Πρώτο στο imdb: Ρίτα Χέιγουορθ

Ξέρουμε πολύ καλά ότι στο ίντερνετ υπάρχουν τα πάντα. Για να καταλάβετε, όταν προσπαθούσα να λύσω το μυστήριο της πρώτης θέσης του Shawshank Redemptionστο imdb, βρήκα αυτό το blog, το οποίο δεν με βοήθησε καθόλου, είναι η αλήθεια, αλλά με έπεισε ότι πράγματι συμβαίνει κάτι περίεργο. Θέλω να πω, καλή ταινία, αλλά πώς διάολο είναι πρώτη στο πιο αξιόπιστο κατά τ’ άλλα κινηματογραφικό site παγκοσμίως; Πώς γίνεται 670.025 άνθρωποι να της έχουν βάλει 9,2;

Υπάρχουν πολλοί, όπως κατάλαβα σερφάροντας, που σταμάτησαν να εμπιστεύονται το imdb όταν συνειδητοποίησαν ότι στις imdb top 250 movies προηγείται το Shawshank Redemption, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιοι σοβαροί άνθρωποι που παρακολουθούν και ψηφίζουν στο site αλλά ότι η βαθμολογία διαμορφώνεται κυρίως από εφήβους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αυτό είναι ένα μάλλον ανόητο επιχείρημα, καθώς φαντάζομαι ότι πολύ δύσκολα αυτοί οι έφηβοι που δεν ξέρουν τι τους γίνεται αφού ψήφισαν το Shawshank Redemption (και όχι για παράδειγμα το Eurotrip ή το Hangover) μετά έκατσαν και είδαν το 12 Angry men το οποίο με 8,9 βρίσκεται έβδομο στη λίστα. Αυτοί οι έφηβοι που δεν ξέρουν τι τους γίνεται λοιπόν, αποφάσισαν να δούνε μια ασπρόμαυρη ταινία του 1957 που διαδραματίζεται μέσα σε ένα δωμάτιο σε ένα απόλυτα θεατρικό μοτίβο. Δεν νομίζω. Αλλωστε, το Shawshank Redemption είναι μια καλή ταινία για την οποία δεν θα συζητούσαμε αν είχε μια βαθμολογία γύρω στο 8.

Υπήρχαν επίσης αρκετοί που δεν καταλάβαιναν γιατί τίθεται αυτό το θέμα, όπως υποθέτω όποιος βρίσκεται πίσω από αυτό, δηλώνοντας ότι το Shawshank Redemptionείναι όντως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Αλλά εντάξει, αυτούς ας τους αφήσουμε. Μια εξαιρετική εξήγηση και μάλιστα βασισμένη σε στατιστικά στοιχεία, δώθηκε από αυτό εδώ το site, σύμφωνα με το οποίο το Shawshank Redemption βρέθηκε στην πρώτη θέση χάρη στο Dark Knight. Οταν ο τελευταίος -μέχρι στιγμής- Μπάτμαν βγήκε στις αίθουσες του κόσμου πριν από 2,5 χρόνια, την πρωτιά στη λίστα κατείχε το Godfather I με το Shawshank Redemption να βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Οι φανατικοί του Μπάτμαν άρχισαν να δίνουν δεκάρια στο Dark Knight ελπίζοντας να το καμαρώσουν στην πρώτη θέση αλλά δεν τα κατάφερναν. Ετσι σκέφτηκαν κάτι άλλο. Να αρχίσουν να μοιράζουν άσσους στο Godfather I, ώστε να ρίξουν την βαθμολογία του και να ανοίξει ο δρόμος. Αυτή την παράλογη ηλεκτρονική μάχη εντυπώσεων εκμεταλλεύτηκε το Shawshank Redemption, καθώς το Godfather I όντως έπεσε κάπως σε ψήφους και υποχώρησε στην τρίτη θέση και το Dark Knight βρέθηκε μεν στην κορυφή αλλά μόλις για λίγες μέρες, υποχωρώντας φυσιολογικά σε μια πιο λογική θέση –σήμερα βρίσκεται ένατο.

Η ερώτηση όμως εξακολουθεί. Ακόμα και η δεύτερη θέση μου φαίνεται εξαιρετικά παράλογη για μια ταινία που σε τελική ανάλυση, έχοντας κυκλοφορήσει το 1994, δεν μπορεί να έχει τόσο έντονη απήχηση στη γενιά του διαδικτύου. Κάποιοι άλλοι που έχουν, καθώς εγώ, προβληματιστεί για το θέμα, παρατήρησαν ότι οι περισσότερες ψήφοι προέρχονται εκτός ΗΠΑ (που κατά τη γνώμη μου ενισχύει το μυστήριο καθώς μιλάμε για μια πολύ Αμερικάνικη ταινία: ελπίδα, όνειρα, αδικία, δικαιοσύνη κλπ) και ότι την υψηλότερη βαθμολογία την δίνουν άνδρες κάτω των 29 ετών, άνθρωποι δηλαδή που δεν είδαν καν την ταινία στο σινεμά καθώς το 1994 ήταν στην καλύτερη περίπτωση 12 χρονών. Οπως διαβάζω εδώ , “some mysteries just aren’t meant to be solved, I guess”. Και ίσως να είναι έτσι. Το μυστήριο θα συνεχίσει να υπάρχει και ένας αόρατος στρατός που ζει ανάμεσά μας θα συνεχίσει να πιστεύει ότι η ταινία αυτή είναι η καλύτερη που έχει γυριστεί ποτέ χωρίς βέβαια να μας κάνει να χάνουμε την πίστη μας στο imdbόμετρο, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο.

Για την ιστορία, όταν λέω Shawshank Redemption εννοώ το Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ, μην μπερδεύεστε.

Advertisements

9 thoughts on “Πρώτο στο imdb: Ρίτα Χέιγουορθ

  1. Θεσπέσια η ως άνω καϊλα. Θα μπορούσες όμως νομίζω να το περιορίσεις. Εκτός αν σκοπεύεις να αρχίσεις πάλι τα κείμενα «σεντονάρες» -όπως παλιότερα.

    Βέβαια εάν το περιόριζες, εκείνη η μικρή φωτίτσα, δε θα εξελισσόταν σε αυτή την υπέροχη πυρκαγιά, βεβαιώς βεβαίως.

    Καλή βέλγικη χρονιά.

  2. Να ξέρεις ότι κρατήθηκα, θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτό το θέμα, σε κάποια στιγμή σκέφτηκα να γράψω και δεύτερο μέρος να φανταστείς, ίσως κάποια άλλη στιγμή.

    Ονειρό μου άλλωστε είναι να γίνω μια μέρα imdbολόγος, να έχω και κάρτα.

  3. Παράθεμα: IMDB: 10 under 7 « Τα Νέα του Βελγίου

  4. Παράθεμα: Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ ή αλλιώς σκατά στο σωφρονιστικό μας σύστημα | Τα Νέα του Βελγίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s