδή σύνθεση) των δύο πρώτων?

 4. Ξεκίνησα να σκέφτομαι διάφορα γεγονότα της (περασμένης πλέον) χρονιάς, για να προτείνω ονομασία και τα πρώτα που μου ήρθαν στο μυαλό είναι όλα αντρικά ονόματα, διαθέτουν γυμνασμένους μύες και το όνομά τους αρχίζει από Μπ. Τα παραθέτω:

  Μπολτ, Μπαλοτέλι ή Μπουφόν, Μπέιν – ο κακός από το Μπάτμαν (να και άλλο ένα Μπ)

  -όσο μεγαλώνω γίνομαι όλο και πιο ρηχός άνθρωπος-

 5. Πάντως εγώ με τους φίλους μου (τους άλλους) μιλάμε πλέον για έτος 1 στου Γκούφι, παρόλο που κανένας από εμάς δεν το επέλεξε. Επίσης, με ρώτησε τις προάλλες μια συμφοιτήτρια αν θα παραδώσω διπλωματική το έτος 1 στου Γκούφι ή το 2 στου Μίκι. Ουσιαστικά δηλαδή έχουμε συγκυβέρνηση, ο λαός πιστεύει στη σύνθεση του παράλογου και της λογικής, της καρδιάς και του μυαλού. Και αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί, σκεφτόμαστε, νιώθουμε, ελπίζουμε, ζούμε. Τα Νέα του Βελγίου μάς άνοιξαν τα μάτια και, ξεπερνώντας τις εσχατολογικές τάσεις της εποχής μας, χάραξαν μια νέα πορεία με οδηγό τον Γκούφι και τη λογική. Πέτυχαν το αδύνατο. Όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.

 6. Πολύ ωραία τοποθέτηση αγαπητέ Evinrude, από όσο μπορώ να καταλάβω, οδηγούμαστε προς την κατεύθυνση που αναφέρεις.

  Ολα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες, όπως είπες.

 7. Παράθεμα: Ζήτω το βελγικό ημερολόγιο! « Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s