Suicide note pt. 2: An experiment in Nihilism

(Suicide Note pt.1)

Η 18η Σεπτεμβρίου είναι η ιερότερη μέρα για την εβραϊκή θρησκεία. Είναι μέρα την οποία οι εβραίοι περνούν μέσα στις συναγωγές τους, με συνεχή προσευχή και νηστεία. Κι αυτό γιατί τη συγκεκριμένη μέρα ο Θεός σφραγίζει τη μοίρα του κάθε ανθρώπου για την χρονιά που θα έρθει στο Βιβλίο της Ζωής. Οι πιστοί ζητούν συγχώρεση για τα κρίματά τους προς Θεό και ανθρώπους για να κερδίσουν την ευμένεια του Θεού, και, κατ’ επέκταση, μια καλύτερη μοίρα για ένα χρόνο.

Εκείνη τη μέρα, 18 Σεπτεμβρίου του 2010, ο 35χρονος Mitchell Heisman, αμερικανικής καταγωγής και εβραϊκής ανατροφής, στέλνει σε 400 περίπου άτομα το λινκ για το πόνημά του, ένα PDF 1905 σελίδων. Το πόνημα αυτό λέγεται Suicide Note, και ο τύπος το εννοεί. Για να εξηγήσει τους λόγους που αποφάσισε να πεθάνει, ο Heisman αναλύει πώς το σπάσιμο των μύθων σε κάθε επίπεδο οδηγεί στο μηδενισμό, γιατί αυτό είναι καλό πράγμα, και γιατί πρέπει να φανεί αντάξιος των αρχών που αναφέρει. Και η βασική του αρχή, όπως φαίνεται, είναι ότι ο μηδενισμός οδηγεί στην αυτοκτονία. Για αυτό λοιπόν αναφέρει ότι όταν τελικά στείλει το κείμενό του στον κόσμο θα πρέπει να αυτοκτονήσει.

Ordinary people seem not to realize that those who really apply themselves in the right way to philosophy are directly and of their own accord preparing themselves for dying and death. If this is true, and they have actually been looking forward to death all their lives, it would of course be absurd to be troubled when the thing comes for which they have so long been preparing and looking forward.

Σωκράτης, στον Φαίδωνα του Πλάτωνα, και στο εξώφυλλο του Suicide Note.

Όπως αναφέρει ο Robert Lutener, φοιτητής πολιτικών επιστημών και συνεργάτης της φοιτητικής εφημερίδας The Peak, από τον οποίον και πρωτοδιάβασα για αυτό το κείμενο, το Suicide Note είναι «…μια πανέξυπνη εφαρμογή της κοινωνιο-βιολογικής θεωρίας στην πολιτική». Θα πρέπει κι εγώ να αρχίσω να το διαβάζω, πράγμα που σκοπεύω να κάνω σύντομα, αν είναι να το τελειώσω περίπου στα 60 μου, για να δω πώς μέσα από αυτά προβάλλεται ο μηδενισμός και η αθεΐα τόσο πολύ, ώστε το πιο συντηρητικό κομμάτι της Wikipedia να φτάσει στο σημείο να κλείσει το άρθρο για τον Mitchell Heisman.

The goodness of genetically maladaptive behavior turns out to be a fundamental tenet of Western-American civic religion. Since it is less than obvious, from an evolutionary perspective, that this should be the case, this situation begs the question of how this civic religion evolved in the first place. Why do Western civic values result in treating genetic interests with negligence? How can one explain the West’s genetically suicidal behavior? Why is it that the genetic population that produced Charles Darwin apparently values genetically maladaptive behavior?

Το κείμενο επίσης εκτιμάται για το χιούμορ του (μη φανταστείτε Σεφερλής, ακαδημαϊκό χιούμορ, μακάβριο ακαδημαϊκό χιούμορ, του τύπου «It is highly unlikely that I will have the opportunity to defend this work»), καθώς και για τους ευφάνταστους τίτλους που παραπέμπουν ιδιαίτερα στην υπερ-σήμερα γραφή/νοοτροπία του διαδικτύου (π.χ. The Seditious Genius of the Spiritual Penis of Jesus, Creating God and the Evolution of Genetic Suicide, και A Vendetta Called Revolution).

Και υπάρχει κι ένας άλλος λόγος: Ο Mitchell Heisman, λίγες ώρες αφού κοινοποίησε τη δουλειά του, έφτασε την ιερότερη μέρα της θρησκείας του μπροστά στην χριστιανική Memorial Church, στο campus του Harvard University, τράβηξε ένα περίστροφο και σκόρπισε τα μυαλά του στον άνεμο. Με το να κρατήσει την υπόσχεση των γραφομένων του, με το να αυτοκτονήσει δημόσια και με μόνο (θεωρητικά) ιδεολογικούς λόγους ως κίνητρο, ο Heisman δημιούργησε όχι απλά ένα μύθο, αλλά «βάφτισε» το δημιούργημά του πλέον ως αντικείμενο μοντέρνας τέχνης. Ο μόνος τρόπος λοιπόν να σπάσει αυτόν τον μύθο που δημιούργησε, για να μην ακυρώσει λέξεις με πράξεις, είναι μόνο να έχει γράψει ένα και γαμώ τα βιβλία.

Advertisements

4 thoughts on “Suicide note pt. 2: An experiment in Nihilism

  1. Παράθεμα: Suicide note pt. 1 « Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s