Τριλογίες: οδηγός επιβίωσης

Εξι -απ’ τα πολλά που θα μπορούσαν να αναφερθούν- παραδείγματα για το πώς διαβάζουμε μια τριλογία. Για να μην κάνετε κάποιο λάθος που θα μετανιώσετε.

Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

Αποτελείται από: Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού (1954), Οι δυο Πύργοι (1954), Η επιστροφή του Βασιλιά (1955)

Εκδόσεις Κέδρος

Είναι απαραίτητο τα τρία βιβλία να διαβαστούν με τη σειρά. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Πάντως δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο να διαβαστούν γενικώς, καθώς είναι από τις περιπτώσεις που το βιβλίο δεν ήταν σίγουρα καλύτερο απ’ την ταινία -άποψή μου. Επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι καλό θα ήταν πριν και από τα τρία βιβλία να διαβαστεί το «Χόμπιτ» κάτι που συνήθως συμβαίνει ανάποδα: κάποιος βλέπει την τριλογία ή έστω την διαβάζει και μετά επειδή χρειάζεται και άλλη δόση Τόλκιν πάει και αγοράζει το Χόμπιτ. Αλλωστε και στην περίπτωση των ταινιών έγινε το ίδιο. Πρώτα γυρίστηκε ο Αρχοντας και τώρα, τόσα χρόνια μετά, γυρίζεται το Χόμπιτ. Τέλος του 2012, βρείτε χόμπι μέχρι τότε.

Η τριλογία του Κάρλα, Τζον Λε Καρέ

Αποτελείται από: Ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι (1974), Ο εντιμότατος μαθητής (1977), Οι άνθρωποι του Σμάιλι (1979)

Εκδόσεις Καστανιώτη

Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να διαβάσεις το Οι άνθρωποι του Σμάιλι και να μην πάρεις χαμπάρι ότι αποτελεί την ολοκλήρωση μιας σειράς. Απλώς μετά ίσως δυσκολευτείς να διαβάσεις τα δυο πρώτα, καθώς θα ξέρεις ένα πολύ βασικό στοιχείο –που δεν πρόκειται να αποκαλύψω. Ουσιαστικά πάντως τα τρία βιβλία λειτουργούν και αυτοτελώς, καθώς αποτελούν τρεις διαφορετικές αναμετρήσεις του Τζορτζ Σμάιλι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με τον σοβιετικό ομόλογό του, τον μυστηριώδη Κάρλα. Το μεσαίο βιβλίο της σειράς, o Eντιμότατος μαθητής, θα μπορούσε και να μην εντάσσεται στην τριλογία καθώς τόσο ο Σμάιλι όσο και ο Κάρλα έχουν αρκετά διακριτικό ρόλο. Θεωρείται άλλωστε σύνηθες το μεσαίο αυτό βιβλίο να παρακάμπτεται και ο αναγνώστης να πηγαίνει απ’ το πρώτο κατευθείαν στο τρίτο.

Ζούκερμαν Δεσμώτης, Φίλιπ Ροθ

Αποτελείται από: Ο συγγραφέας φάντασμα (1979), Ζούκερμαν λυόμενος (1981), Μάθημα ανατομίας (1983) + Το όργιο της Πράγας (1985)

Εκδόσεις Πόλις

Ο Νέιθαν Ζούκερμαν, το alter ego του Φίλιπ Ροθ, δεν εμφανίζεται μόνο στην τριλογία (τετραλογία για την ακρίβεια, αν και το Οργιο της Πράγας είναι κάτι σαν bonus track), ωστόσο στην ενότητα της βιβλιογραφίας με τίτλο Ζούκερμαν Δεσμώτης (Zouckerman Bound) είναι κυρίαρχο και ενωτικό στοιχείο. Τα βιβλία έχουν ξεκάθαρη χρονολογική και νοηματική συνέχεια, κάτι που δεν σε εμποδίζει να διαβάσεις μόνο, για παράδειγμα, το Ζούκερμαν λυόμενος. Δεν υπάρχει πάντως κανένας λόγος να μην αρχίσεις με τον Συγγραφέα Φάντασμα αν θέλεις να διαβάσεις Ροθ. Αν και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις το Αμερικάνικο Ειδύλλιο. Εχει κι εκεί Ζούκερμαν.

Γυρίστε τον Γαλαξία με ώτο στοπ, Ντάγκλας Ανταμς

Αποτελείται από: Γυρίστε τον Γαλαξία με ώτο στοπ (1979), Το ρεστοράν στο τέλος του σύμπαντος (1980), Η ζωή, το σύμπαν και τα πάντα (1982), Αντίο κι ευχαριστώ για τα ψάρια (1984), Μάλλον ακίνδυνος (1992)

Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος

Οπως αναγράφεται και στο πέμπτο βιβλίο, «δίνεται μια εντελώς καινούρια ερμηνεία στη λέξη ‘τριλογία’». Λογικό, καθώς η τριλογία του Ανταμς αποτελείται από πέντε βιβλία. Θα πείτε γιατί δεν λέγεται πενταλογία. Σωστά. Καλύτερα όμως να διαβάσετε τα βιβλία πρώτα, νομίζω θα καταλάβετε. Ξεκινήστε από το πρώτο θα είναι πολύ βολικό, αν και παραδόξως δεν είναι απαραίτητο. Δηλαδή, αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από αυτή την απίθανη διαγαλαξιακή ιστορία, μπορείτε να διαβάσετε όποιο θέλετε (καλύτερα όχι το τελευταίο) και είναι βέβαια ότι θα μπείτε στο κλίμα. Προσωπικά ξεκίνησα με το Αντίο κι ευχαριστώ για τα ψάρια και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Αυτό δεν σημαίνει ότι σας προτείνω να κάνετε το ίδιο.

Η τριλογία του Μιλένιουμ, Στιγκ Λάρσον

Αποτελείται από: Το κορίτσι με το τατουάζ (2005), Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά (2006), Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας (2007)

Εκδόσεις Ψυχογιός

Η ευφυής νεαρή Λίσμπετ Σαλάντερ και ο δημοσιογράφος του περιοδικού Millennium Μίκαελ Μπλούμκβιστ, είναι οι δυο βασικοί ήρωες και των τριών βιβλίων. Πρόκειται για σειρά, δηλαδή πρώτα διαβάζουμε το Κορίτσι με το τατουάζ και μετά τα άλλα δυο. Οχι επειδή μένεις με την απορία αλλά επειδή είναι ξεκάθαρη η διαδοχή των γεγονότων, το ένα φέρνει το άλλο, εξηγούνται συμπεριφορές, πιάνεις το νόημα πιο εύκολα. Αν πάντως κάποιος θέλει να διαβάσει μόνο ένα, ας διαβάσει το πρώτο το οποίο είναι μάλλον και το καλύτερο, ένα απ’ τα ποιοτικότερα αστυνομικά μπεστ σέλερ εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν πάντως και οι ταινίες, αν κάποιος προτιμάει να «ξεμπερδέψει» με ποιοτικά αστυνομικά μπλογκμπάστερ.

Η τριλογία της κρίσης, Πέτρος Μάρκαρης

Αποτελείται από: Ληξιπρόθεσμα δάνεια (2010), Περαίωση (2011)

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Η τριλογία του Πέτρου Μάρκαρη θα ολοκληρωθεί το χρόνου. Οπως όλα τα βιβλία του, καλό είναι να διαβάζονται με τη σειρά. Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει μια συνέχεια σε όλα του τα μυθιστορήματα, από το Νυχτερινό Δελτίο (1995) μέχρι σήμερα. Ο Αστυνόμος Χαρίτος μεγαλώνει, αναφέρεται κάπου κάπου σε γεγονότα από τις προηγούμενες περιπέτειές του, ενώ παράλληλα με αυτόν προχωράει και αλλάζει η ελληνική κοινωνία. Διαβάζοντας τα όλα με τη σειρά έχεις καλύτερη εικόνα. Μπορείς βέβαια να διαβάσεις και ένα στην τύχη χωρίς να σου λείπουν στοιχεία, ή μπορείς να τα διαβάσεις με όποια σειρά θέλεις. Ετσι κι αλλιώς το ξέρεις ότι ο Χαρίτος δεν πεθαίνει.

6 thoughts on “Τριλογίες: οδηγός επιβίωσης

  1. Επιτέλους αρχίσαμε να γράφουμε και τις αγαπημένες λίστες μας εδώ μέσα. Βέβαια, επειδή δεν άντεξες το σεντόνιασες πάλι. Αντί να γράψεις ένα μικρό με 3 τριλογίες, έγραψες 6 με τη μία. Οποία υπερβολής, κρατά το βρε αδερφέ να βγει και δεύτερο postάρισμα.

  2. Παράθεμα: Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s