Περί Βελγότητας και Βελγοσύνης (Η Μαριρέν)

Rembert_Dodoens

 

Η Μαριρέν ήταν μια ψηλή, κοκκινομάλλα πολίτης του Βελγίου, με πράσινα μάτια. Βέβαια γιατί ήταν; Σάματις υπάρχει περίπτωση να κόντυνε, να έκανε το μαλλί της πράσινο και τα μάτια της να κοκκίνησαν από κακία; Δε νομίζω. Αλλά και από την άλλη μπορεί και να συνέβη και έτσι στο τέλος. Ποιος ξέρει;

Πάντως σίγουρα η Μαρία Ειρήνη ήταν από το Βέλγιο. Λαμπύριζε από Βελγοσύνη. Όταν ήρθε στην καντίνα μου άρχισε να μου λέει για τον αγαπημένο της, τον Ρέμπερτ Ντόντοενς. Εγώ προσπαθούσα να της εξηγήσω πως ίσως και να είναι ωραία πόλη η Μεσελέν, αλλά εμένα προσωπικά μου θυμίζει τα ελαστικά της Michelin, και τον ελαστικούλη που είναι σα να βγήκε από τους Ghostbusters. Άσε που ο Ντόντοενς ήταν μαθηματικός και έχει πεθάνει. Τι να του πεις όμως του κοριτσιού;  Έβριθε Βελγοσύνης. Τα δάχτυλά της, μακριά και ολωσδιόλου βελγικά, το δήλωναν περίτρανα. Φώναζαν όλο πάθος για τις βέλγικες σοκολάτες που είχαν ψαχουλέψει κάποτε αμήχανα σε μια βαρετή σοκολατερί της Μεσελέν. Στην σοκολατερί αυτή απ’ έξω είχε έναν ωραίο ως Έλληνα Leonidas που φορούσε περικεφαλαία και κρατούσε ένα δόρυ που έμοιαζε με κερί. Όμως η Μαριρέν δεν πρόσεξε τον Leonidas με το κερί στην είσοδο της σοκολατερί, και έτσι τα έβλεπε όλα βαρετά.
«Πόσες θα πάρετε;» την είχε ρωτήσει ο κοντός σοκολατομάχος. Αλλά εκείνη δεν ήξερε πόσες να πάρει κι είχε μείνει να τον κυττάζει αφ’ υψηλού. Έμοιαζε ετούτη η απόφαση που έπρεπε να πάρει ιδιαιτέρως σημαντική για τη ζωή της και δεν ήξερε πώς να τη χειριστεί. Ήταν και τα δάχτυλά της μακριά και ολωσδιόλου βελγικά, δυσκολευόταν να παίξει Βιμ Μέρτενς στο πιάνο αλλά την διευκόλυνε όταν ήθελε να δει Βιμ Βέντερς στο βίντεο.

«Βλέπω να παίρνω μισό κιλό κύριε σοκολατομάχε» του είχε απαντήσει τελικά κι εκείνος είχε χεστεί απ’ τη χαρά του γιατί είχε ξεμείνει από τα κουτάκια του ενός κιλού. «Δεν έχει έρθει σήμερα ο βιβλιοχαρτοπώλης με τα κουτάκια και έχω πρόβλημα, καταλαβαίνετε. Δεν μου έχει ξανατύχει. Πραγματικά νιώθω ντροπή για όλα αυτά, δεν περίμενα να μπλέξω έτσι» προσπαθούσε μάταια να της δικαιολογηθεί ο σοκολατομάχος. Η Μαριρέν δεν του είχε απαντήσει, έπιασε με τα μακριά δάχτυλά της την μισόκιλη σακούλα και βγήκε από τη βαρετή σοκολατερί της Μεσελέν. Ύστερα έχωσε στη σακούλα τον δείκτη και τον αντίχειρα και τσίμπησε αμαρτωλά μια λαχταριστή πραλίνα. Τι την είχε πιάσει πια με τις σοκολάτες; Ούτε χειμώνας ήτανε, ούτε ο έρως της έλειπε. Τέλοσπάντων, γύρισε να κοιτάξει μια τελευταία φορά τη βιτρίνα της σοκολατερί, επειδή της φάνηκε πως κάποιος την κύτταζε. Και όντως. Ο ίδιος ο Leonidas την κύτταζε με αυστηρή βλοσυρότητα. Φορούσε μια άσπρη περικεφαλαία, στον ώμο του κρατούσε μάλλον μια ασπίδα (εκτός αν φορούσε βάτες, δεν ήταν σίγουρη η Μαριρέν για τα ενδυματικά ήθη των αρχαίων Ελλήνων) και μπροστά από το πρόσωπό του βρισκόταν κάτι σαν φλόγα κεριού, αλλά θα μπορούσες να πεις πως ήταν και το δόρυ του.  Ή το πουλί του. Η Μαρία Ειρήνη όμως δεν μάσησε απέναντι στο βλοσυρό βλέμμα του Λακεδαίμονα βασιλέα. Δεν πα να ταν εκείνος άγριος και τρομακτικός. Εκείνη αντίδρασε καταλλήλως. Του πέταξε ένα από εκείνα τα δυσερμήνευτα μεσαιωνικά ρητά της Φλάνδρας. Του πέταξε μια Βελγότητα τόσο καθαρή όσο και το γιαγιαδίστικο εσώρουχό της: «Κύριε Λεωνίδα εγώ είμαι και από την Ελλάδα. Αλλά και από το Βέλγιο. Οπότε μη μου κολλάτε, θα τρώω όσο θέλω σοκολάτε».

5 thoughts on “Περί Βελγότητας και Βελγοσύνης (Η Μαριρέν)

 1. Το «Μη μου κολλάτε, θα τρώω όσο θέλω σοκολάτε», είναι από σήμερα το ρεφρέν μιας μελωδίας που με κάνει καλύτερο άνθρωπο.

 2. Άφησε τον πατέρα σου κι αρνήσου τ’ ονομά σου
  κι εγώ θα αρχίσω να μαι μια κόρη Σοκολάτου.
  Σοκολατομάχος:
  Εντάξει μαρή,
  θα λειώσω λίγη
  θα τσουλιστούμε μέσα σε ρίγη
  εντός του μπεν μαρί

 3. Παράθεμα: Όταν με χάρη γνώρισα την Σάλλυ « Τα Νέα του Βελγίου

 4. Παράθεμα: Ο μύθος του Άρη Βασίλη 3: Μια μετα-(χ)ριστουγεννιάτικη ιστορία « Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s