Δυο αντίθετες ιδέες

Κλασικά τα περισσότερα -ή έστω μοντέρνα κλασικά- τα 75 βιβλία τα οποία σύμφωνα με το Αμερικάνικο Esquire οφείλει ένας άνδρας να έχει διαβάσει, συνθέτουν μια πολύ καλή λίστα ανάγνωσης, η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες ανάλογες λίστες –που σου δίνουν πάντως το περιθώριο να τις ολοκληρώσεις μέχρι να πεθάνεις. Η λίστα, λοιπόν, των 75 βιβλίων, περιέχει όντως τους συγγραφείς που περιμένεις να δεις, όχι όμως απαραίτητα και το βιβλίο που περιμένεις να δεις. Δηλαδή στον Ναμπόκοφ, όντως, προτείνει τη Lolita και στον Φόκνερ το As I lay dying, αλλά όταν το μάτι σου πέφτει στο όνομα του Κέρουακ και από συνήθεια περιμένεις να διαβάσεις τις πρώτες συλλαβές του τίτλου On the Road, ξαφνικά διαβάζεις τον τίτλο The Dharma Bums. Οπως επίσης δίπλα στο όνομα του Γκράχαμ Γκριν, για πρώτη φορά στη ζωή μου, νομίζω, δεν είδα το The third man αλλά το The power and the glory και δίπλα στο όνομα του Ντάσιελ Χάμετ, αντί για το The Maltese Falcon, το περιοδικό προτείνει το Continental Op.

Ή όπως, για να μπω στο θέμα μου, δίπλα στο όνομα του Φ.Σ. Φιτζέραλντ, αντί για το The Great Gatsby που περίμενα να δω ή έστω το Tender is the night, βρήκα προς μεγάλη μου έκπληξη το The Crack-Up, μια συλλογή γραμμάτων και σκέψεων του Φιτζέραλντ, πιο άγνωστο και απ’ τα άγνωστα. Γιατί αυτό; «Because Fitzgerald knew Lindsay, Britney and the Olsens better than we do. (And because it was first published in Esquire)», έγραφε δίπλα. Επειδή φαντάζομαι δεν σας καλύπτει ιδιαίτερα αυτή η απάντηση, θα σας πω εγώ, γιατί χάρη στην αδυναμία μου στον μεγαλύτερο συγγραφέα όλων των εποχών της εποχής του μεσοπολέμου, έτυχε πριν κάποιο καιρό να διαβάσω το The Crack-Up. Μέσα σ’ αυτό το ελάχιστο δείγμα γραφής του Φιτζέραλντ, προλαβαίνει και υπάρχει η μεγαλύτερη αλήθεια που έχει γραφτεί ποτέ στην ιστορία της λογοτεχνίας για τον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό: «το τεστ της άριστης σκέψης είναι η ικανότητα να έχεις δυο αντίθετες ιδέες στο μυαλό σου και να το διατηρείς παρ’ όλα αυτά σε θέση να λειτουργεί»*.

Στην πραγματικότητα ήθελα να βρω ένα τρόπο να μεταφέρω αυτή τη φράση. Τώρα που το έκανα δεν έχω τίποτα άλλο να πω.

*Το The Crack-Up κυκλοφορεί στα Ελληνικά με τον τίτλο Το Ράγισμα από τις εκδόσεις Ροές σε μετάφραση Γιάννη Λάμψα.

Advertisements

3 thoughts on “Δυο αντίθετες ιδέες

  1. Θα νιώσεις ντροπή για μένα αν σου πω πόσα από τα 75 έχω διαβάσει.

    Αλλά μήπως το τεστ της άριστης σκέψης είναι να καταλάβεις γιατί οι δύο αυτές ιδέες δεν είναι αντίθετες;

  2. Μπορεί, αν και νομίζω ότι αρκεί να συνυπάρχουν αρμονικά και να μην τις αφήνεις να σε ενοχλούν.

    Η λίστα πραγματικά μπορεί να σε αγχώσει. Ωστόσο είναι μια λίστα. Μπορείς να φτιάξεις κι εσύ μια και να τους τη στείλεις να νιώσουν ντροπή. Δεν θα τους χαλάσει ιδιαίτερα.

  3. Παράθεμα: Αφήνω βιβλία στη μέση | Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s