Σύντομες γνωριμίες: Arthur Lee

Στην αρχή της περασμένης δεκαετίας άκουγα πολύ Love. Παράδοξο ως ένα σημείο καθώς θα ήταν λογικό να ακούω Love στο τέλος της δεκαετίας του ’60, λογικό όμως απ’ την άλλη, αφού στο τέλος της δεκαετίας του ’60 δεν είχα γεννηθεί. Δεν έχει και τόση σημασία άλλωστε. Θυμάμαι να αγοράζω το Forever Changes και να το ακούω με μια ιερή προσήλωση, ξανά και ξανά και θυμάμαι, μέσω μιας τραγικής dial up σύνδεσης, να προσπαθώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για αυτούς. Ηξερα τα βασικά, χρειαζόμουν να μάθω λεπτομέρειες. Ιστορικά, οι Love είναι γνωστοί επειδή υπήρξαν μια απ’ τις πρώτες μπάντες, η πρώτη ίσως που έκανε σημαντική καριέρα έχοντας μικτή φυλετική σύνθεση. Μουσικά, ήταν μια απ’ τις πολλές εκείνες μπάντες που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και με την ολοκλήρωση της δεκαετίας του ’60 είχαν στοιχειοθετήσει ό,τι σήμερα ονομάζεται psychedelic rock. Στην πραγματικότητα, οι Love έγραψαν το Forever Changes, που είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους δίσκους της ροκ μουσικής και αυτό το πίστευα πριν την άνοιξη του 2005.

Την άνοιξη λοιπόν του 2005, συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου, οι Love έπαιξαν στο Ρόδον, κάτι που δεν συνέβη για πρώτη φορά αλλά εκείνη ήταν η πρώτη (και τελευταία) φορά που τους έβλεπα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τη συναυλία, τόσο επειδή δεν είναι αυτό το θέμα μας, όσο και επειδή δεν μου επιτρέπονται συναισθηματισμοί κανενός είδους. Θα πω μόνο ότι ήταν πολύ ωραία, ότι ακούσαμε ό,τι θέλαμε να ακούσουμε και ότι ο τεράστιος Arthur Lee, ηγέτης αυτής της μπάντας, αν και διένυε το 60ο(και όπως αποδείχτηκε προτελευταίο) έτος της ζωής του, ήταν αξιοπρεπής πάνω στη σκηνή, χωρίς να υποδυθεί οτιδήποτε που δεν μπορούσε να υποστηρίξει. Δεν είχε πολύ κόσμο. Θυμάμαι να κυκλοφορώ σχετικά άνετα στις πρώτες σειρές χωρίς να σπρώχνομαι. Πρέπει να ήταν εκατό άνθρωποι; Λίγο παραπάνω; Κάτι τέτοιο. Ανάμεσά τους και κάποιοι φίλοι.

Οταν τελείωσε η συναυλία, από καθαρή έλλειψη πρωτοβουλίας, δεν φύγαμε αμέσως απ’ τον χώρο. Αντίθετα, σταθήκαμε στη γωνία που ήταν το μπαρ, αν θυμάστε, παραδίπλα απ’ την έξοδο, απλά στεκόμενοι, σαν από κάποια καρμική προσταγή, περιμένοντας κάτι να συμβεί. Αυτό που συνέβη ήταν ο Arthur Lee εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά μας, ακολουθούμενος απ’ τους υπόλοιπους της μπάντας, υπέθεσε ότι τον περιμέναμε για αυτόγραφο και ήρθε προς το μέρος μας, παίρνοντας τα εισιτήρια απ’ τα χέρια μας και υπογράφοντάς τα. Θυμάμαι να τον κοιτάζω από κοντά. Ηταν προφανώς πολύ γερασμένος σε σχέση με τις φωτογραφίες απ’ το δίσκο, το βλέμμα του ήταν παγωμένο και το δέρμα του βαρύ και ακίνητο. Ηταν σαν ψεύτικος, σαν ένα καρτούν που βγήκε απ’ την τηλεόραση και κάθισε δίπλα σου στον καναπέ, σαν να μην τρέχει τίποτα. Θυμάμαι επίσης ότι απ’ τη μεριά μας αρθρώσαμε και κάποιες κουβέντες, κάτι σαν «ευχαριστούμε πολύ» ή «ω, ήταν πολύ ωραία» ή τίποτα τέτοια παρόμοια. Ειλικρινά, αν κάποιος μου έλεγε ότι τον χτύπησα φιλικά στην πλάτη μπορεί και να το πίστευα ή αν κάποιος έλεγε ότι ανταλλάξαμε μια εγκάρδια χειραψία πάλι ίσως να το πίστευα. Αλλά με τα χρόνια οι λεπτομέρειες έχουν χαθεί πίσω απ’ το γεγονός αυτής της σύντομης συνάντησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο φυλαγμένο εισιτήριο εκείνης της συναυλίας υπάρχει ακόμα η υπογραφή του, (το μοναδικό αυτόγραφο που έχω στη συλλογή μου) κάτι που γίνεται λίγο συγκινητικό αφού ο Arthur Lee έφυγε απ’ αυτόν τον κόσμο λίγο καιρό αργότερα και αυτή ήταν μια απ’ τις τελευταίες του συναυλίες. Δεν είναι ότι μου άλλαξε τη ζωή ή κάτι τέτοιο, ήταν όμως να πεις μια σπουδαία γνωριμία, ειδικά αν ακούς τέτοια μουσική.

Τέλος πάντων, αφού υπέγραψε 5-6 εισιτήρια και πάντα ακολουθούμενος απ’ τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της μπάντας, ο Arthur Lee βγήκε απ’ το Ρόδον (όπου τελικά είναι τόπος σπουδαίων συναντήσεων) και εκεί τους περίμενε ένα μικρό μπλε Φίατ, στο οποίο στριμώχτηκαν όλοι μαζί και χάθηκαν βιαστικά μέσα στην Αθηναϊκή νύχτα. Το καρτούν σηκώθηκε απ’ τον καναπέ και ξαναμπήκε στην τηλεόραση. Σαν να μην τρέχει τίποτα.

 

Advertisements

3 thoughts on “Σύντομες γνωριμίες: Arthur Lee

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s